Pretraga

Ministar Željko Jovanović u središtu skandala ‘teškog’ 24 milijuna eura

A- A+

Ovaj tjedan ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović neće pamtiti po dobru. Prvo mu je Ustavni sud poništio kriterije za upis u srednje škole, a potom se našao na udaru Jutarnjeg lista koji tvrdi da posjeduje dokaze o ministrovoj upletenosti u skandal težak 24 milijuna eura. Jovanovića se tereti da je pogodovao Sveučilištu u Rijeci prilikom dobivanja sredstava za izgradnju kampusa.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović pogodovao je Sveučilištu u Rijeci i omogućio mu 24 milijuna eura iz europskih fondova, piše Jutarnji list. Vijest potkrijepljuju tajnim dokumentom, odnosno inspekcijskim nalazom koji prema tvrdnjama novinarke Mirele Lilek dokazuju kako ministar Jovanović nije pratio proceduru u dodjeli sredstava sveučilištima. Navodno su do tog nalaza proteklih nekoliko godina pokušavali doći i zagrebački rektor Aleksa Bjeliš, ali i rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin no do njega nisu uspjeli doći.

Izdvojeni članak

Jovanovićeva odluka o kriterijima upisa u srednje škole proglašena prouustavnom

Nije poštovao proceduru?

Jutarnji list na osnovu spomenutog dokumenta tereti ministra da je ne poštujući proceduru dao prednost riječkom kampusu u odnosu na zagrebački te su ga prijavili kao MPA, odnosno veliki projekt.
Objašnjenje je iz MZOS-a tada bilo da je riječko Sveučilište priložilo kompletnu prijavnu dokumentaciju, dok to nije bio slučaj sa Zagrebom.

Valja napomenuti da su se zagrebački i riječki rektor oko ove teme sukobili, a Bjeliš je 2011. godine u pismu članovima Vlade ustvrdio kako ‘davanje jednoznačne privilegirane kategorije posebnog nacionalnog interesa jednom izdvojenom projektu je u očiglednoj suprotnosti s europskim načelima razvoja’.

Rijeka dobila pomoć iz proračuna, Zagreb nije

Ključan dokaz koji iz tajnog nalaza inspekcije izvodi Jutarnji list vezan je za nejednako postupanje s potencijalnim korisnicima financija iz EU fondova.
Nadzor je navodno utvrdio da je Ministarstvo sklopilo ugovor s konzultantskom tvrtkom TARAIC iz Novog Sada koja je za 2 700 eura isplaćenih iz državnog proračuna trebala riječkom Sveučilištu pružiti tehničku potporu u pripremanju dokumentacije za opremanje laboratorija.

Riječ je o svojevrsnoj tehničkoj pomoći za Sveučilište u Rijeci iz državnog proračuna. Problematično je to što takav sporazum nije bio ponuđen zagrebačkom Sveučilištu.

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta do objave ovog teksta nisu komentirali optužbe, ali su najavili očitovanje na konferenciji za novinare u 17 sati.

Ministar Željko  Jovanović u središtu skandala ‘teškog’ 24 milijuna eura
Share via
Copy link
Powered by Social Snap