Pretraga

Ministarstvo odgovorilo mladim psiholozima koji upozoravaju da djeca ostaju bez stručne podrške

A- A+

Inicijativa ‘Psihološko proljeće’ istaknula je prošlog tjedna kako u velikom broju škola rade psiholozi pripravnici. Budući da u mnogim školama nema drugih psihologa, kad pripravnicima završi staž, djeca se moraju privikavati na nove psihologe. Pitali smo Ministarstvo rade li na programu zapošljavanja pripravnika nakon odrađenog pripravničkog staža.

foto: Tadeusz Lakota za Unsplash

Mjeru za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništva provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, a korisnik mjere u području odgoja i obrazovanja su školske ustanove koje se financiraju iz Državnog proračuna RH, kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Psiholozi: Tek što se naviknu na nas, djeca ostaju bez stručne podrške

Izdvojeni članak

Mladi psiholozi upozoravaju Ministarstvo: ‘Učenike ostavljate bez stručne podrške!’

Iz inicijative ‘Psihološko proljeće’, podsjećamo, prošlog su tjedna upozorili kako u hrvatskim školama radi veliki broj psihologa zaposlenih putem državnih mjera za zapošljavanje pripravnika. Budući da pripravnicima mentori rade u drugim školama, oni su često i jedini psiholozi u mjestu. No program pripravništva traje samo godinu dana te nakon toga mladi psiholozi odlaze na burzu rada ili dodatnu prekvalifikaciju, a djeca ostaju bez psihologa.

Pitali smo, stoga, resorno ministarstvo postoji li program zapošljavanja pripravnika nakon odrađenog pripravničkog staža ili tek rade na njemu.

MZO: Škole mogu podnijeti zahtjev za zapošljavanjem

– Sve škole koje su provodile mjeru pripravništva mogu, ako žele, podnijeti Ministarstvu znanosti i obrazovanja službeni zahtjev za zapošljavanje stručnog suradnika na neodređeno radno vrijeme, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja će sukladno prioritetima i standardima, potrebama škole, kao i raspoloživim sredstvima u Državnom proračunu, razmotriti opravdanost zahtjeva i mogućnost davanja suglasnosti, kažu iz ministarstva.

Napominju kako je za evaluaciju navedene mjere zadužen je Hrvatski zavod za zapošljavanje kao ugovaratelj i nositelj navedenog projekta.

Jedini psiholog u mjestu

Izdvojeni članak

Mladi psiholog iz velike firme u Hrvatskoj otkriva kako biraju zaposlenike

Pitali smo ih i koliko je ustaljen običaj da pripravnik radi u jednoj, a njegov mentor u drugoj školi, što za posljedicu ima da u školi, a često i u mjestu, postoji samo jedan psiholog koji ubrzo napusti to mjesto.

– Što se tiče pitanja rada mentora i samog programa pripravništva, napominjemo da je Pravilnikom o polaganju stručnog ispita učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu i nastavnika u srednjem školstvu definirano da ako mentora nije moguće imenovati u školi u kojoj pripravnik stažira, on se imenuje iz druge škole, odgovorili su sa Svetica.

Mentori redovito rade u drugim školama

U praksi odgojno-obrazovnog sustava, dodaju, redoviti su primjeri izuzetnih mentora koji stjecajem okolnosti i prirode radnog mjesta rade u drugoj školi ili na dvije i/ili više škola, a što im je omogućeno zakonskom regulativom.

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Lani su na Psihologiji ocjene bile katastrofalne: Pogledajte kako će izgledati ovogodišnji ispit

– Program pripravništva koji izrađuje sam mentor uključuje rad pripravnika na različitim područjima rada u svrhu stjecanja odgovarajućeg iskustva, prakse i kompetencija potrebnih za rad, napominju iz ministarstva.

Zaključuju kako dobro pripremljen program osigurava da pripravnik i u dane kada nema mentora u matičnoj ustanovi dobiva priliku odraditi sve segmente pripravničkog programa koji su nužni za stjecanje iskustava.