Pretraga

Mladi bez motiva: Samo jedna prijava za Savjeta mladih Grada Opatije

A- A+

Savjet mladih Grada Opatije već devet mjeseci pokušava pronaći kandidate zainteresirane za sudjelovanje u kreiranju politike grada. Na prvi natječaj proveden u lipnju prošle godine prijavilo se ukupno pet kandidata (od toga je bilo četiri pravovaljane prijave), dok je pravilnik propisivao minimalno devet članova. Pola godine nakon, raspisan je novi natječaj, ali ovaj se puta za Savjet mladih Grada Opatije prijavio samo jedan kandidat, srednjoškolac Gimnazije Eugena Kumičića.

Kristian Tončić, učenik Gimnazije Eugena Kumičića Opatija| foto: www.facebook.com

Kristian Tončić (17) učenik je trećeg razreda Gimnazije Eugena Kumičića Opatija te predsjednik Vijeća učenika. Prošle se godine čak dva puta kandidirao za člana Savjeta mladih Grada Opatije, kako bi se dodatno uključio u politiku kroz koju želi sebi i svojim vršnjacima osigurati okruženje prilagođeno njihovim potrebama. Međutim, u to predstavničko tijelo nije ušao, ne zato što nije bilo mjesta, nego zato što je jedina mlada osoba u Opatiji koja je zainteresirana za kreiranje politike grada.

Izdvojeni članak

Kabinet za mlade studentice i predsjednice Grabar-Kitarović ’emigrirao u Irsku’

U prošlom sazivu u suradnji sa srednjoškolcima osigurali  novu noćnu liniju

– Inače, do kraja posljednjeg saziva i početka ove trakavice oko izbora kandidata, Savjet za mlade je izuzetno dobro funkcionirao. Samo jedna od mnogobrojnih akcija koje je provodio ili značajno podupirao prošli saziv Savjeta mladih je i raspisivanje natječaja za samoorganiziranje mladih, objasnio nam je Kristian na konkretnom primjeru koja je uloga i koje su mogućnosti Savjeta mladih Grada Opatije.

Na natječaj za samoorganiziranje mladih javili su se upravo učenici njegove škole, s projektom za uvođenje noćne linije 32 (Rijeka- Opatija- Lovran). Dodijeljena su im sredstva iz proračuna Savjeta, kojima je financirana kampanja. To je naposljetku i dovelo do uvođenja nove linije za javni prijevoz, koja će s vožnjom krenuti početkom lipnja.

Nakon uspješno provedenog projekta, Kristian je odlučio postati i član Savjeta, u kojem mogu participirati osobe od 15 do navršenih 30 godina. Uz pomoć škole i podršku Vijeća učenika, riješio je svu papirologiju te se prijavio na natječaj.

Izdvojeni članak

[Video] Tribina društveno angažirane mladeži: Jeste li upoznati s novim oblicima nasilja?

Glomazna papirologija jedan od problema prilikom prijave

Prvi rok za dostavu prijava bio je sredinom lipnja prošle godine, a nakon propalog pokušaja, natječaj je ponovljen u prosincu. Kristian smatra kako je termin u kojem su prilagali kandidature bio izuzetno nezahvalan, jer su ljudi bili u blagdanskom raspoloženju te im glomazna papirologija nije bila glavna preokupacija.

Uz to, novim Zakonom o savjetima mladih iz 2014. godine ukinuta je i naknada za sudjelovanje u svim Savjetima mladih pa bi i to mogao biti jedan od razloga za manji interes mladih, međutim, ovo je predstavničko tijelo uspješno funkcioniralo i dvije godine nakon donošenja novog zakona.

Prethodni sazivi mladih imali su devet članova. Za posljednji, četvrti saziv, prijavilo se točno devet kandidata.
Za treći saziv Savjeta mladih bilo je prijavljeno deset kandidata, dok je za drugi saziv bilo čak 17 prijava. Na prvi održani natječaj za Savjet mladih Grada Opatije, koji je odlukom Grada osnovan 2007. godine, prijavilo se čak 29 kandidata.

– Prijava za člana Savjeta mladih nešto je čime bi se trebalo ponositi, to je jedan, možemo to nazvati, patriotski čin u kojem mladi mogu pomoći razvoju svoga grada. Iskoristiti mogućnosti koje se pružaju, a koje bi mogle pomoći u boljem položaju učenika, glavna je nit vodilja u mojoj participaciji u Vijeću učenika. Smatrao sam, a smatram i dalje, da tu energiju i volju mogu prenijeti na Savjet pa stoga i u sljedećem natječaju mislim podnijeti kandidaturu, odlučan je srednjoškolac Kristian Tončić, zvan Kiki.

Izdvojeni članak

MLADI I AKTIVIZAM: Tek pet posto mladih u Hrvatskoj društveno su angažirani

Mladi nezainteresirani da si poboljšaju život u gradu

Budući član nesuđenog ‘Savjeta Grada Opatije’, kao prvi i glavni problem mladih u gradu od gotovo 12.000 stanovnika istaknuo je to što ne postoji kvalitetan sadržaj za njega i njegove vršnjake. Ali ističe kako je veliki problem i nezainteresiranost mladih da naprave nešto za sebe i svoje kolege.

– Ostali problemi postoje, no nema niti mase koja bi se aktivno pokrenula u rješavanju istih. Realno gledajući, većinska populacija u Opatiji su umirovljenici što dovodi i do orijentiranosti gradske politike prema toj skupini naše zajednice. Također, trenutno nedostaje vizija koja bi zadržala mlade u Opatiji ili privukla mlade u Opatiju. Problemi postoje, ali mladi ipak bježe od njih, jer misle da pojedinačno ne mogu puno promijeniti, kaže Kristian.

Smatra da su njegovi vršnjaci općenito nezainteresirani za aktualnu političku kao i svjetsku situaciju što se reflektira i na njihov angažman u lokalnoj zajednici. 

– Većina mojih prijatelja smatra me u jednu ruku čudnim jer se interesiram za ono oko mene, uočavam neke nedostatke i pokušavam ih riješiti, za kraj nam je istaknuo srednjoškolac Kristian.

Izdvojeni članak

Pozivamo vas na premijeru filma ‘Uzdanica’ kojeg je režirao novinar portala srednja.hr

Zbog lokalnih izbora novi natječaj najranije u jesen

Iz Opatije ističu kako su oba javna poziva bila objavljena na mrežnim stranicama Grada. Osim toga, elektronskom
poštom poslana je i obavijest udrugama koje se sufinanciraju iz proračuna te svim srednjim školama u Opatiji.

– Isto tako, javni poziv je prije raspisivanja bio na sjednici
Gradskog vijeća te dostupan svim vijećnicima.
Za prvi se javni poziv odradila i promidžba putem letaka i plakata u srednjim školama, budući da je stari
saziv Savjeta mladih još bio aktivan te im je to bila jedna od aktivnosti iz programa rada, rekli su nam iz Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti Grada Opatije.

Zbog nadolazećih lokalnih izbora, novi natječaj za Savjet mladih Grada Opatije otvorit će se tek u zadnjem kvartalu 2017. Prema novom Zakonu, za uspostavljanje cjelovitog Savjeta, potrebno je ukupno 14 pravovaljanih prijava kako bi se na mandat od tri godine mogli izabrati svi potrebni članovi i njihovi zamjenici.

foto: Vijeće učenika Gimnazije Eugena Kumičića Opatija

Copy link
Powered by Social Snap