Pretraga

Mlada sociologinja poručuje maturantima: ‘Birajte deficitarna zanimanja’

A- A+

Često se govori kako za studente humanističkih znanosti nema posla. Zanimalo nas je što o tome kažu donedavni studenti, i zato smo nakon razgovora s magistrom edukacije hrvatskog i engleskog jezikapopričali s Tinom koja je odabrala studij sociologije.

Tina je prije mjesec dana stekla titulu magistre sociologije. Kako je ‘društveni tip’ odlučila se za studij humanističkih znanosti ali sada ne može pronaći posao na svojoj rodnoj Korčuli kamo se želi vratiti. Poticaja za mlade nema, pa će možda i ona, ako ne dobije posao u struci, biti dio mladih koji su otišli s njenog otoka. 


Izdvojeni članak

Iz škole na burzu: Za rast nezaposlenosti krivi maturanti i diplomci

Bila nezrela za odabir fakulteta s 18

Pri upisu fakulteta Tina je je bila sigurna da neće upisati ništa vezano za prirodna područja koja joj ‘ne leže’. – Do samog kraja nisam znala koji fakultet odabrati jer kao 18-godišnjakinja nisam bila sigurna čime se želim baviti cijeli svoj život, rekla nam je.  Smatra da je tad još uvijek bila nedovoljno zrela za tako važnu životnu odluku.

– Put me naveo na Filozofski fakultet u Splitu, a prošavši razredbeni ispit upisala sam preddiplomski studij sociologije od tri godine, a potom diplomski studij u trajanju od dvije godine i sve završila u roku, ispričala nam je sugovornica.

Izdvojeni članak

Fijasko Mrsićevih mjera za zapošljavanje mladih

Prve tri su bezbrižne

– ‘Bezbrižno’ studiranje trajalo je prve tri godine, jer nisam razmišljala o budućnosti i zaposlenju. Upisom na diplomski studij započele su brige i razna propitkivanja poput ‘hoću li naći posao’ i ‘je li sociologija bila pravi izbor’, rekla je Tina

Kako bi proširila šanse za zaposlenje na posljednjoj godini fakulteta je uz znanstveni smjer upisala i završila pedagoški program koji joj omogućuje rad u školi.

Poslije studija mlada magistrica se željela vratiti kući i raditi na Korčuli. No, šanse za zaposlenjem u struci kod kuće su male zbog čega za sada nije potpuno zadovoljna završenim fakultetom. – Situacija je loša u izoliranim područjima kao što su otoci i uz uporno javljanje na natječaje, pokoju vezu ili poznanstvo, te stručne kvalifikacije, veliku ulogu prilikom zaposlenja igra i faktor sreće.

Budući da situacija nije najbolja, vremena za gubljenje nema.

– Po završetku fakulteta odmah sam se prijavila na Zavod za zapošljavanje jer bih voljela iskoristiti priliku volontiranja to jest zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa u srednjoj školi na godinu dana. Novčana naknada iznosi 1600 kuna. Mislim da je to vrlo dobra prilika mladim ljudima da se bar na godinu dana zaposle u struci, steknu iskustvo i potrebna znanja, smatra ova djevojka.

Savjeti za buduće studente

Osim na dobre ocjene, maturanti bi trebali obratiti pozornost i na zanimanja koja se traže.

– Preporučujem im da završe ono što je deficitarno poput medicine, elektrotehnike i sličnih zanimanja, ovisno o tome gdje žele raditi i živjeti. Ako se odluče na grad, lepeza mogućnosti za zaposlenjem im je šira nego na otocima, pa bi mogli studirati ono što vole jer će vjerojatno pronaći posao u struci. Ali ako se želiš vratiti na otok, onda vrlo dobro moraš promisliti koji fakultet upisati.

Ipak Tina vjeruje kako se za sve koji se trude kad – tad pruži prava prilika.

– Na kraju, za nešto više od šest mjeseci ući ćemo u Europsku uniju, pa vjerujem da će doći i bolja vremena za nas mlade akademske građane, zaključuje.

Mlada sociologinja poručuje maturantima: ‘Birajte deficitarna zanimanja’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap