Pretraga

Ministarstvo gospodarstva mulja s učeničkim stipendijama: Prvo odgodili natječaj, a sad ga više ne spominju

A- A+

Ranije ove godine održala se dodjela stipendija za srednjoškolce koji se obrazuju za rad u deficitarnim zanimanjima. One se dodjeluju preko projekta ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima’, a projekt provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat tijekom dodjele najavio je značajno povećanje stipendija za iduću školsku godinu. Međutim, najavljeni poziv na natječaj najprije je odgođen za drugu polovicu kolovoza, a zatim nije ni otvoren. Na stranicama Ministarstva nema objašnjenja ni novih informacija.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Tijekom ožujka smo prenijeli vijest o povećanju stipendija, najavljenom od strane ministra Horvata. Povećanje bi trebalo vrijediti za tri naredne školske godine; 2019./2020., 2020./2021. i 2021./2022. Učenici bi umjesto 9,000 trebali dobiti 18,000 kuna.

13. kolovoza je na stranicama Ministarstva objavljena vijest o odgodi javnog natječaja. Međutim, nakon toga više nije bilo obavijesti o stipendijama. Natječaj nije raspisan u najavljeno vrijeme, a o tome na stranicama i dalje nema informacija. Podsjećamo, ovo je bila posljednja objava u vezi natječaja:

Izdvojeni članak

Preko 3.000 učenika obrtničkih zanimanja dobili stipendije od po 9.000 kuna

Najavljena objava Otvorenog javnog poziva za projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2019. godinu se pomiče za drugu polovicu mjeseca kolovoza 2019. godine.

Ističemo da će se sredstva za provedbu navedenog Projekta osigurati iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (85%) i nacionalnih sredstava (15 %) te kako je ove godine napravljen dodatan iskorak u smislu osiguranja više sredstava čime će kroz Projekt biti omogućena dodjela većeg iznosa pojedinačne stipendije kao i veći broj korisnika stipendija u odnosu na prethodne godine. Kako je postupak odobrenja predložene operacije od strane nadležnog tijela Ministarstva rada i mirovinskog sustava pri kraju, objava Javnog poziva za projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2019. godinu se očekuje najkasnije krajem kolovoza 2019. godine.

Napominjemo kao što je bilo i proteklih godina, neovisno o datumu objave Otvorenog javnog poziva, prijave će se zaprimati od početka rujna kako bi se osigurala jednakopravna mogućnost učenicima koji će deficitarna zanimanja upisivati na drugom roku.

 

Copy link
Powered by Social Snap