Pretraga

Mladi i inovativni: Dubrovački dvojac osmislio aplikaciju za brzo slušanje vijesti

A- A+

U užurbanom svijetu 21. stoljeća rijetko tko ima vremena pročitati novine, a ne samo naslove ili pak pogledati svakodnevno dnevnik. Konzumiranje medija mladima nije na prvom mjestu, a kako ih zainteresirati i nagovoriti da to ipak čine shvatili su Dubrovčani Marjan Žitnik i Lukša Jakobušić. Ovaj dvojac osmislio je mobilnu aplikaciju ListenApp, koja omogućava korisnicima da u jednoj minuti preslušaju sve najvažnije vijesti toga dana. U svega mjesec dana koliko su na tržištu imaju već 11 tisuća korisnika, a broj se svakodnevno povećava.

Lukša i Marjan

Dvojica Dubrovčanina, Marjan Žitnik i Lukša Jakobušić nedavno su pokrenuli mobilnu aplikaciju ListenApp, koja unutar jedne minute korisniku ispriča sve što se bitno dogodilo na taj dan. Ovu inovativnu i besplatnu aplikaciju s prepoznatljivim logotipom munje ovaj je dvojac usavršio prije sve mjesec dana, a već imaju preko 11 tisuća korisnika.

Izdvojeni članak

Studenti osmilili aplikaciju koja će preko čitača evidentirati prisutnost na nastavi

U svega mjesec dana preko 11 tisuća korisnika

 – Ni sam nemam vremena za tipično informiranje poput čitanja novina, slušanja radija i gledanja televizija. Poznato je kako su i mladi rijetko zainteresirani za takve vrste informiranja pa smo odlučili napraviti aplikaciju koja će unutar jedne minute ispričati sve bitno što se dogodilo taj dan, objasnio nam je Marjan Žitnik, 23 – godišnji diplomirani student računarstva. 

Zajedno s Lukšom Jakobušićem je nakon početne ideje odlučio prionuti na ozbiljniji projekt. Srž aplikacije ovaj dvojac je napravio sam, no za neke platforme su ipak angažirali pomoć vanjskih suradnika, redom prijatelja koji su zainteresirani za rad na ovakvim projektima.
Od same ideje do realizacije Lukši i Marjanu je trebalo oko mjesec dana, a trenutno je aplikacija dostupna također mjesec dana. Preko Listenappa tako korisnici mogu slušati kratke jednominutne vijesti za regiju koju sami odaberu. No to nije jedina opcija koju ima. 

– Možete podesiti opciju ‘alert’ koja će vas svaki dan podsjetiti da imate nove kratke vijesti, odnosno pregled bitnih stvari koje možete poslušati taj dan. Ono što je najbolje, omogućava vam brzo informiranje, rekao nam je Marjan.

Izdvojeni članak

Kreativni maturanti crtanim filmom odnijeli zlato na državnom natjecanju

Iako potpuno drugačiji, poslovno se potpuno slažu

 Iako su početna dobna skupina za ListenApp bili mladi od 15 do 25 godina, nakon mjesec dana se ispostavilo da korisnici svih generacija koriste aplikaciju. Obzirom da se vijesti slušaju, još jedna skupina se pokazala čestim korisnikom, a to su osobe koje imaju poteškoća s vidom.

– Dovoljan je jedan klik da vijesti krenu i to klik na munju koja se sama prazni i tako pokazuje koliko ste vijesti preslušali i koliko još ima do kraja, kazao nam je sugovornik.
Cijeli projekt i izrada ovog inovativnog proizvoda otpada na Lukšu i Marjana, koji su ‘two men team’.

Provjerili smo kako se slažu i na koji način rade. – U nekim stvarima smo totalna kontra, ja imam Facebook – Lukša nema, ja nemam brkove – Lukša ima… A u svim ostalim smo kao jedno – složni i jednostavni. Tako je nastalo i ime ListenApp što zvuči kao ‘listen up’ – poslušaj ili ‘posluka je porana’, objasnio je Marjan.

'Između ideje i realizacije stoji samo vaša odluka'

Marjan je tek nedavno diplomirao, a upitali smo ga postoji li neki savjet koji želi dati budućim mladim poduzetnicima. – Između ideje i realizacije stoji samo vaša odluka. Nemojte se ustručavati krenuti raditi na svom prvom projektu, ako totalno promašite, drugi put znate kako treba gađati, zaključio je ovaj ambiciozni mladić.

Uskoro nadogradnja i još bolji ListenApp

Ovaj tandem priprema i planove za budućnost, a oni uključuju širenje na druge regije po Europi. Iako je prošlo tek mjesec dana od plasiranja ovog proizvoda za slušanje vijesti, dečki već pripremaju poboljšanu verziju svog projekta. 

Tako će uvesti neke zanimljive dodatke poput ‘breaking news’ opcija koja će omogućiti slušatelju da prvi sazna prijelomne vijesti.
Međutim, iako imaju plan za daljnju nadogradnju aplikacije, obojica smatraju da ne treba odustati od jednostavnosti dizajna i korištenja.

Copy link
Powered by Social Snap