Pretraga

Ministar za, ali ravnateljice uglednih gimnazija protiv uvođenja odora u škole

A- A+

U posljednjih nekoliko dana ponovno se aktualizirala tema treba li uvesti uniforme u škole ili ne, o čemu se u Dnevniku HTV-a izjasnio i sam ministar Mornar. On je rekao da uniforme točnije ‘školska odjeća ima smisla’ u istom dahu napomenuvši kako zna da će ga sada svi kritizirati. Mišljenje o ovoj temi tražili smo od ravnateljica zagrebačke Prve i splitske Treće gimnazije, kao i predsjednika Udruge srednjoškolaca Hrvatske. Evo i kakvi su njihovi stavovi.

Foto: www.marsden-h.schools.nsw.edu.au

Nekoliko osnovnih škola, na različitim krajevima Hrvatske uvele su obvezne uniforme svojim učenicima, a u zadnjih par dana aktualiziralo se pitanje trebaju li tu praksu slijediti i sve ostale škole. Ministar Mornar nema ništa protiv toga, ali ravnateljice dviju uglednih hrvatskih gimnazija ne slažu se s njime, dok se predsjednik Udruge srednjoškolaca Hrvatske slaže s uvođenjem uniformi pod određenim uvjetima.

Izdvojeni članak

Nema ozbiljnih sankcija za nedolično odjevene u hrvatskim obrazovnim institucijama

Kao i u mnoštvu drugih pitanja, sporni moment je novac

Pod pretpostavkom da se donese odredba da se uniforme moraju uvesti u škole, netko bi te odore morao i platiti. Postavlja se pitanje tko? No ravnateljica zagrebačke Prve gimnazije ne slaže se s takvom mogućnošću bez obzira na čija bi leđa pao financijski teret.

– Ne smatram da bi trebalo uvoditi uniforme u školu. To bi bio dodatan trošak bilo roditeljima, bilo državi i/ili lokalnoj samoupravi (ukoliko bi oni to financirali). Osim toga, puno bi se vremena provodilo navikavajući učenike na nošenje uniformi. Mislim da bi bilo dosta otpora među samim učenicima.

Pojavila bi se pitanja kako postupiti s učenicima koji ne dođu u školu u
uniformi – poslati ih kući, dati im neopravdani sat, dati mu odgojnu mjeru…
ili nešto treće, jasna je ravnateljica Dunja Marušić Brezetić.

Izdvojeni članak

Čipovi u školske uniforme za lakšu kontrolu

Kao argument poklonika uvođenja školskih odora, najčešće se pojavljuje zatiranje klasnih razlika među djecom. Ravnateljica splitskog Mioca, napominje da te razlike nisu ni sada izražene u školi, kojoj je na čelu.

– Ako bi se ovoj mjeri pribjegavalo radi ujednačavanja učenika, moram reći da su učenici u našoj školi i sada ujednačeni.

Uglavnom svi na nastavu dolaze u jeansu i majici. S druge strane ako bi se nastojalo uvesti neke raskošnije uniforme, kao u Engleskoj, mislim da bi to bio nepotrebni trošak, rekla nam je ravnateljica splitske Treće gimnazije Mirjana Matijević.

Izdvojeni članak

Hrvatske škole se protive uvođenju uniformi

Uvesti uniforme jedino ako će ih financirati država

U Udruzi srednjoškolaca Hrvatske imaju jasno formirane stavove o ovom pitanju pa nam ih je ukratko izložio predsjednik Mario Burić.

– Sve je češći bulling u školama, između ostalog i zbog imovinske razlike među učenicima. Stoga smo za uvođenje školskih uniformi, ali troškove koji bi po jednoj odori iznosili procjenjujemo između 250 i 300 kuna, ne bi smjeli preuzeti roditelji. Ionako moraju u prosjeku 1500 kuna izdvajati za komplet udžbenika pa bi dodatnih 500-600 za dvije uniforme, bilo stvarno previše, objasnio je Mario.

Dodao je na kraju da u Udruzi uvažavaju mogućnosti da svaka škola ima odoru s nekom specifičnošću u vidu obilježja škole ili sličnog, ali da bi u eventualno dizajniranje uniformi svakako trebalo uključiti i same učenike.

Odgovorite nam u anketi, kakvo je i vaše mišljenje o uvođenju uniformi u škole.

Copy link
Powered by Social Snap