Pretraga

Ministarstvo u 2021. mijenja propise važne za učenike, studente i nastavnike, pogledajte što će biti novo

A- A+

U petak je Sabor usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Uskoro bi se na dnevnom redu trebalo naći i drugo čitanje onog o prosvjetnoj inspekciji. No, osim ta dva Ministarstvo znanosti i obrazovanja u 2021. namjerava mijenjati i niz drugih pravilnika te zakona, vidljivo je to iz nedavno objavljenog plana savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u 2021.

Radovan Fuchs

foto: Denis Gaščić, srednja.hr

Hrvatski sabor u petak je izglasao izmjene Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, prema kojem su se stručni studiji opet našli na istoj razini HKO-a kao i sveučilišni. U Saboru je prošlog tjedna i završeno prvo, a uskoro bi se trebalo održati i drugo čitanje izmjena Zakona o prosvjetnoj inspekciji, kojim bi se ukinula mogućnost anonimnog prijavljivanja nastavnika toj inspekciji. No, to nisu jedina dva propisa u području obrazovanja koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja planira mijenjati u 2021.

Mijenja se Zakon o odgoju i obrazovanju…

Prema planu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću za 2021., doći će, između ostaloga, do izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju. Novi akt, pojašnjeno je u planu MZO-a, sadržavat će ‘odredbe kojima se uređuje postupak prijava i upisa u pojedinu školsku ustanovu elektroničkim putem, odredbe koje definiraju način sekundiranja učitelja u europske škole te odredbe koje definiraju provedbu nadzora i rješavanje prigovora na stručno-pedagoški nalaz.’

Mijenja se i Zakon o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, gdje će se uvesti poslovi pomoćnika ravnatelja i drugih neophodnih osoba u radu i upravljanju Centrom. Radi se u MZO-u i na novom Zakonu o obrazovanju odraslih, a promjene će ‘doživjeti’ i Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju na način da bi se trebala stvoriti zakonska podloga za mogućnost veće uključivosti djece u predškolski odgoj.

Važno za učenike je i da se, između ostaloga, mijenja Zakon o strukovnom obrazovanju i to na način da će on sadržavati odredbe o stipendiranju polaznika s ciljem uključivanja u deficitarne programe u sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Uz sve navedene, Ministarstvo ove godine planira mijenjati i Zakon o udžbenicima, Zakon o Hrvatskoj zakladi za znanost te Zakon o prepoznavanju inozemnih kvalifikacija.

Plan je Fuchsove garniture i donošenje dugoočekivanog novog Zakona o znanosti i visokom obrazovanju. On će, stoji u dokumentu Ministarstva, sadržavati odredbe koje bi trebale utjecati na kompetitivnost javnih znanstvenih organizacija i javnih sveučilišta te osiguranje učinkovitog i razvojno poticajnog sustava njihova financiranja, povećanje kvalitete studija i slično.

Od važnijih pravilnika koje donosi Ministarstvo, mijenjat će se onaj o osposobljavanju pripravnika i polaganju stručnog ispita u školama, kao i Pravilnik o odgovarajućoj vrsti obrazovanja nastavnika općeobrazovnih predmeta i stručnih suradnika u srednjim školama.

Izdvojeni članak

Poraz prorektora Lazibata: Sabor izglasao zakon koji izjednačava stručne i sveučilišne studije

… ali i pravilnici važni za upise u srednje i studente

Mijenja se i Pravilnik o obrani završnih radova u srednjim školama, a za učenike je važno i da će izmjene doživjeti Pravilnik za upise u srednje škole. Kako je istaknuto u planu Ministarstva, novim pravilnikom dodatno će se urediti zajednički, dodatni i posebni elementi i kriteriji za upis kandidata u I. razred srednje škole.

Na snagu bi uskoro trebao stupiti i novi Pravilnik o napredovanju nastavnika za koji je nedavno završena javna rasprava.

Ima novosti i za studente. Između ostaloga, Ministarstvo će, najavljeno je to još lani, donijeti novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata. Cilj je, poručuju izu Ministarstva, promjenama Pravilnik uskladiti s drugim pozitivnim propisima RH ‘poštujući suvremene znanstvene spoznaje u području prehrambene tehnologije prema načelima dobre proizvodne i higijenske prakse’. Ponuda u menzama bi trebala biti obogaćenija raznovrsnijim obrocima.

Detaljnije o tome koje propise Ministarstvo planira mijenjati možete vidjeti u dokumentu OVDJE.

Ministarstvo u 2021. mijenja propise važne za učenike, studente i nastavnike, pogledajte što će biti novo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap