Ministarstvo zabranjuje kopiranje udžbenika

Ministar obrazovanja Željko Jovanović je, prema riječima predstavnika Grupacije specijaliziranih nakladnika školskih udžbenika, obećao kako će svim školama poslati dopis o zabrani fotokopiranja udžbenika. Grupacija od Vlade, između ostalog, traži i  ubrzanje procesa biranja udžbenika, odabir literature od strane svakog učitelja i slobodno formiranje cijena udžbenika.

Specijalizirani nakladnici od Vlade traže da se u Zakon o udžbenicima uvrste njihovi zahtjevi u kojima traže ubrzanje procesa biranja udžbenika, individualni odabir literature od strane svakog učitelja, a ne školskog aktiva, slobodno formiranje cijena udžbenika, zabranu korištenja fotokopiranih udžbenika i ukidanje odredbe o 10-postotnoj zastupljenosti te sprječavanje korupcije.

Inače Grupaciju  specijaliziranih nakladnika školskih udžbenika, čine Algoritam, Alka script, Element, Naklada Ljevak, Klett Verlag, Kršćanska sadašnjost, Meridijani, Neodidacta, SysPrint i
VBZ te oni drže nešto više od 15 posto tržišta. Ostatkom dominiraju tri najveća nakladnika u Hrvatskoj – Školska knjiga, Profil i Alfa.

Zabranjuju se fotokopirani udžbenici

– Ministar Željko Jovanović je obećao svim školama poslati dopis o zabrani korištenja fotokopiranih udžbenika, izjavio je predsjednik Grupacije Robert Šipek. Istaknuo je kako su učenci, fotokopirajući udžbenike, svakodnevno kršili zakon, što se toleriralo zbog siromaštava. Rekao je kako tome sada treba stati na kraj.

Iz Grupacije tvrde kako proces biranja udžbenika traje do dvije godine. Ti se udžbenici koriste sljedeće četiri godine pa nije začuđujuća činjenica kako učenici još uvijek uče da je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. – Udžbenici za informatiku su također zastarijeli stoga su hitno potrebne izmjene zakona, poručuje Šipek .

Dok je MZOS prihvatilo i prijedolge o ubrzanju procesa biranja udžbenika, izradi digitaliziranih udžbenika i ukidanju 10-postotne zastupljenosti, odbili su biranje udžbenika na nivou samih učitelja.

Protuzakonitost buvljaka

– Razmjena knjiga je dozvoljena jer ona nije ekonomska kategorija. Prodaja knjiga bez računa je logično po zakonu zabranjena. Prema tome, mislim, ako dozvolite buvljak, morate za to imati zakonsku osnovu, trenutno zakonske osnove za to nema, izjavio je Neven Antičević, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske.

Zaključio je da bi se problemi siromašnijih obitelji trebali riješiti socijalnom politikom, recimo besplatnim udžbenicima, kako svojoj djeci ne bi kupovali udžbenike na ilegalan način.

Odgovori