Pretraga

Ministarstvo turizma daje milijun kuna školama za izlete

A- A+

Ministarstvo turizma je odlučilo pomoći školama s milijun kuna, namijenjenim za dnevnice učitelja na školskim putovanjima. Radi novog Pravilnika o školskim putovanjima prema kojem su škole umjesto agencije morale plaćati dnevnice profesorima, neke škole su već otkazale ekskurzije. Također, pokrenuta je i inicijativa da učenici dobiju povoljnije cijene ulaznica za nacionalne parkove ili muzeje.

Pravilnik o školskim putovanjima, koji je podigao mnogo prašine i zbog kojeg su neke škole otkazale putovanja, a neke za dnevnice profesora izdvajaju iz sredstava za higijenu, na javnoj je raspravi do 19. travnja. Što će Ministarstvo obrazovanja napraviti po tom pitanju, još je nepoznato, ali iz Ministarstva turizma su odlučili pomoći s milijun kuna, piše Večernji list.

Novac je već rezerviran u proračunu Hrvatske turističke zajednice, a namijenjen je isključivo za nastavničke dnevnice na višednevnim putovanjima unutar zemlje, a sve bi trebalo biti spremno za ekskurzije na koje će se krenuti nakon ljeta.

– No, šteta je već nastala jer su u nekim školama odustali od putovanja. kako bi se, pak, ubuduće dodatno potaknula školska putovanja, pokrenuta je i inicijativa da učenici dobiju povoljnije uvjete za ulaz u nacionalne parkove i muzeje, izjavio je za Večernji Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Spomenimo, sporni Pravilnik još je iz vremena ministra Jovanovića, a trenutačno je izvan snage. Propisivao je da osnivači škola, gradovi i županije, moraju podmirivati učiteljske dnevnice na putovanjima, ali se trenutno, za proljetne ekskurzije, većina škola vratila starom načinu, učiteljske dnevnice financiraju kroz cijene aranžmana.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap