Pretraga

Mit je razotkriven! Za ovo služi plavi dio legendardne gumice

A- A+

U tijeku svog obrazovnog puta zasigurno ste se susreli s plavo-crvenom gumicom, koju osim dviju boja, čine i dva materijala. Crveni smo koristili za brisanje grafitne olovke, dok je za plavi postojao nadaleko rašireni mit kako briše kemijsku olovku. No, ipak ne služi za to, iako su mnogi vjerojatno potrgali poneki papir pokušavajući tragove kemijske olovke njime obrisati.  

Ipak namjena tog dijela gumice je malo drugačija. Kako piše TodayUpFeed, plavi kraj je zapravo namijenjen za brisanje oznaka koje su napisane grafitnom olovkom na debelim i teškim papirima.

Izdvojeni članak

Doznajte zašto su na muškoj odjeći gumbi s desne strane, a na ženskoj s lijeve

Mekani kraj roza ili narančaste boje napravljen je za mekše papire, koje bi plavi dio potrgao. Koristi se i za precizno brisanje svijetlih tragova na tamnim površinama.

Na običnom, klasičnom papiru, uklanjanje tragova kemijske može biti vrlo teško i naporno, a obzirom da je plavi kraj gumice jako grub čak i za deblji i grublji oblik papira, tu svrhu nikako ne bi mogao ispunjavati.

OK, mnogi od nas su mislili da je plavi dio služio za brisanje tragova kemijske olovke, a crvenkasti za brisanje napisanog grafitnom olovkom, a znate li što je najgore od svega? Ni ovim tekstom nismo riješili sve nepoznanice o plavo-crvenoj gumici.

Još uvijek ostaje neogdovoreno pitanje: čemu služi bijela traka u sredini?

Share via
Copy link
Powered by Social Snap