Pretraga

Mladi Hrvat izgradio školu za djecu u Tanzaniji: ‘Gradilište smo noću čuvali s noževima u rukama’

A- A+

Nakon osam mjeseci kampanje, ali i čuvanja gradilišta uz pomoć noževa, mladi Hvaranin Romano Malečić u Tanzaniji je uspio izgraditi školu za tamošnje mališane. Škola tamošnjoj djeci, kao što nam je ispričao, nije samo mjesto učenja, već i jedino mjesto gdje imaju osiguran obrok.

Romano Malečić (desno), škola koju je izgradio (gore lijevo), djeca koja mu zahvaljuju (dolje) | foto: Privatni album

– A ne znan šta van reć’, doslovce iman osićaj ka da su zadnjih 8 miseci samo san, kaže nam Romano Malečić (18).

Mladić s Hvara, podsjetimo, odlučio je pauzirati godinu prije fakulteta, a uoči uvođenja strožih epidemioloških mjera, u strahu da će ostati zatvoren, uputio se u Afriku. Ondje je svašta radio. Tanzanijske mališane svakodnevno je podučavao engleskom jeziku, a zgrožen njihovim životnim uvjetima pokrenuo je kampanju za izgradnju nove škole. Osam mjeseci kasnije, škola je izgrađena.

Izdvojeni članak

Umjesto na faks, 18-godišnjak s Hvara nakon mature otišao u Afriku: Volontira, a sada i prikuplja donacije za djecu koju podučava

– Sve mi je još nerealno, kaže Romano.

POGLEDAJTE GALERIJU:

Spavali s noževima

Prepričava kako je posebnih problema imao s izradom nacrta jer je ljudima u Tanzaniji nejasan princip gradnje s nacrtima.

– Noći i noći smo probdili na gradilištu s noževima pod ruku da ko ne bi ukra materijal, opisuje mladić.

Zahvalan je od srca svima koji su se uključili u gradnju škole. Podsjetimo, Romano nam je u prosincu ispričao kako je škola u Tanzaniji za mnogu djecu, ne samo odgojno-obrazovna ustanova, već i jedino mjesto u kojem će imati osiguran obrok.

– Članak za člankom, intervju za intervjuom, reportaža za reportažom, donacija za donacijon, bloketa za bloketon… i eto škole, prepričava kako su ju izgaradili.

POGLEDAJTE GALERIJU GRADNJE ŠKOLE:

‘Vodin se po nekon osićaju’

A zahvalni su Romanu svakako i tanzanijski učenici. Hvaraninu su stoga napravili ploču zahvale, kako bi svi mogli vidjeti koliko im je pomogao.

Romano je dobio ploču zahvale | foto: Privatni album

Malečić se sad vraća u Hrvatsku, a nas je zanimalo kakvi su mu planovi. On samo skromno kaže:  “A od planova, ne planiran nikad, nego iden iz momenta u moment i vodin se po nekon osićaju”. Vjerujemo da će ga osjećaj opet odvesti na pravi put.