Pretraga

Mjere zapošljavanja smanjile nezaposlenost mladih za 20 posto

A- A+

U odnosu na veljaču prošle godine broj nezaposlenih od 15 do 29 godina smanjio se za 20 posto, ali na burzi je još uvijek prijavljeno više od 100 tisuća mladih. Novi paketi za zapošljavanje najavljuju dodatni napredak, ali prije sveobuhvatne provedbe mjera potrebno je do kraja provesti reforme i bolje uskladiti sustav obrazovanja s tržištem rada.

foto: srednja.hr

‘Garancija za mlade’ ambiciozan je projekt u kojem su okupljene sve mjere, koje bi najugroženijoj skupini trebale omogućiti bolju budućnost i brži pronalazak posla.

Cilj mjera je olakšati prijelaz iz sustava obrazovanja u tržište rada te im pomoći da se u roku od četiri mjeseca aktiviraju i pronađu posao, pripravništvo, naukovanje ili nastave svoje obrazovanje.

Fiskalne olakšice poslodavce potaknule na zapošljavanje

– Već u prošloj godini imali smo rekordan broj zaposlenih mladih
osoba, a uz pomoć najnovije fiskalne olakšice za zapošljavanje na neodređeno, u prva dva mjeseca 2015. godine zaposleno je njih 6104, pohvalili su mjere iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Uvođenjem stručnog osposobljavanja, poticanjem samozapošljavanja i zapošljavanja mladih na neodređeno napravio se pomak te se barem donekle popravila slika ove ugrožene skupine. Prema podacima iz MRMS-a u prošloj je godini zaposleno oko 107 tisuća osoba između 15-29 godina.

Izdvojeni članak

Počele nove mjere aktivne politike zapošljavanja mladih

Još uvijek više od 100 tisuća nezaposlenih mladih osoba

Ipak, najave o aktivaciji svih i dalje se čine nerealne, jer osim što svake godine iz srednjih škola i fakulteta izlazi veliki broj ljudi bez prilika za posao i na burzi je još uvijek priavljeno više od 100 tisuća nezaposlenih, međutim, treba istaknuti kako je u odnosu na veljaču prošle godine sada 20 posto manje mladih bez posla.

– Da bi ovaj program profunkcionirao za većinu mladih moraju se dovršiti i reforme vezane uz sustav obrazovanja, što se prvenstveno odnosi na usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada, reformu strukovnog obrazovanja, ali i obrazovanja odraslih. Mi ne možemo apsolutno svima garantirati aktivaciju u za to predviđenom roku, ali garantiramo kako će Vlada RH uz pomoć dostupnih sredstava uspostaviti sustav koji će doprijeti do što većeg broja osoba mlađih od 29 godina, najavili su iz ministarstva.

Mjere zapošljavanja smanjile nezaposlenost mladih za 20 posto
Share via
Copy link
Powered by Social Snap