Pretraga

Nije samo trudnoća razlog: I ovih šest stvari može uzrokovati kašnjenje mjesečnice

A- A+

Dođe ono vrijeme u mjesecu, a nigdje ni znaka mjesečnici. Brojne spolno aktivne mlade žene zbog toga se znaju jako zabrinuti, poglavito ako u danom trenutku ne planiraju potomka. Prije nego totalno poludite, trebate znati da to iskuse brojne žene te da postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do kašnjenja ili izostakna menstruacije.

Mnogim djevojkama i mladim ženama dogodilo se da prolaze kroz velikih strah zbog kašnjenja ili izostanka menstruacije, a većinom je to zato jer se boje neplanirane trudnoće. Začeće je ipak samo jedan od razloga zbog kojih se menstruacija ne pojavljuje, pa stoga donosimo najčešće razloge zbog kojih mjesečnica kasni ili se ne pojavljuje.

Izdvojeni članak

Zabrinavajući broj djevojaka odgađa odlazak ginekologu: Kada obaviti prvi pregled?

Povećan stres

Ukoliko prolazite kroz stresan period moguće je da mjesečnica kasni ili skroz izostane.

– Hormoni stresa, kao što je kortizol, u stresnim fazama se otpušta previše što mozgu ne omogućuje da producira neizostavne hormone potrebne za ovulaciju i proizvodnju estrogena i progesterona. Jednostavno rečeno, bez prikladnih hormona, do menstruacije neće doći, objasnila je dr. Traci Brooks.

Nagli gubitak težine

Gubitak previše kilograma za vaš tjelesni tip može također uzrokovati izostanak menstruacije.

– Gubitak težine od više od deset posto idealne tjelesne težine može uzrokovati ovaj problem, rekla je Brooks. Idealna tjelesna težina ovisi o faktorima kao što su dob, visina, struktura kostiju i metabolizam, stoga se potrudite saznati koja je vaša kako ne biste imali problema s izostankom menstruacije.

Naglo povećanje težine

Isto kao što nagli gubitak težine uzrokuje probleme s ciklusom, isto to čini i naglo te pretjerano debljanje. Bitno je ponoviti kako je idealna tjelesna težina ona koju treba dostići, piše Her Campus.

Izdvojeni članak

Neočekivani znakovi koji ukazuju na to da imate spolno prenosivu bolest

Sindrom policističnih jajnika

Radi se o endokrinom poremećaju koji se obično manifestira jednom kada ženi počne ciklus. Radi se zapravo o malenim cistama na jajnicima koje se pojavljuju zbog disbalansa u ženskim spolnim hormonima. Žene koje imaju PCOS tipično imaju neredovite mjesečnice, izraženiju dlakavost ili akne te su često pretjerane tjelesne težine.

Pretjerana tjelovježba

Naglo povećana razina tjelesne aktivnosti kroz vježbanje ima sličan efekt na menstrualni ciklus kao što ga ima drastičan gubitak na težini. Žene koje sudjeluju u maratonima, baletu, gimnastici ili klizanju često iskuse neredovite mjesečnice koje kasne ili izostaju.

Kronična bolest

Žene s određenim kroničnim bolestima češće dožive neredovitu ili mjesečnicu koja izostaje zbog niske težine ili upalnih procesa koji dolaze s bolestima. Chronova bolest, dijabetes, ulcerozni kolitis, lupus, cistična fibroza i određene vrste tumora najčešće imaju utjecaj na menstrualni ciklus.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap