Pretraga

Ministarstvo nam je dalo podatke: Ovo su trenutno najpoželjnije srednje među osmašima u Hrvatskoj

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ustupilo nam je podatke o najpoželjnijim srednjoškolskim programima u srednjim školama diljem Hrvatske u školskoj godini 2021./2022. Prema omjeru prvih izbora i ukupnog broja upisnih mjesta donosimo listu pet najpoželjnijih gimnazijskih te pet najpopularnijih strukovnih srednjoškolskih programa.

učenik

Foto: Pixabay

Deset dana od otvaranja prijava za upis srednjih škola diljem Hrvatske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ustupilo nam je podatke o najpoželjnijim školama.

Popularne su matematičke gimnazije

Preciznije, pitali smo Ministarstvo da nam dostavi informaciju o tome koje su srednje škole, gimnazije i strukovne, najpopularnije među učenicima, a prema omjeru prvog izbora i ukupnih upisnih kvota za pojedinu školu. U rangiranju pet najpopularnijih gimnazijskih programa isključili smo one smjerove s upisnom kvotom deset i manje kao i sportske odjele budući da ne mogu svi konkurirati za upis u takva razredna odjeljenja.

Među pet najpopularnijih gimnazijskih programa nalaze se: IV. gimnazija u Zagrebu s dvojezičnim programom jezične gimnazije na engleskom jeziku; zatim Prirodoslovna škola Vladimira Preloga sa smjerom prirodoslovne gimnazije sa skupinom predmeta na stranom jeziku; I. gimnazija u Zagrebu i smjer prirodoslovno-matematičke gimnazije; X. gimnazija Ivan Supek u Zagrebu, smjer opća gimnazija sa skupinom predmeta na stranom jeziku; te XV. gimnazija u Zagrebu s IBMYP programom.

Najpoželjniji su elektrotehničari i računarstvo

Prema tablici koju nam je ustupilo Ministarstvo, izvukli smo i podatke o najpoželjnijim srednjim strukovnim školama za upis među maturantima. I tu smo koristili iste kriterije kao i kod gimnazijskih, tako da su sve škole, odnosno programi s kvotom ispod deset upisnih mjesta ispali iz konkurencije.

Prema tako posloženoj situaciji, najpoželjnije su Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju u Zagrebu, smjer medijski tehničar; Medicinska škola Pula sa smjerom fizioterapeutski tehničar i tehničarka; zatim Srednja škola Isidora Kršnjavoga u Našicama sa smjerom tehničar za elektroniku; Obrtnička škola za osobne usluge u Zagrebu, smjer kozmetičar; te Medicinska škola u Rijeci, smjer dentalni tehničar i tehničarka.

Sve podatke o najpoželjnijim školama za upis među učenicima diljem Hrvatske, a po omjeru prvih izbora i ukupne upisne kvote, možete vidjeti u tablici MZO-a u dokumentu ispod. U toj se tablici, napomenimo, nalaze i programi koji upisuju manje od deset učenika.

(Ako vam se dokument ne prikazuje ispravno, potrebno je osvježiti stranicu)

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Ministarstvo nam je dalo podatke: Ovo su trenutno najpoželjnije srednje među osmašima u Hrvatskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap