Pretraga

Ministar se za plagijat samo ispričava, a učenici i studenti rigorozno kažnjavaju

A- A+

Navodni plagijat ministra obrazovanja Pave Barišića priča je koju mediji vežu uz ministra od trenutka njegova imenovanja. Barišić je kroz čitavu aferu tvrdio kako se radi o tiskarskoj pogrešci, ispričao se autoru, ali i tvrdio kako ga je Odbor za etiku Sveučilišta u Splitu optužbi oslobodio. Nacionalni Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju kojeg imenuje Sabor, o prijavi za plagijat iz 2011. raspravljao je tek nakon što je Barišić zasjeo u ministarsku fotelju. Nekoliko medija izvijestilo je danas o tome kako je Odbor na sjednici 21. prosinca ustvrdio da se radi o plagijatu. Službena potvrda Odbora još se čeka, ali Barišić je na nju već reagirao kazavši kako se radi o iskorištavanju Odbora u političke svrhe, te još jednom ponovio da ga je Odbor Sveučilišta u Splitu optužbe oslobodio. Ipak, brojni su političari na neslužbenu odluku nacionalnog Odbora reagirali kazavši kako Barišić mora podnijeti ostavku.

Foto: Dora Kršul|srednja.hr

Otkada je zasjeo u svoju ministarsku fotelju, uz ime Pave Barišića mediji su vezali čak nekoliko afera, od kojih se najduže izvještavalo o navodnom plagijatu u radu ‘Does Globalisation Threaten Democracy’. Skupina znanstvenika taj je slučaj prijavila Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju još 2011. godine, a odbor o slučaju nije raspravljao sve dok Barišić nije postao ministar.

U međuvremenu se Barišić ispričao autoru Stephenu Schlesingeru uz napomenu kako se radi o tiskarskoj pogrešci, te kako ga je u nekoliko kasnijih publikacija pravilno citirao. Čitavo je vrijeme Barišić naglašavao i kako ga je Odbor za etiku Sveučilišta u Splitu, na kojem je inače bio zaposlen, oslobodilo tih optužbi.
Kritizirao je i tada navodni plagijat Vlatko Silobrčić, predsjednik nacionalnog Odbora za etiku, a zbog prozivki po tom pitanju, dao je ostavku na svoju poziciju u Odboru.

U Barišićevu je obranu stalo i Sveučilište u Zagrebu, koje je Odbor prijavilo Ustavnom sudu jer smatraju da si je dopunom svog Etičkog kodeksa nezakonito proširio ovlasti kako bi postao krovno etičko tijelo.

Izdvojeni članak

Ministar Barišić se na primopredaji branio po pitanju plagiranja i još četiri afere

Odbor za etiku: Barišićev rad je plagijat, ali i prijavitelji su neetično postupili u postupku prijave

Nekoliko medija sinoć je i jutros izvijestilo kako im je iz pouzdanih izvora potvrđeno da je Odbor za etiku Barišićev rad proglasio plagijatom, i to na posljednjoj sjednici održanoj 21. prosinca.
Imaju pristup dokumentu sa sjednice Odbora, na kojoj je i ocijenjeno je da je postupak znanstvenika koji su Barišića prijavili bio neetičan jer je prijava stigla na adrese više institucija jer su ga prijavili na dvadeset institucija, tijela i pravnih subjekata čime je stvoreno neprijateljsko radno, nastavno i akademsko okruženje.

Službene potvrde Agencije za znanost i obrazovanje o ovoj odluci nema.

– Članovi Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ne smiju se izjašnjavati o predmetima, i to do usvajanja zapisnika sjednice na kojoj je zaključena rasprava o tom predmetu, kažu iz AZVO-a te dodaju kako će zapisnik sporne sjednice od 21. prosinca biti usvojen na sljedećoj sjednici, nakon čeka će biti objavljeno priopćenje Odbora.

Izdvojeni članak

Dok Odbor za etiku razmatra Barišićev navodni plagijat, on Odbor tuži Ustavnom sudu

Barišić: Stranka Pametno iskoristila je Odbor u političke svrhe

Ipak, reakcija Barišića, kao i nekih drugih političara nije izostala.

– U svjetlu ponovnih neutemeljenih napada na mene kao osobu i moj znanstveni dignitet, ponavljam ono što sam u javnosti izrekao već nekoliko puta. Nije bilo osnove za „naknadno“ stavljanje na dnevni red Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju prijave iz 2011. godine koja je pravodobno bila riješena. Nadležna etička tijela Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Zagrebu odbacila su navedenu prijavu još prije šest godina kao neosnovanu. Na žalost, pojedini mediji i novinari pokušavaju nametnuti dojam da se predmet tek sada rješava. Nedvojben je bio zaključak mjerodavnih etičkih tijela da se u mom slučaju ne radi o „plagijatu ni o njegovim pojavnim oblicima“, piše Barišić u priopćenju koje prenosi N1.

