Pretraga

Ministar Mrsić obustavio aktivne mjere zapošljavanja mladih za 1600 kuna

A- A+

Stanje na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje je duže vrijeme alarmantno, no nezaposleni mladi Hrvati bez radnog iskustva suočit će se s novim problemom. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić obustavio je za 2014. godinu aktivne mjere zapošljavanja mladih za 1600 kuna zbog nedostatka novca.

Foto: srednja.hr

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje krajem veljače nalazilo se preko 73 tisuće nezaposlenih Hrvata do 24. godine, s radnim iskustvom, ali i bez istoga. No ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je obustavu aktivnih mjera zapošljavanja mladih bez radnog iskustva za 1600 kuna mjesečno – zbog nedostatka novca, piše Tportal.hr.

Izdvojeni članak

Više od polovice mladih u Hrvatskoj nezaposleno je: Što im se može garantirati, a što treba mijenjati

Oko 12 tisuća mladih bez mogućnosti rada

– Mjera se pokazala učinkovitom, imala je dobar doseg i popularnost, ali
morat ćemo je zaustaviti dok ne dobijemo sredstva iz europskih fondova,
za što vjerujem da će se dogoditi do lipnja, izjavio je ministar Mrsić.

Prema procjenama, zbog nedostataka financijskih sredstava za sada će oko 12 tisuća ljudi ostati bez mogućnosti da probaju raditi na ovaj način.

Međutim, tu nije kraj lošim vijestima. Zbog obustavljanja aktivnih mjera zapošljavanja mladih, stopiraju se i ostale mjere kao što su stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, javnih radova, samozapošljavanja i slično.

Izdvojeni članak

HZZ: Najviše nezaposlenih Hrvata u posljednjih 11 godina


U prošloj godini ih polovina našla posao

U prošloj godine različite oblike mjera koristilo je više od 53 tisuće ljudi, od čega ih je preko 19 tisuća koristilo mjeru stručnog osposobljavanja za rad i bez zasnivanja radnog odnosa. Najviše korisnika bilo je u dobi od 20 do 29 godina, a 70 posto su činile žene. Najbrojniji su bili s visokim obrazovanjem, a skoro 57 posto su ovu mjeru koristili kod privatnog poslodavca. Treba istaknuti da ih je polovica kroz ove mjere u godini dana pronašla posao.

Krivac je rebalans proračuna te spor računalni sustav

Glavni krivac za nedostatak sredstava je rebalans državnog proračuna zbog kojeg je Mrsiću ostao bez 177 milijuna kuna. Od fondova Europske unije Ministarstvo očekuje 60 milijuna eura, no pitanje je hoće li novac stići do lipnja kako je najavio Mrsić jer je Bruxelles već trebao dati Hrvatskoj akreditaciju za korištenje fondova. No prema neslužbenim informacijama, tek ćemo na jesen dobiti potrebna sredstva.

Bez akreditacije smo jer je sustav za upravljanje i kontrolu, za koji je zaduženo Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova, prespor pa i cijeli proces kasni.

– Unatoč brojnim kritikama, mjera stručnog osposobljavanja za rad i bez zasnivanja radnog odnosa pokazala se dobrom i nije dovela do poremećaja na tržištu rada, a dobra je vijest da svi oni koji su obuhvaćeni njom nastavljaju i dalje raditi. Nažalost u ovom trenutku nećemo više moći zapošljavati mlade ljude bez radnog iskustva, istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava.