Pretraga

Mislite da nema glupih pitanja? Don Damir Stojić educira drugačije

A- A+

Nakon današnjeg skandala u Haagu, gdje je osuđeni general Slobodan Praljak, netom nakon izricanja presude popio otrov, a potom i preminuo, zagrebački studentski kapelan don Damir Stojić objavio je obavijest na svojoj Facebook stranici. Obznanio je kako će preminulom generalu u čast večeras održati svetu Misu. U komentarima mu je postavljeno pitanje zašto bi se misa održavala za ratnog zločinca, a Stojić, umjesto da odgovori na pitanje, koristio se uvredama te ustanovio kako se osoba treba educirati prije nego što počne postavljati glupa pitanja.

Komentar studentskog kapelana Damira Stojića na Facebooku

Don Damir Stojić, zagrebački studentski kapelan, večeras će održati misu za dušu preminulog generala Slobodana Praljka. Praljak je jutros, nakon izricanja presude u Haagu, popio bočicu s, kako su mediji prenijeli, otrovom, nakon čega je i preminuo. Obavijest o misi komentirala je jedna osoba na Facebooku, tražeći odgovor na pitanje zašto se misa služi za ratnog zločinca, na što joj je don Stojić odgovorio uvredama.

‘To je glupo pitanje, educirajte se pa se onda javite’

Iako djecu odmalena učimo da mogu sve pitati i da glupa pitanja ne postoje, izgleda da ne misle svi tako. Don Damir Stojić danas se obrecnuo na osobu koja je postavila pitanje na Facebooku, ustanovivši da je glupo te da se treba educirati pa se tek onda javiti.

-Kad bi znali značenje sv. Mise i što je sv. Misa i za koga se služi sv. Misa ne bi postavili takvo glupo pitanje. Zato, educirajte se pa se onda javite, napisao je Stojić u odgovoru na Facebook komentar.

Ovim odgovorom don Damir Stojić počinio je i jednu očevidnu logičku pogrešku, što možete vidjeti na Facebook stranici Nelogično.

Napisao je nešto i o činu samoubojstva

Na stranici Studentski pastoral, don Damir Stojić nekoć je objavio odgovor na pitanje djevojke kojoj je baka počinila samoubojstvo. Osvrnuo se na sami čin te ustanovio kako se smatra grijehom jer krši jednu od Deset Božjih zapovijedi.

– Teško je znati što se događalo u glavi samoubojice prije počinjenja samoubojstva. Koliko je osoba bila pri svjesti? U kakvome psihičkome stanju? Što se događalo između nje i Boga u trenutku umiranja? Je li osoba možda požalila i u zadnji čas tražila oprost? Moralna odgovornost osobe koja počinja samoubojstvo razmjerna je stupnju efektivne slobode i svijesti subjekta koji sebi oduzima život. Psihološka ograničenja pataloške naravi mogu umanjiti efektivnu slobodu, a samim tim i odgovornost osobe koja počinja samoubojstvo, jedan je dio teksta Damira Stojića koji u cijelosti možete pročitati ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap