Pretraga

Ministrice Divjak, odstupite od Ježurke Ježića!

A- A+

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak od sinoć je u pohodu, kako kaže, prokazivanja ‘netočnih informacija i lažnih vijesti’ oko popisa lektire koji je njenim potpisom na kurikulum hrvatskog jezika – nestao. ‘Ona koja prokazuje’ po dnevnicima, zakačila se tako na Ježurku Ježića te priču blisku srcima generacija dosta jeftino iskoristila za spinanje i bacanje prašine u oči javnosti. I taj spin ćemo demistificirati.

Ježeva kućica | Screenshot: Youtube

– Prije svega ja sam bila jako začuđena koliko je bilo lažnih vijesti i laži i podmetanja u toj kampanji. Na primjer – “Ježeva kućica”. Nitko nije izbacio “Ježevu kućicu” jer “Ježeva kućica” u ovom trenutku nije niti u izbornoj niti u obveznoj lektiri. To je potpuno lažna vijest! A mi sada otvaramo mogućnost da svatko “Ježevu kućicu” uzme za lektiru. Što se tiče “Dnevnika Anne Frank”, status je izborni i to je i ostao u novom kurikulumu, izjavila je sinoć u Dnevniku Nove TV ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, prvi put se uživo oglasivši hrvatskoj javnosti o popisu lektire koji njezinim potpisom na novi kurikulum zapravo više ne postoji. Svoje gostovanje na Novoj TV podijelila je i sa svojim fanovima na Facebooku, riječima da je ‘prokazala netočne informacije i lažne vijesti’. Ne ustručavajte se pročitati još jednom, tako je – hrvatska ministrica obrazovanja hoda po dnevnicima i hvali  se kako ‘prokazuje’.

Izdvojeni članak

Gdje su sad kuka i motika? ‘Dnevnik Anne Frank’ nakon više od pola stoljeća izbačen iz lektire

Podsjetimo ukratko, prošli tjedan u dalekoj ju je Koreji zatekla bura koja se digla u javnosti oko lektire, a potpuno opravdano je najglasnije odjeknula činjenica da se u kurikulumu hrvatskog jezika, s potpisom Blaženke Divjak, nije našlo mjesta za ‘Dnevnik Anne Frank’. Nestao je i cijeli niz drugih djela, od kojih je najspominjanija ‘Ježeva kućica’ Branka Ćopića.

Po povratku iz Koreje, ministrica se spremno dakle uhvatila onoga što joj bez premca najbolje ide – spinanja. Izjavu iz sinoćnjeg Dnevnika Nove TV, danas je ponovila za HRT i dodala kako je riječ o ‘potpuno pogrešnim, a ja ću reći u nekim slučajevima i namjernim lažnim vijestima’. U finalu, sve je svela na jal onih koji ‘se ne vesele da reforma ide dobro’, što je već uobičajena floskula koju izvlači iz rukava svaki put kad nešto neznalački zezne.

 

Posvetimo se sada ‘Ježevoj kućici’, priči bliskoj srcima generacija, koju Divjak od sinoć dosta nemušto koristi kako bi bacila prašinu u oči javnosti. Divjak dakle govori kako trenutačno u lektiri u školama ‘Ježeva kućica’ nije obavezna niti izborna pa da je nisu niti mogli izbaciti iz kurikuluma.

Točno je da trenutačno u školi, prema nastavnom planu i programu za osnovnu školu, kao i popisu lektire dostupnom na lektire.skole.hr, ‘Ježeva kućica’ nije ponuđena ni kao obavezna ni kao izborna. I tu staje sva daljnja ministričina argumentacija, u kojoj potpuno svjesno zaobilazi inačice kurikuluma hrvatskog jezika nastajale od veljače 2016. godine u sklopu Cjelovite kurikularne reforme.

Izdvojeni članak

Ministarstvo mulja o Anni Frank: Lošim spinom poručuju da je kurikulum iz Hrvatskog u redu

Naime, inačice prijedloga kurikuluma za hrvatski jezik 1) iz veljače 2016., 2) svibnja 2016., 3) prosinca 2017. i 4) veljače 2018. sve sadrže ‘Ježevu kućicu’ na preporučenom proširenom popisu djela za cjelovito čitanje, tj. lektiru. ‘Ježeva kućica’ nestaje iz inačica 1) studeni 2018. (uoči nove javne rasprave o kurikulumu), 2) siječanj 2019. (nakon javne rasprave), i konačno, 3) nema je u finalnoj verziji od 29.1.2019. kada Divjak svojim potpisom donosi kurikulum hrvatskog jezika. Na isti način, istom kronologijom, iz prijedloga kurikuluma nestaje i Anna Frank. S jedinom razlikom što je ‘Dnevnik Anne Frank’ trenutačno u školi na popisu izborne, preporučene literature za cjelovito čitanje. 

Na tragu svega navedenoga, kada ministrica Divjak (nažalost dosta uspješno) spina uokolo i baca prašinu javnosti u oči, treba imati na umu ne samo ono što je trenutačno obvezno ili izborno u školi, već i ono što je reforma (za koju pak Divjak neuspješno tvrdi da je provodi) od svojih početaka predviđala.

Stoga, ministrice, odstupite od Ježurke Ježića!

*Komentar je stav autorice.

________________________________

U suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih portal srednja.hr organizira serijal tribina ‘Kazalište i mladi’. Sljedeća tema je ‘Zašto (moram) čitati lektire?’. Tribina s ovom temom će se održati 25. veljače s početkom u 18 sati u ZKM-ovoj dvorani Polanec. Više o ovoj tribini možete doznati na ovoj poveznici

Ministrice Divjak, odstupite od Ježurke Ježića!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap