Pretraga

Ministarstvo: Još uvijek se ne zna do kada će koja škola produljiti nastavnu godinu

A- A+

Iako je jučer istekao rok školama da podnesu zahtjev za izmjenu školskih kalendara, još uvijek se ne zna do kada će koja škola produljiti nastavnu godinu. Zbog velikog broja upita, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja objasnili su zašto je tako. Neki županijski uredi, objašnjavaju, još im nisu poslali potrebne podatke, a neke škole poslale su krive informacije pa ih sad moraju kontaktirati.

foto: Charles | Unsplash

Ministarstvo znanosti i obrazovanja školama je 6. prosinca poslalo dopis kojim su im zadali rok do kojeg moraju nadležnim županijskim uredima za obrazovanje dostaviti zahtjev za izmjenu školskih kalendara. Taj rok istekao je jučer.

Neki županijski uredi još nisu poslali potrebne podatke

Izdvojeni članak

Čak 992 škole namjeravaju produljiti nastavnu godinu, Ministarstvo otkrilo do kada ona najduže može trajati

Zbog velikog broja upita, iz ministarstva su odlučili pojasniti zašto se još uvijek ne zna do kada će koja škola produljiti nastavnu godinu.

– U tijeku je obrada velike količine podataka, a neki uredi još nisu poslali potrebne podatke, napominju iz ministarstva.

Naglasili su i kako su neke škole poslale pogrešne informacije te ih je potrebno dodatno kontaktirati.

– Informacije ćemo objaviti čim suglasnosti budu finalizirane, međutim, zbog velike količine podataka i specifičnosti svake pojedine škole to neće biti danas, kažu iz ministarstva.

S obzirom na specifičnost situacije svake pojedine škole uputili su roditelje i ostalu zainteresiranu javnost da se o nadoknadi raspitaju putem komunikacijskih alata pojedine škole.

Ne može nakon 26. lipnja 2020.

Ministarstvo je školama, podsjećamo, dalo jasne upute za određivanje nadoknade.

Prilikom planiranja nadoknade nastavnih dana podsjećamo na redoslijed prioriteta:

  1. Škola može nenastavne dane planirati kao nastavne te održati nadoknadu nedostatnoga nastavnog dana.
  2. Škola može održati nastavu subotom na sljedeći način:
  • osnovne škole koje rade u više od dvije smjene mogu održati nadoknadu subotom;
  • osnovne škole koje rade u jednoj ili dvije smjene mogu održati nadoknadu subotom samo u tjednu u kojem se zbog nenastavnoga ili neradnoga dana, odnosno održavanja štrajka, nije održala nastava, odnosno ako je u radnome tjednu bilo manje od pet nastavnih dana (subote 11. siječnja 2020., 18. travnja 2020., 2. svibnja 2020. i 13. lipnja 2020.);
  • srednje škole mogu održati nadoknadu subotom ako to zahtijevaju prostorni, organizacijski i drugi oblici rada.
  1. Škola može odstupiti od utvrđenih rokova za odmor učenika, o čemu odlučuje ministar nadležan za obrazovanje na zahtjev škole i Županijskoga upravnog odjela:
  • preporuka je da zimski praznici traju barem dva tjedna, od 24. prosinca 2019. do 6. siječnja 2020. (Badnjak – Sveta tri kralja);
  • preporuka je da proljetni praznici traju od 10. do 13. travnja 2020. (Veliki petak – Uskrsni ponedjeljak).
  1. Škola može produljiti nastavnu godinu odlukom Županijskoga upravnog odjela nadležnog za poslove obrazovanja, odnosno Ureda grada Zagreba nadležnog za poslove obrazovanja uz prethodnu suglasnost Ministarstva, napomenuli su.

Obznanili su i kako se nastavna godina može produljiti najduže do 26. lipnja 2020., odnosno 29. svibnja 2020. za učenike završnih razreda srednje škole, tj. maturante.

 

Ministarstvo: Još uvijek se ne zna do kada će koja škola produljiti nastavnu godinu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap