Pretraga

Gdje su mladi birači? I oni koji su ostali u Hrvatskoj nisu shvatili važnost izlaska na izbore

A- A+

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj po prvi put organizira konferenciju s ciljem informiranja mladih o važnosti njihove aktivne participacije na europskim izborima koji će se održati 26. svibnja 2019. Konferencija pod nazivom Gdje su mladi birači? održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u petak, 30. studenog.

Foto: Facebook event: Gdje su mlade glasačice i glasači?

Na europske izbore 2014. godine u Hrvatskoj je izašlo samo 13 posto mladih glasača i glasačica (18-24 godina). Konferencija Gdje su mladi birači? koju organizira Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, želi osvijestiti mlade na činjenicu da je njihov odlazak na birališta za europske izbore 26. svibnja 2019. godine veoma važan.

Izdvojeni članak

Korak smo do ostvarenja sna o besplatnim ulošcima: Europski parlament pozvao zemlje da omoguće učenicama i studenticama besplatne higijenske proizvode

Toga datuma, u 27 članica Europske unije građani će birati 705 zastupnika Europskog parlamenta. Na prošlim europskim izborima, Hrvatska je bila među članicama s najslabijim odazivom birača (25%), a posebno je niska izlaznost bila među mladima.

Konferencija će se održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u petak, 30. studenog u 10 sati. Govorit će se o važnosti aktivnog sudjelovanja mladih u izbornim, društvenim i političkim procesima, a o povezanim pitanjima raspravljat će hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu te predstavnici političkih i nevladinih organizacija mladih.

Program:

10.00 – 10.15 sati: Pozdravni govor

10.15 – 11.15 sati: Panel “Za mlade u Hrvatskoj i Europi”
Sudjeluju: Dubravka Šuica (HDZ – Hrvatska demokratska zajednica /EPP – European People’s Party), Ivana Maletić (HDZ/EPP), Jozo Radoš (GLAS Građansko-liberalni savez/ ALDE Party – Liberals and Democrats for Europe), Tonino Picula (SDP Hrvatske / Socialists and Democrats Group in the European Parliament)
Moderira: Domagoj Novokmet

11.15 – 11.30 sati: Komentari Augustina Palokaja i Borisa Šurije

11.45 – 12.30 sati: Ovaj put glasam? Mladi i participacija
Sudjeluju: Biljana Gaća (SDP), Ivan Vidiš (HDZ), Kuzman Novak (Nezavisni), Nikša Ovčina (GLAS) te predstavnici organizacija mladih
Moderiraju: Iva Šulentić i Domagoj Novokmet

12.30 – 12.45 sati: Komentari Augustina Palokaja i Borisa Šurije

13.30 – 15.00 sati: FAKE NEWS – Radionica za studente novinarstva

Gdje su mladi birači? I oni koji su ostali u Hrvatskoj nisu shvatili važnost izlaska na izbore
Share via
Copy link
Powered by Social Snap