Pretraga

Ministar nema milosti: U Koprivnici smijenio dva ravnatelja

A- A+

vecernji.hr

Izdvojeni članak

Strukovnjaci ipak neće tako lako u četvrti razred besplatno: U Koprivnici im odbili sve zamolbe

Krajem prošle godine ministar Jovanović je objavio crnu listu, imena 14 okrivljenih ravnatelja koji su predloženi za smjenu jer su na neki način kršili zakon ili druga pravila Ministarstva obrazovanja. Prvih devet s liste odmah je smjenjeno, a ovih dana su još dva ravnatelja napustila svoje prostorije u Koprivnici. Zdravko Sabolek, sad već bivši ravnatelj Srednje škole Koprivnica tako se nakon duge ravnateljske karijere vraća za katedru gdje će nastaviti predavati.

Ovih dana u dvije koprivničke škole su se dogodile smjene ravnatelja, kao što je to i najavljivao sam ministar Željko Jovanović. Naime ravnatelj Srednje škole Koprivnica Željko Sabolek smijenjen je sa svoje pozicije zbog nelegalnog upisa 12 učenika, a njegov kolega Branko Dolenec je također smijenjen zbog neutvrđivanja radnih obveza učiteljicama.

U županiji smatraju da su to drastične mjere

Srednja škola u Koprivnici uskoro bi trebala dobiti novog ravnatelja, o čemu će odlučiti školski odbor i to nakon što se provede natječaj za nove ljude. Donedavni ravnatelj Željko Sabolek je smijenjen izravnom odlukom ministra Jovanovića jer je upisao 12 učenika koji nisu imali dovoljno bodova za upis u školu i to za smjer ekonomista.

-Smatram da su ovo drastične mjere ministra Jovanovića, i u jednom i u drugom slučaju. Mislim da je trebao reagirati s nekim blažim mjerama upozorenja, a ne odmah razrješenjem. Ovo je stvarno drakonska kazna da ih se baca na ulicu, kazao je za Podravski list Mladen Antolić, pročelnik županijskog školstva.

Nema milosti, ravnatelji padaju kao kruške

Osim Saboleka razriješen je i ravnatelj Osnovne Škole M. P. Miškine, Branko Dolenec koji je pak zgriješio jer nije poštovao naputak MZOS-a da utvrdi tjedne obveze jednoj stručnoj suradnici i učiteljicama razredne nastave. Nije im niti izdao rješenje o njihovom tjednom i godišnjem zadužnju i to je prilično skupo platio – radnim mjestom.

Sabolek se vraća u razred

Podsjećamo, ravnatelj Sabolek osim što je upisao nelegalno 12 učenika za smjer ekonomista, je također dopustio kršenje pedagoškog standarda u smjeru komercijalista.Naime drugi razred te srednje škole do prije pet dana brojao je čak 41 učenika, dok pedagoški standard tolerira do maksimalno 33 učenika.

Zbog toga je razred ovih dana podijeljen u dva odjeljenja, a ravnatelj Sabolek priznaje da je riječ o njegovom propustu. – To je odluka ministra koji na moje razrješenje ima pravo i nemam što drugo komentirati. Vraćam se u Obrtničku školu gdje sam radio sve dok nisam izabran za ravnatelja Srednje škole, najavio je svoje daljnje planove.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap