Pretraga

Mladi Hrvati najkasnije u EU napuštaju roditeljski dom i sve manje njih polaže vozački

A- A+

Prije točno 20 godina, dakle sada već davne 1999., UN je 12. kolovoza proglasio Međunarodnim danom mladih. Ideja je bila na godišnjoj razini proslaviti ulogu mladih žena i muškaraca kao ključnih partnera u svim promjenama, a ujedno je to i prilika za podizanje svijesti o problemima s kojima se suočava mladež diljem svijeta. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih, Državni zavod za statistiku objavio je zanimljivu infografiku o profilu mladih Hrvata, a jedan podatak posebno zabrinjava – najdulje u EU živimo s roditeljima.

SC Zagreb| foto: Ivan Božić; srednja.hr

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u posljednjih devet godina broj mladih u dobnoj skupini od 16 do 29 godina je u padu, a taj negativni trend, na žalost, vlada i u Hrvatskoj. Naime 2010. udio mladih je sa 18,8% u 2018. pao na 17,0%. Usporedbe radi, najbolje se po tom pitanju u Europi ‘drži’ Cipar, gdje je udio mladih u populaciji 21,8%.

Najdulje živimo s roditeljima

Izdvojeni članak
studenti, diploma, promocija

Kako žive hrvatski studenti? Borave s roditeljima, ljute ih visoki životni troškovi, a zarađuju manje od europskog prosjeka

No, ovo nije statistička kategorija u kojoj smo najlošiji, jedan podatak zabrinjava mnogo više – mladi u Hrvatskoj najdulje žive s roditeljima.

– Prema podacima za 2017., gotovo je polovica stanovnika EU-a (48,1%) u dobnoj skupini od 18 do 34 godine živjela s roditeljima. Zazvučat će to puno stanovnicima Finske, gdje je samo 18,7% stanovnika u istoj dobroj skupini živjelo s roditeljima. U Hrvatskoj je u 2017. s roditeljima živjelo 73,2% stanovnika u dobnoj skupini od 18 do 34 godine, što je ujedno najviši udio u EU, kažu iz DZS-a.

Drugim riječima, stanovnici Hrvatske najkasnije napuštaju roditeljsko kućanstvo – prema posljednjim raspoloživim podacima za 2018., u prosjeku s 31,8 godina. Europski prosjek iznosi 26 godina, a najkraće s roditeljima žive mladi Šveđani, koji roditeljsko kućanstvo napuštaju s već 18,5 godina.

Sve više mladih Hrvata upisuje visoka učilišta

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Znate li koliko ima studenata u Hrvatskoj? Evo detaljne statistike o upisanima u akademsku 2018./2019.

Tema ovogodišnjeg Dana mladih je ‘Transformiranje obrazovanja’, s ciljem da ono postane dostupnije svima, a s naglaskom na to da se u odluke oko promjena u obrazovanju uključe i mladi. Pa kada je u pitanju razina obrazovanja mladih u Hrvatskoj i tu DZS iznosi zanimljive podatke.

Prema posljednjim raspoloživim podacima za 2018., većina mladih u Hrvatskoj ima srednjoškolsko obrazovanje, točnije čak 72,6%, dok taj postotak u EU iznosi 55%. Istovremeno, sve više mladih Hrvata upisuje se na visoka učilišta – u akademskoj godini 2017./2018. broj upisanih iznosio je 159,6 tisuća, što je za 32,1% više nego u akademskoj godini 2003./2004.

Ispod smo prosjeka EU po zapošljavanju nedavno diplomiranih

Izdvojeni članak

Jesmo li ispod ili iznad prosjeka EU? Evo koliki postotak mladih Hrvata koristi društvene mreže

No, nažalost mnogih koji izlaze iz sustava visokog obrazovanja – diploma ne znači nužno i siguran posao.

– Jedan statistički pokazatelj daje uvid u zaposlenost nedavno diplomiranih. Naime, ta kategorija odnosi se na osobe u dobnoj skupini od 20 do 34 godine koje se ne obrazuju i ne osposobljavaju, a završile su svoje obrazovanje u posljednje tri godine. U 2018. na razini EU-a stopa zaposlenosti nedavno diplomiranih iznosila je 81,6%. Najviša je bila na Malti (94,8%), a najniža u Grčkoj (55,3%). U Hrvatskoj je stopa zaposlenosti nedavno diplomiranih u 2018. iznosila 71,2%. Iz toga proizlazi da gotovo trećina njih nije pronašlo zaposlenje iako su svoje obrazovanje završili u posljednje tri godine, kažu to podaci DZS-a.

Tračak nade daje činjenica da stopa zaposlenosti mladih u Hrvatskoj ipak raste pa je tako u 2018. ona iznosila 41,3%, što je u usporedbi s rekordno niskom 2013. povećanje za 9,7 postotnih bodova.

Pao broj mladih vozača

Izdvojeni članak

[VIDEO] Jubilarni Mladifest okupio desetke tisuća mladih iz cijelog svijeta: Evo kako to izgleda

A na kraju ove ‘teške’ statistike – malo odmora, doslovno. DZS tako donosi podatak kako je u 2018. na barem jednome privatnome višednevnom putovanju bilo je 680.439 stanovnika Hrvatske u dobnoj skupini od 15 do 34 godine. Najviše, njih gotovo polovica, putovala je samo po Hrvatskoj, 18,7% samo na putovanjima u inozemstvu, a trećina (32,5%) na putovanjima i u Hrvatskoj i u inozemstvu.

No, sve manje mladih, izgleda, za dolazak na željenu destinaciju koristi vlastite vozačke sposobnosti – dok je 2010. u Hrvatskoj bilo 207.349 mladih vozača, u 2017. ta brojka je pala na 178.989.

– Biti u pokretu i povezan s ostatkom svijeta također se često veže za mlade. Prema posljednjim raspoloživim podacima, čini se da se za ostvarivanje toga sve manje oslanjaju na vlastite vozačke sposobnosti. Naime, uspoređujući podatke za 2017. i 2010., broj mladih vozača u dobnoj skupini od 19 do 24 godine je u padu. U navedenom razdoblju bilo je čak 28,4 tisuće manje vozača u toj dobnoj skupini, stoji u izvješću DZS-a.

Copy link
Powered by Social Snap