Pretraga

Mladi Hrvati se boje da će teško do posla zbog dobrih ocjena

A- A+

Zbog sve većeg broja nezaposlenih i činjenice da mnogim mladima radna mjesta izmiču zbog prekvalificiranosti, odlučili smo provjeriti boje li se sadašnji studenti da bi se mogli naći u takvoj situaciji. Na našoj stranici smo postavili anketu s upitom ‘Mislite li da ćete nakon diplomiranja imati problema u pronalasku posla zbog prekvalificiranosti?’, a evo kakve smo rezultate dobili.

Nakon što je odjeknula vijest da u susjednoj Srbiji nekadašnji najbolji studenti u svojoj generaciji neuspješno tragaju za poslom te da im se vrata često zatvaraju zbog prekvalificiranosti, ispitali smo ‘teren’ među hrvatskim diplomantima. Doznali smo kako i u našoj državi mnogi ne mogu pronaći posao u struci, ili pak izvan struke, jer su poslodavci u strahu da će ih napustiti čim im se ukaže bolja prilika.

Izdvojeni članak

Više od polovice mladih u Hrvatskoj nezaposleno je: Što im se može garantirati, a što treba mijenjati

Zatim smo ispitali kako dišu sadašnji studenti koje tek čeka kucanje na brojna vrata s diplomomo u ruci i potraga za poslom.

Većina studenata se boji za svoju budućnost

Na našoj stranici postavili smo anketu s upitom ‘Mislite li da ćete nakon diplomiranja imati problema u pronalasku posla zbog prekvalificiranosti?’ te je svoj odgovor dalo preko 150 studenata.

Kako je stanje na HZZ-u iz dana u dan gore, ne računajući privremeno poboljšanje zbog blizine turističke sezone, studenti su logično u većini skeptični oko pronalaska posla, pa se tako većina pribojava da bi mogli imati ili da će sigurno imati problema u potrazi za radnim mjestom.

Prvi razlog je taj što tržište ne može apsorbirati toliki broj novih diplomaca, a drugi da će im ostala radna mjesta izmicati zbog prekvalificiranosti.

Rezultati ankete

Oko 60 posto anketiranih misli da će imati problema zbog prekvalificiranosti

Rezultati ankete su pokazali da oko 28 posto sudionika smatra kako postoji mogućnost da će biti odbijani kod poslodavaca zbog prekvalificiranosti, dok ih je oko 32 posto u potonje čvrsto uvjereno.

Na oprečnoj strani se našlo 36 posto studenata koji su sigurni da u skoroj budućnosti neće imati problema zbog prekvalificiranosti, a neodlučnih je nešto manje od četiri posto.

Mladi Hrvati se boje da će teško do posla zbog dobrih ocjena
Share via
Copy link
Powered by Social Snap