Ponovio je kako se radi o ’tiskarskoj omašci’ koja je dvije godine od objave, dakle 2010. otklonjena. Tvrdi kako se radi o političkoj zlouporabi Odbora za etiku, te je prozvao njegova bivšeg predsjednika, iako on Odluku o plagijatu uopće nije potpisao.

– Žao mi je što je bivši predsjednik Odbora za etiku, akademik Vlatko Silobrčić, kao član Predsjedništva političke stranke Pametno zlorabio visoko etičko tijelo koje imenuje Hrvatski sabor za političke obračune, piše Barišić.

Novu priliku za samoobranu Barišić će imati već večeras u 22 sata u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. Osim njega, gostovat će u emisiji i rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras, Damir Bracanović s Hrvatskih studija, profesor emeritus Igor Čatić te Vlatko Silobrčić, koji je prvi i reagirao na odluku Odbora.

A prvi koji je reagirao na odluku Odbora bio je upravo je bio Silobrčić, koji je kazao da bi na mjestu ministra dao ostavku.

– Ja bih bio dao ostavku već davno, čim se pokrenula dvojba o tome, ne bih bio prihvatio tu poziciju prije nego što se stvari raščiste. Ako ministar sam nema osjećaj da se mora udaljiti s te pozicije, posebice zato što je to osjetljiv resor znanosti i obrazovanja, onda bi tu trebao premijer doći na scenu, da tako kažem, rekao je Silobrčić za N1.

Izdvojeni članak

Ministar Barišić se nakon 8 godina ispričao jednom od autora za navodni plagijat

Političari očekuju ostavku ministra

Kako Odbor nema ovlasti za donošenjem sankcija, da ministar Barišić mora sam dati ostavku, mišljenje je predsjednika prozvane stranke Pametno, Ivice Puljka.

– Očekujemo ostavku, jer on je čak i neizravno priznao da je plagirao Schlesingera isprikom koju je iznio unaprijed. Ako ne podnese ostavku, očekujemo da ga smijeni premijer i postavi nekoga drugog. Nadamo se da će g. Plenković unijeti nove standarde u hrvatsku politiku, u skladu sa svojim djelovanjem u Bruxellesu, kazao je Puljak, prenosi N1.

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik HNS-a, Ivan Vrdoljak, koji kaže kako je nedopustivo da je ‘prvi čovjek obrazovanja plagijator’.

– On je eksplicitno rekao da nije plagijator i da nije prepisivao. Ako ministar tvrdi jedno, a za par mjeseci se pokaže drugo. Onda nema ni najmanjeg prostora da on i dalje obnaša funkciju u zaštiti digniteta ministra obrazovanja. Ponovit ću još jednom – na koji način nastavnici, učitelji i profesori mogu postaviti standard u sustavu i kazniti našu djecu za prepisivanje, ako je prvi čovjek obrazovanja plagijator, rekao je Vrdoljak za N1.

Oglasio se putem Twittera i šef oporbe Davor Bernardić.

– Nitko tko plagira u znanosti ne može biti vjerodostojan u politici. Ukoliko se službeno potvrde navodi iz medija o odluci Odbora, očekujem da ministar Barišić sam podnese ostavku, piše Bernardić.

Komentar je na odluku Odbora za etiku imao i bivši ministar Željko Jovanović, koji se upitao o utjecaju ministrovih djela na sve učenike i studente.

– Ne smijeni li Plenković Barišića nepovratno će srušiti svaku vjerodostojnost svoje vlade i poslati neoprostivu poruku učenicima i studentima da se plagijat može tolerirati! Ne mogu vjerovati da to Plenković ne vidi, piše na svom Facebooku Jovanović.

Izdvojeni članak
vlatko silobrčić

Zbog slučaja plagijata ministra Barišića, predsjednik odbora za etiku podnio ostavku

Kada bi se učenici i studenti samo ispričali za varanje…

Nije tajna da studenti pogrešno (namjerno ili slučajno) u seminarskim radovima citiraju autore. Ukoliko se ustanovi da je to bio slučaj, većina profesora bi studenta prijavila povjerenstvu fakulteta ili sveučilišta. Student bi u tom slučaju na neki način bio kažnjen.

Primjerice, prema Članku 7. Pravilnika za stegovnu odgovornost studenata Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci plagiranje se smatra teškom povredom za koju su predviđene sljedeće tri stegovne mjere: zabrana polaganja ispita, kolokvija i drugih oblika provjere znanja, privremeno isključenje sa studija, trajno isključenje sa studija.

Kazne su poprilično rigorozne i za studente koji prepisuju na državnoj maturi. Od ove godine tako je za ‘prepisivače’ uvedena kazna zabrane polaganja ispita u tekućoj i sljedećoj školskoj godini.

Kad bi se kojim slučajem učenici samo ispričali za prepisivanje, ili se pak studenti branili da su im u kopiraoni pogrešno isprintali seminarski rad, vrlo je upitno bi li to ikome od nadležnih išta značilo. A takvo postupanje studenata i učenika nakon što su ‘uhvaćeni na djelu’ potpuno je opravdano upravo potezima ministra Barišića.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap