Pretraga

Mlada Riječanka zaposlena u Amazonu: ‘Zašto ovakav scenarij u Hrvatskoj postoji možda još samo u snovima?’

A- A+

Martina Tuta 29-godišnja je Riječanka koja s dvije diplome u Hrvatskoj nije mogla naći posao, no zatim zato je našla mjesto u Amazonu u Irskoj. Potom je uputila dirljivo pismo vezano za stanje u Hrvatskoj svojoj generaciji uz dozu tuge što je morala napustiti domovinu.

Foto: Facebook

Riječanka Martina Tuta 29-godišnjakinja je koja uz završeni studij novinarstva na FPZG-u i poslijediplomskog specijalističkog studija na Ekonomskom fakultetu u Rijeci u svojoj domovini nije mogla naći posao. No kako je neće Hrvatska, krenula je ‘trbuhom za kruhom’ u inozemstvo te dobila posao u Irskoj u Amazonu. Potom je na svom Facebook profilu objavila poruku koja je dirnula mnoge, ali vjerojatno ne i vladajuće jer takvih slučajeva u zadnje vrijeme ima sve više,a stanje se ne poboljšava, piše Dnevnik.hr.

Iako je htjela ostati u svojoj zemlju, splet okolnosti odveo ju je u Cork u Irsku gdje je prvo dobila posao na tri mjeseca u ovoj multinacionalnoj kompaniji, a potom su joj ponudili stalan posao kao Seller Support Associate.

Ujedno sretna i tužna, evo što je poručila putem svog Facebook profila:

Izdvojeni članak

Mornar: Oni koji odu van trebali bi vratiti novac za faks

I tako…od 01.12.2014. postala sam stalni zaposlenik Amazona. Prošli tjedan bila sam pozvana na sastanak s glavnom menadžericom koja mi je rekla da sam u potpunosti ispunila sva očekivanja koja je menadžment imao od nas, agencijskih radnika i da pokazujem izniman trud, predanost poslu i kolegijalnost…rekla je da bi im bila ČAST da postanem dio stalnog tima i da potpišem ugovor na neodređeno. Ponavljam, ČAST.

Bila sam u šoku! Nakon samo 3 mjeseca rada u ovoj kompaniji da dođe ovakva ponuda, to zaista nisam očekivala. Ugovor na neodređeno, o kojem sam u Hrvatskoj samo mogla sanjati (i jesam, od trenutka kad sam diplomirala), ovdje se dogodio gotovo preko noći. Nakon toga, pitali su me u kojem smjeru bi se voljela usavršavati i način na koji bi voljela napredovati. Ha! Šok broj 2! Što reci…zašto, o zašto ovakav scenarij u Hrvatskoj postoji možda još samo u snovima?

Da, sretna sam, presretna na ovakvoj prilici…ali istodobno me to čini jako tužnom jer sam zaista spoznala da problem nije bio u meni, nego u sistemu i društvu koje nas okružuje. Društvu koje pritišće svakog mladog čovjeka koji pokaze čak i zrno zdrave ambicije. SRAMOTA! Da te stranci prepoznaju, cijene tvoje kvalitete i žele da napreduješ, a da te Hrvatska država namjerno sputava na svakom koraku.

Izdvojeni članak

AIESEC organizira info sastanke za studente koji žele na praksu u inozemstvo

Pristala sam, naravno, potpisati ugovor, što stavlja pred mene nove izazove i nova očekivanja. Ali, po prvi puta u životu znam za što se borim i znam da se ne borim protiv vjetrenjača nego da stojim leđima okrenuta tom vjetru koji konačno postaje moja snaga i unutarnji motor za rast i razvoj.


Generacijo, nemate pojma koliko mi je krivo što ne mogu mijenjati niti sustav, niti državu niti vlast. I nikad, ali baš nikad, neću postati imuna na nepravdu. I nekako sam, sa strepnjom, potpisala ovaj ugovor jer me to na neki način, još više udaljuje od moje Rijeke, od mojih prijatelja, od mojih najdražih…Na neodređeno. To zvuči zaista beskonačno. No, opet, Bogu hvala što uvijek imamo mogućnost izbora, a meni za sada moj unutarnji glas govori da nisam pogriješila, dapače.

Ostaviti 29 godina života, 29 godina uspomena za sobom, nije to nimalo lako. Svatko tko kaže suprotno, laže samome sebi. Ipak, ovakve stvari potvrda su da je ipak trebalo biti tako, da je trebalo otići. Gorko-slatka spoznaja o kojoj ću zasigurno razmišljati dokle god budem živa…

Mlada Riječanka zaposlena u Amazonu: ‘Zašto ovakav scenarij u Hrvatskoj postoji možda još samo u snovima?’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap