Pretraga

U Ministarstvu potpisan ugovor koji donosi ‘kvantni skok’ za rad na fakultetima i mlade znanstvenike

A- A+

Nakon pet godina, zaposlenici u sustavu znanosti i visokog obrazovanja dobili su novi granski kolektivni ugovor. Nakon pregovora koji su trajali 16 mjeseci, kolektivni ugovor danas je potpisan u Ministarstvu obrazovanja, a kao njegova najvažnija novina ističe se sustav normiranja rada u znanosti i visokom obrazovanju. Prema ugovoru, norma se u visokom obrazovanju od sada sastoji od nastavnog i znanstvenog rada, što sa znanstvenim radom dosad nije bio slučaj.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja danas je potpisan granski kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje | Foto: nsz.hr

Nakon 16 mjeseci pregovora između Vlade Republike Hrvatske i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, danas je potpisan granski kolektivni ugovor za zaposlenike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Pregovore je u ime Vlade RH vodila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, a u ime Sindikata Vilim Ribić.

Na današnjem svečanom potpisivanju, ministrica je istaknula kako pregovori nisu bili jednostavni, u prvom redu iz razloga što sustav znanosti i visokog obrazovanja pet godina nije imao granski kolektivni ugovor, a nije izostavila spomenuti i kako je pregovarački tim Sindikata bio dosta snažan.

Naglasak na mladim znanstvenicima

Izdvojeni članak

Sindikat oštro o gubitku spora s Hrvatskim studijima: ‘Presuda je pravno neosnovana i opasan presedan u sudskoj praksi’

– Koliko god to nije bilo jednostavno, s druge strane je bilo i dobro jer smo imali pregovarače sa strane Sindikata koji su, kao i mi sa strane Vlade, imali jedan važan cilj, a to je da se kvalitetno uredi sustav znanosti i visokog obrazovanja, da se zaštite oni u sustavu koji su nam najvrijedniji, a ja bih tu odmah istaknula mlade znanstvenike, rekla je Divjak.

Prema potpisanom kolektivnom ugovoru, Divjak je istaknula kako je mladim znanstvenicima osigurano vrijeme za njihov znanstveni rad kako bi mogli doktorirati u zadanom vremenu, a osim toga, osigurana su im i materijalna prava u smislu osiguranih troškova doktorskog studija.

– Ako se ti troškovi ne osiguraju na različite druge načine, projektno i institucijski, onda će to naravno osigurati Ministarstvo obrazovanja, istaknula je ministrica. Novim kolektivnim ugovorom osiguran je i povrat troškova povezanih s izradom doktorske disertacije (izrada, tisak i oprema) do najviše 3.500 kuna.

‘Kvantni skok u poimanju norme’: Osim nastavnog, vrednovat će se i znanstveni dio rada

Kako se ističe u obrazloženju Vlade RH, kolektivnim ugovorom ugovoreno je i niz nematerijalnih prava koja su specifična za sustav znanosti i visokog obrazovanja, a kao jedna od najvećih novina uveden je sustav normiranja rada u znanosti i visokom obrazovanju.

Izdvojeni članak

Za ova 22 projekta Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je gotovo milijardu kuna iz EU fondova

Prema njemu, od sada će se u normi u visokom obrazovanju, osim nastavnog rada, vrednovati i znanstveni dio rada, što dosad nije bio slučaj. Divjak je ovu novinu označila kao ‘kvantni skok u poimanju norme u znanosti i visokom obrazovanju’.

– Po prvi puta jasno kažemo da se norma sastoji i od nastavnog i od znanstvenog dijela, da je pogotovo na sveučilištu itekako važno da se i jednom i drugom dijelu pristupa na uniformiran način, u smislu da se priznaje, ali u onom drugom segmentu da je ta norma fleksibilna, što znači da ako bi netko primjerice radio na nekom značajnom međunarodnom znanstvenom projektu, da se njegova nastavna norma tada može umanjivati, a znanstvena povećavati, i obrnuto, istaknula je Divjak, pojasnivši time kako više neće biti nužna podjela radnog vremena u odnosu 50:50 što se tiče znanosti i nastave.

Dodatak na plaću za zaposlenike koji rade u posebnim uvjetima rada

Osim toga, GKU donosi pravo na naknadu za odvojeni život od obitelji, pravo temeljem kojega poslodavac može poticati dobrovoljnu mirovinsku štednju, a od ugovorenih nematerijalnih prava još se ističu produženje roka za reizbor te iznimke od provođenja javnih natječaja za zasnivanje radnih odnosa.

Dodatkom kolektivnog ugovora uređuje se dodatak na plaću za rad na poslovima s posebnim uvjetima rada u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Zaposlenici koji rade na takvim radnim mjestima (izloženi velikom riziku od opasnosti, štetnosti i napora u smislu ozljede na radu, profesionalne bolesti, bolesti u vezi s radom…) ovisno o izloženosti riziku na radu imaju pravo na dodatke na plaću od 10, 12 ili 15 posto osnovice za izračun plaće u javnim službama.

Prozivke na liniji Ribić-Jovanović

Izdvojeni članak

Bivši ministar Jovanović u Saboru zatražio od MZO-a odgovore na naša pitanja

Nakon potpisivanja kolektivnog ugovora, bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović (SDP) na Facebooku je čestitao ministrici Divjak na potpisivanju ugovora zato što je, kako je napisao, prva nakon pet ministara imala ‘želuca’ ispregovarati GKU sa sindikalistom Ribićem. Naime, Jovanović se osvrnuo na Ribićevu današnju izjavu za tportal u kojoj je kazao da je bivši ministar prošli kolektivni ugovor ‘protupravno otkazao uslijed politike stezanja remena u skladu sa socijaldemokratskim vrijednostima SDP-a’ te da ‘uopće nije razumio sustav’.

– Čestitam ministrici Divjak što je prva nakon 5 ministara imala “želuca” da s notornim faraonom Ribićem, poznatim valjda jedino po “sublimiranom libidu” kojim se hvali u službenom životopisu, zgradi koju si je sagradio i letenju u poslovnoj klasi, ispregovara granski kolektivni ugovor. Sa zanimanjem ću provjeriti, posebno u prijelaznim i završnim odredbama ugovora, koliko će takav “uspjeh”, u obliku financijskih privilegija čelnicima sindikata, stajati sustav i proračun ministarstva. Sustavu znanosti i visokog školstva u Novoj godini želim pak, da napokon na čelo sindikata izabere nekog sposobnog i čestitog. I da, zašto je 2014. potpisan kolektivni ugovor i za osnovno i srednje školstvo? Pitajte Ribića!, napisao je Jovanović na Facebooku, osvrnuvši se na prozivke Vilima Ribića.

 

Copy link
Powered by Social Snap