Pretraga

Ministarstvo mijenja pravilnik za upise u srednje: Uvode se velika novost oko bodovanja i prijemnih

A- A+

Kako je i najavljeno prošle godine nakon poplave superodlikaša, Ministarstvo znanosti i obrazovanja mijenja pravilnik o upisima u srednje škole. Izmjene pravilnika ovog su ponedjeljka puštene u javnu raspravu, a prema njima bi veću ulogu prilikom upisa mogli imati prijemni ispiti. Mogu ih provoditi sve škole, ako se pravilnik usvoji u ovom obliku, bez zadovoljavanja posebnih uvjeta. Također, prijemni će donositi više bodova, maksimalnih deset umjesto pet, a u slučaju istog ukupnog broja bodova, prednost na upisu imat će kandidat s većim brojem bodova na prijemnom.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kako je najavljeno još lani, pustilo je u javnu raspravu izmjene Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole. 

Škole će bez posebnog uvjeta moći provoditi prijemni

Jedna od glavnih izmjena odnosi se na prijemne ispite, škole od sada ne moraju imati posebne uvjete za provedbu dodatnog prijemnog ispita. Naime, do sada su prijemni mogle provoditi samo one škole koje su u prethodnoj školskoj godini temeljem ostalih elemenata vrednovanja, a koji isključuju izravan upis, upisale kandidate s ukupnim brojem bodova u rasponu od četiri posto maksimalnog broja mogućih bodova.

Novi pravilnik to ukida, a zahtjev za provođenjem prijemnog škole mogu poslati Ministarstvu do 31. ožujka, predlaže se izmjenom pravilnika.

– Srednje škole mogu provoditi provjere posebnih znanja iz nastavnih predmeta: Hrvatskoga jezika, Matematike, prvoga stranog jezika te nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja od kojih su dva propisana Popisom predmeta posebno važnih za upis, a jedan koji samostalno određuje srednja škola od obveznih nastavnih predmeta koji se uče u osnovnoj školi, stoji u prijedlogu izmjena pravilnika.

Izdvojeni članak

Treba li prijemni za upise u srednje donositi više bodova? Rezultati ankete pomalo iznenađuju

Prijemni će donositi više bodova

Prijemni, prema novom pravilniku, ne bi više trebao iznositi samo pet, nego će škole moći odrediti da donosi maksimalno deset bodova. Također, prijemni bi po novom trebao veću ulogu kod upisa kandidata sa začelja ljestvice upisa.

– Ako dva ili više kandidata na zadnjem mjestu ljestvice poretka imaju isti ukupan broj bodova iz zajedničkog (ocjene) i dodatnog elementa vrednovanja (prijemni), upisuje se onaj kandidat koji je ostvario veći broj bodova iz provjere posebnih znanja, piše u prijedlogu pravilnika.

Ukida se dodatni bod za zdravstvene teškoće, ali u slučaju da kandidati imaju isti broj bodova temeljem ocjena i na prijemnom, onda se upisuje kandidat koji ostvaruje pravo na taj poseban element vrednovanja, dakle onaj sa zdravstvenim teškoćama i koji živi u otežanim uvjetima obrazovanja uzrokovanim nepovoljnim ekonomskim, socijalnim te odgojnim čimbenicima.

Tek ako dva ili više kandidata na zadnjem mjestu ljestvice poretka imaju isti ukupan broj bodova iz zajedničkog i dodatnog elementa vrednovanja i imaju isti broj bodova iz provjere posebnih znanja te ostvaruju pravo na poseban element vrednovanja, upisivali bi se svi kandidati.

Podsjetimo, do sada se prijemni provodio tek u manjem broju škola u kojima se prijavljivao veći broj onih s prosjekom 5,0 od ukupne kvote. Među takvim su školama bile zagrebačka XV. gimnazija (MIOC), Gimnazija Tituša Brezovačkog, a odnedavno ga provodi i Prirodoslovna škola Vladimira Preloga Zagreb za upis u smjer prirodoslovne gimnazije.

Promjene pravilnika iz Ministarstva su najavljivali još prošle godine, kada se ponovno problematizirao porast broja superodlikaša. Usporedbe radi, u školskoj godini 2013./2014. s prosjekom 5,0 prošlo je 14,5 posto učenika, dok je u 2020./21. taj najveći mogući prosjek imalo čak 18,38 posto učenika, govore to podaci koji su javno dostupni u bazi e-Rudnik Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izdvojeni članak
kalkulator bodova srednja.hr

Kalkulator bodova za srednju ima novost: Pogledajte bodove potrebne za upis u posljednje četiri godine

Što se još mijenja?

Osim navedene novosti koja se odnosi na veći broj učenika, izmjenama pravilnika o upisima u srednje uređuju se i odredbe o nastavku obrazovanja učenika u međunarodnim programima obrazovanja, odredbe u vezi s vrednovanjem kandidata pripadnika romske nacionalne manjine i kandidata bez roditeljske skrbi, izjednačavaju se mogućnosti broja odabira programa obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju s ostalim kandidatima.

Također, kažu iz Ministarstva, utvrđuju se novi rokovi za dostavu dokumentacije za upis kandidata u programe za vezane obrte, dodatno se uređuju odredbe vezane uz upis u programe obrazovanja za vezane obrte te se uređuje Popis predmeta posebno važnih za upis u pojedine programe obrazovanja. Javnoj raspravi oko izmjena pravilnika možete se priključiti ovdje.

Podsjetimo, na portalu srednja.hr dostupan je kalkulator bodova za srednju kojemu možete pristupiti klikom na poveznicu i ondje izračunati kako trenutno stojite po pitanju bodova za upis željene srednje škole.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap