Pretraga

Misterij iz Vukovara dobiva svoju adaptaciju: Gdje je nestao Šesti autobus? 

A- A+

Priča o nestalom šestom autobusu, koji je prevozio ranjenike i civile koji su se skrivali u vukovarskoj bolnici tijekom opsade Vukovara na Ovčaru dobila je svoju adaptaciju. Iz vukovarske bolnice prema Ovčari krenulo je šest autobusa, no do Ovčare ih je stiglo samo pet. Što se dogodilo sa šestim? Novi film pod nazivom Šesti autobus nudi jednu moguću priču. 

Film Šesti autobus u hrvatska kina stiže 17. studenog | screenshot: Šesti autobus

Približava se 18. studenog, kada obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Na ovaj dan palimo svijeće za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu te se prisjećamo strašnih priča koje su se tada dogodile na području Hrvatske. 

Jedna od takvih priča ona je o Šestom autobusu. Iz vukovarske bolnice vojnici tadašnje JNA odveli su ranjenike i ostale građane koji su se skrivali u bolnici na Ovčaru, gdje su potom bili pogubljeni. Sveukupno je iz bolnice krenulo šest autobusa, no do Ovčare ih je stiglo samo pet. Gdje je nestao šesti autobus? Gdje su nestali ljudi koji su bili u tom autobusu? Do danas je ostao misterij. 

U kinima od 17. studenog

Jedan od mogućih odgovora ponudio je novi film redatelja Eduarda Galića i scenarista Dominika Galića pod nazivom Šesti autobus. To je prvi hrvatski igrani ratni film koji na intrigantan i potpuno drugačiji način pokušava otkriti misterij o šestom autobusu te prikazati dio povijesti koji trebamo razumjeti, ali nikako ne smijemo zaboraviti. Film je premijerno bio prikazan na Pula Film Festivalu ovog ljeta, a u kina stiže 17. studenog 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je preporuku za gledanje igranog filma Šesti autobus za učenike završnih razreda srednjih škola.  

@srednja_hr Jeste li već čuli priču o Šestom autobusu? U kina dolazi film koji nudi jedno moguće rješenje tog misterija. Film možete gledati u kinima od 17.11., a preporučuje ga i Ministarstvo znanosti i obrazovanja za učenike završnih srednjih škola. Više o filmu pronađite na linku u opisu profila! 👆 #sestiautobus #vukovar #film #hrvatska #hrvatskatiktok #srednjahr ♬ Soft violin and gentle piano music – Yusuke Shimizu

Copy link
Powered by Social Snap