Pretraga

Mislite da ste inteligentniji od većine populacije? Uskoro novo testiranje, mogu doći i mlađi od 18

A- A+

Ove subote Hrvatska Mensa u Zagrebu održava novo testiranje inteligencije. Testiranje će provesti ovlašteni Mensin psiholog, a rezultat stiže na e-mail adresu svakog pristupnika u roku od nekoliko tjedana. Svi koji ostvare rezultat bolji nego 98 posto populacije moći će se učlaniti u Mensu, koja u svijetu okuplja više od 140 tisuća članova.

testiranje Mensa

Hrvatska Mensa održat će testiranje 25. ožujka na Filozofskom u Zagrebu|foto: Hrvatska Mensa, press

Obilježavamo nacionalni Tjedan darovitosti, a ove subote, 25. ožujka, Hrvatska Mensa će na Filozofskom fakultetu održati prvo ovogodišnje testiranje inteligencije. U udrugu se mogu učlaniti oni koji ostvare rezultat bolji nego 98 posto populacije, a testiranje provodi ovlašteni psiholog.

Lani rekordan broj testiranih

Kako je priopćeno iz udruge Hrvatska Mensa, prijava na testiranje moguća je putem webshopa Hrvatske Mense webshop.mensa.hr, a samo testiranje košta 30 eura. Na istoj web stranici možete pronaći više informacija o testiranju. Iz  Hrvatske Mense navode i da primarni cilj nije postati članom Hrvatske Mense, nego testirati inteligenciju, što se i naglašava na svakom testiranju.

– Prošla, 2022. godina je bila iznimna za Hrvatsku Mensu, u kojoj je između ostaloga, obilježila 25. godišnjicu postojanja. Obljetnička godina je okončana s najvećim brojem članova (1.322) u jednoj godini od osnutka, s čak 300 članova više u odnosu na 2005. godinu u kojoj je dosegnut najveći broj članova do prijašnje. Što se tiče testiranja, u 2022. je testiran najveći broj kandidata u jednoj godini od osnutka Udruge, sa zaključnim brojem od 1.212 osoba. U okviru prošlogodišnjeg Međunarodnog dana inteligencije, testirano je sveukupno 367 pristupnika u svih pet najvećih hrvatskih gradova, što predstavlja dosad najveći broj osoba koje su pristupile testiranju u jednome danu, rekao je Krešimir Kružić iz Odjela za odnose s javnosti Hrvatske Mense.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski esej a 2022

Umjetna inteligencija riješila je višu razinu mature iz Hrvatskog: Ocjena nas je malo zatekla

Mogu doći i mlađi od 18, ali uz pratnju roditelja

Testiranju mogu pristupiti i maloljetne osobe – minimalna dobna je 14 godina, s time da mlađi od 18 godina trebaju doći u pratnji roditelja ili staratelja. Kako navodi Hrvatska Mensa u priopćenju, testovi inteligencije koji se koriste su rodno i dobno neutralni, zasnivaju se isključivo na slikama, te za uspješan rezultat na testu nije potrebno prethodno znanje, poznavanje matematike, razina obrazovanja niti znanje jezika.

– U listopadu prošle godine održano je međunarodno okupljanje mensaša u Budvi, na kojem je Hrvatska Mensa saznala da je u Mensi International polučila najbolji rezultat unazad 12 godina, te se s 13. mjesta godinu ranije pozicionirala na 7. mjesto po relativnom broju članova na milijun stanovnika od ukupno 40 nacionalnih Mensi, što je po prvi puta Hrvatskoj Mensi donijelo i 2 glasa u svim postupcima glasanja. Također, prvi put od osnutka, Hrvatska Mensa broji više od 200 članova na milijun stanovnika, istaknuo je Kružić.

Kako bi se potencijalnim pristupnicima donekle približili zadaci s testiranja, Mensa Hrvatska objavila je i primjere zadataka, a možete ih vidjeti u nastavku.

Primjeri zadataka na Mensinom testiranju inteligencije

Primjeri zadataka na Mensinom testiranju inteligencije|izvor: Hrvatska Mensa, press

 

Copy link
Powered by Social Snap