Pretraga

Ministrici Divjak poslali pismo: ‘Vjerski dio Dana kruha neka se odvija na vjeronauku’

A- A+

Protagora, sekularistička i ateistička udruga, pozvala je ministricu Blaženku Divjak da osigura da Dani kruha, koji se obilježavaju u velikom broju škola, ne budu obavezni za sve učenike. Jer, obilježavanje Dana kruha i dolazak svećenika u školu smatraju ne samo diskriminacijom već i narušavanjem prava djece.

foto: Wesual Click/Unsplash

Kao i svake godine, u hrvatskim se školama i ovog listopada održava svečanosti „Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje“.

Izdvojeni članak

Kruh za poslije: S par kuna nekome uljepšajte predblagdansko vrijeme

Iz Udruge Protagora tim su povodom pisali ministrici znanosti i obrazovanja koju traže da izda naputak kako se Dani kruha mogu slaviti samo na satu vjeronauka.

– Uzimajući u obzir da se proteklih godina svečanost neizostavno održavala uz sudjelovanje katoličkih svećenika, uz obaveznu nazočnost svih učenika i učitelja bez obzira na njihovu vjersku pripadnost, što je bio povod brojnim pritužbama roditelja, ovim Vas putem pozivamo da poduzmete potrebne mjere kako bi se vjerski dio svečanosti održavao isključivo u sklopu nastave katoličkog vjeronauka – napisali su iz Protagore.

I inspektori su ‘istraživali’ Dana kruha

Podsjetili su kako je zbog Dana kruha prošle godine u bar jednu školu došla i inspekcija.

Donijeli su rješenje na temelju čl. 4. st. 1. t. 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, čl. 1. st. 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije, kao i čl. 41. alineja 1. Ustava Republike Hrvatske. Pored navedenih propisa, dosadašnja praksa u hrvatskim školama protivna je i čl. 2., a posebno čl. 14. Konvencije UN-a o pravima djeteta, pišu Blaženki Divjak.

Članak 14 Konvencije kaže kako će države priznati djetetu pravo na slobodu misli, savjesti i vjere.

Pročitajte cijeli dopis:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [593.95 KB]

Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Ni pravobraniteljici nije drago

Ministrici iz Protagore skreću pažnju na činjenicu kako je Ured pravobraniteljice za djecu ustvrdio kako Dani kruha u javnim školama Republike Hrvatske ukazuju na nespremnost i neučinkovitost odgojno-obrazovnog sustava da osigura poštivanje propisa, učenje djece poštovanju različitosti i toleranciji, uvažavanju prava i potreba drugih manjinskih zajednica te osposobljavanje djece za život u pluralističkom društvu i interkulturalizam.

Dodaju i kako je pravobraniteljica za djecu preporučila Ministarstvu da poduzme mjere kako se vjerske aktivnosti u školama i vrtićima ne bi prakticirale izvan tih programa.

‘Dani kruha su vjerski obred’

Ističu da se obilježavanje Dana kruha protivi i ugovorima sa Svetom Stolicom.

– Ugovoreno je da odabir vjeronauka pri upisu u školu mora biti organiziran na način da takva odluka ne bude povodom bilo kakvom obliku diskriminacije na području školskoga djelovanja, što se posljedično ima primijeniti i na druge oblike vjerskog odgoja u državnim školama, a održavanje vjerskih obreda (i to isključivo jedne konfesije) u sklopu svečanosti koja je obvezna za sve učenike svakako predstavlja oblik vjerskog (prinudnog) odgoja – smatraju iz Protagore.

Iz ministarstva se na njihovo pismo još nisu oglasili.

Sudjelujte u anketi:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap