Pretraga

Ministar Mornar: Sigurno da nitko neće dobiti neopravdane sate

A- A+

U Dnevniku Nove TV ministar obrazovanja Vedran Mornar otkrio je kako učenici neće dobivati neopravdane sate za nedolazak u školu tijekom štrajka. Istaknuo je i kako još nije odlučeno hoće li se profesorima plaćati dani koje provedu u protestu te da to državu košta nešto više od 40 milijuna kuna dnevno.

foto|www.srednja.hr

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar u četvrtak je gostovao na Dnevniku Nove TV povodom današnjeg štrajka. U kratkom intervjuu je otkrio da neće biti neopravdanih za učenike koji ne dođu na nastavu te kako će pozvati sindikate na nove pregovore u ponedjeljak, iako im, osim odgode svega za period nakon izbora, nemaju zapravo što ni za ponuditi.

Izdvojeni članak

UŽIVO: Pola profesora podržalo štrajk

Nije odlučeno hoće li profesorima biti plaćeni dani u štrajku

– Puno puta sam do sada rekao. Djeci je mjesto u školi i nitko nema pravo pozivati roditelje da ne šalju djecu u školu. Ja ipak roditeljima preporučujem da provjere sa školama i ravnateljima pa da onda na temelju toga donesu odluku. Međutim, sigurno da nitko neće dobiti neopravdane sate ako se dijete ne pojavi sutradan u školi zbog ove zbrke koja je nastala zaslugom sindikata, rekao je ministar Mornar.

U nastavku je pojasnio da se još uvijek ne zna hoće li se profesorima plaćati dani provedeni u štrajku. Prema njegovim riječima, to državu košta nešto više od 40 milijuna kuna dnevno. 

Čelnik resora obrazovanja pozvao je sindikate da u ponedjeljak nastave s međusobnim pregovorima, ali sve što im u ovom trenutku može ponuditi je eventualni nastavak razgovora tek nakon izbora.

Izdvojeni članak

Ministar Mornar poslao otvoreno pismo uoči sutrašnjeg štrajka

Ministar smatra da je promašen glavni povod štrajka

– Mislim da ono što traže u ovom obliku prvenstveno nije pravedno prema ljudima u sustavu. Oni su različito prošli kroz ovu recesiju. Nekima je čak plaća i povećana 3 i pol posto, nekima je pala i za 12 posto. Mislim da je najnepravednije moguće rješenje prema ljudima u sustavu upravo ono što sindikati nude, izjavio je Mornar.

Smatra kako je promašen glavni povod štrajka jer su nastavnici ipak nedavno dobili povišicu od tri i pol posto, dok su savjetnici i mentori dobili povećanje od šest, odnosno osam posto.

– Možemo im ponuditi da, kad budemo doista imali odgovornost upravljanja proračuna za sljedeću godinu, da vidimo kakve su mogućnosti i da u skladu s time damo povišicu, jer doista smatramo da je obrazovanje potplaćeno i da bi nastavnici u sustavu trebali imati više. Ali u trenutku ove krize, u trenutku kada imamo do izbora, do proglašenja izbora možda nekoliko dana, tražiti ovako nešto ultimativno, ja mislim da je krajnje neprimjereno, zaključio je Mornar.

Sve novosti o štrajku pratite uživo na www.srednja.hr.

Ministar Mornar: Sigurno da nitko neće dobiti neopravdane sate
Share via
Copy link
Powered by Social Snap