Pretraga

Mislite da su naši nameti smiješni? Sarajevski će studenti biti obavezni kupovati pokaz za javni prijevoz prilikom upisa na faks

A- A+

Zamislite da se upisujete na faks, a uz uplatu troškova za upis prisiljeni ste platiti i pokaz za javni prijevoz. Upravo to od ljetnog semestra sljedeće akademske godine, javljaju tamošnji mediji, očekuje sarajevske studente.

Screenshot;YouTube

Ministar za saobraćaj KS Mujo Fišo razgovarao predsjednikom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Merimom Serdarevićem o uvođenju jeftinijih godišnjih karata za javni gradski prijevoz studenata, piše Kilx.ba. Načelno je na tom razgovoru dogovoreno da će se plaćanje studentske karte za korištenje javnog gradskog prijevoza vršiti prilikom upisa na fakultete, a maksimalna cijena godišnjih karata za studente iznosit će oko 100 KM, ili nešto malo manje od 400 kuna.

Izdvojeni članak

ZET: Pravo na studentski pokaz od ponedjeljka imaju i izvanredni studenti

– Najvjerovatnije je da će veliki broj studenata koji koristi javni gradski prijevoz biti u obavezi da kupi studentsku kartu prilikom upisa na fakultete. Svi kojima to ne treba i koji to dokažu, bit će oslobođeni od kupovanja studentske karte. Neće biti nikakvih problema. Plaćanje 100 KM je maksimalna cijena, a možda će cijena biti 80 ili 90 KM, kazao je Serdarević za Klix.ba.

Iznimka će biti studenti koji posjeduju osobni automobil, žive u blizini fakulteta i idu na studentsku razmjenu. Karta će studentima koji će ju pak morati kupiti, biti važeća za sva vozila javnog prijevoza.

– Trenutno je 16 KM studentska mjesečna karta. To na godišnjem nivou iznosi 192 KM. Mi smo dogovorili sad to pojeftinjenje za 100 KM. Po novom dogovoru bi karta trebalo da košta 7-8 KM mjesečno. Sporazumjeli smo se oko svega, osim oko ovog dijela koji tretira osobe koje su obavezne kupiti kartu, rekao je predstavnik studenata  Serdarević za Klix.ba i dodao kako će ovakve cijene vrijediti i za sarajevske izvanredne studente.