Pretraga

Ministarstvo turizma nudi 245 stipendija za studente i učenike deficitarnih zanimanja

A- A+

Konobara i kuhara u Hrvatskoj nikada dosta. Naime, na burzi su tijekom cijele godine ta dva zanimanja među najtraženijih nekoliko. I trenutačno (1. prosinca) unutar kategorije ugostiteljska i uslužna zanimanja se traži 781 ljudi, od čega je najviše oglasa upravo za konobare i kuhare. 

No, zanimljivo da unatoč takvim podacima o deficitarnosti navedenih zanimanja, mladi Hrvati ne hrle u ugostiteljske škole. Štoviše, pisali smo prošle godine, kako se primjerice na otocima, na smjerovima konobar i kuhar nigdje nije upisao razred prvašića. Radi nedostatka interesa.

Izdvojeni članak

Evo kada će biti poznati dobitnici više od 2.000 stipendija za učenike obrtničkih zanimanja

Do sada na ovaj način podijeljeno 703 stipendija u 8 godina

Možda stipendije koje će se u kooperaciji dijeliti Ministarstvo turizma i privatni poduzetnici, uspiju nekoga motivirati na školovanje ili studij, iz sektora ugostiteljstva i turizma.

Uglavnom, spomenuto će Ministarstvo u školskoj 2016./2017. godini, prema Programu poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu – Stipendije 2016., sufinancirati stipendije 245 učenika koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma.

Kako su se pohvalili na svojim stranicama, ukupno je od 2008. godine, od kada Ministarstvo provodi ovaj program, sufinancirano 703 stipendista.

Izdvojeni članak

Na otocima učenici neće u konobare, iako je to deficitarno zanimanje

Razvijat će se i centri kompetencija

– Kvalitetni radnici u turizmu temelj su nastavka rasta i razvoja hrvatskog turizma, a upravo kroz ovaj program potičemo obrazovanje studenata i učenika strukovnih zanimanja te im na taj način dajemo do znanja koliko su nam važni i potrebni. Radimo također i na razvijanju centara kompetencija koje ćemo financirati sredstvima EU. Iz fondova će biti moguće financiranje regionalnih centara kojima ćemo modernizirati strukovno obrazovanje za turizam i ugostiteljstvo u skladu s potrebama tržišta rada i podići njegovu kvalitetu u svrhu povećanja zapošljivosti učenika kao i mogućnosti za daljnje obrazovanja, komentirao je ministar turizma Gari Cappelli.

Izdvojeni članak

S ovim fakultetima možete vrlo lako do posla u Hrvatskoj

Riječ je o stipendijama koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, na način da pokriva 50 posto iznosa stipendije, a ostatak ostali sudionici.

Na ovogodišnji javni poziv javilo se 6 tvrtki i 1 županijska obrtnička komora: Jadranski luksuzni hoteli d.d., Dubrovnik (10 učenika – kuhar, slastičar, konobar), Maistra d.d., Rovinj (8 učenika – kuhar, slastičar, konobar), Imperial d.d., Rab (4 učenika – kuhari), Laguna Novigrad d.d., Novigrad (1 učenik – turističko-hotelijerski komercijalist), Valamar Riviera Hoteli d.d., Poreč (212 učenika – konobari, kuhari, slastičari, turističko-hotelijerski komercijalisti), Eridan d.o.o., putnička agencija, Kaštel Stari (1 učenik – turističko-hotelijerski komercijalist), Obrtnička komora Varaždinske županije (9 učenika – kuhari, turističko-hotelijerski komercijalist.

Izdvojeni članak

Ovo su trenutačno dva najtraženija zanimanja za visokoobrazovane u Hrvatskoj

Stipendist se obvezuje godinu dana raditi za tvrtku koja sufinancira stipendiju

Na temelju navedenog programa učenici imaju pravo na maksimalnodo 500 kuna mjesečne stipendije, i to od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine, a studenti na maksimalno do 800 kuna, od 1. rujna tekuće do 31. kolovoza iduće godine.

Stipendist se obvezuje redovito upisivati i pohađati razrede/godine te maturirati/diplomirati u redovnom roku. Stipendist se obvezuje tijekom trajanja školovanja/studiranja redovito obavljati stručnu praksu ukoliko je ista obuhvaćena nastavnim planom i programom, u objektima tvrtke partnera. Stipendist se obvezuje odmah po završetku redovnog školovanja/studiranja sklopiti s tvrtkom ugovor o radu na određeno vrijeme uz uvjet probnog rada ili ugovor o radu pripravnika (ukoliko se provodi pripravnički staž), a nakon uspješno provedenog probnog rada/pripravničkog stažiranja ugovor o radu na određeno vrijeme.

Stipendist se obvezuje ostati u radnom odnosu u tvrtki 12 mjeseci (bez obzira koliko je trajalo stipendiranje). Javni poziv bio je otvoren do 18. studenoga 2016. godine.

Više informacija o javnim pozivima i programima pogledajte na ovom linku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap