Pretraga

Mladi koji ne sjede na kauču: Savjet mladih u Splitu traži nove ljude


Mnogi mladi u hrvatskim gradovima nisu zainteresirani za život svoje zajednice, te su izvan svih događanja. Međutim, postoje oni koji pokušavaju učiniti nešto za sve mlade, osobito po pitanju obrazovanja i socijalne politike mladih. Splićani su kroz svoj Savjet mladih dosad učinili koliko su mogli, no smatraju da mogu puno više. Zbog toga potencijalne nove članove pozivaju da krenu u mnoge projekte kako bi potvrdili status mladih u tom gradu i dali im zasluženu pažnju.

Još ovaj vikend traje javni poziv za prijavu novih kandidata u Savjet mladih grada Splita. Svi mladi koji imaju između 15 i 29 godina i aktivno sudjeluju u radu neke udruge ili organizacije mogu se prijaviti u Savjet mladih drugog najvećeg hrvatskog grada. Što dosad napravilo u Savjetu i koji su problemi s kojima će se suočavati novi članovi, otkrio nam je donedavni predsjednik Marijo Popović.

Opačić i Jovanović ignorirali pozive mladih iz Splita

Iako su splitski mladi doveli na svoje tribine i ministra rada Miranda Mrsića, te mnoge druge istaknute osobe iz politike i javnog života, neki politički dužnosnici su ih ignorirali. Tako im na pozive nikad nisu odgovorili ministar obrazovanja Željko Jovanović, ali ni ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić. Kazali su da će se javiti, ali nikad nisu.

Tribine i okrugli stolovi za mlade, ali i konkretni manji koraci

U zadnje dvije godine posljednjeg mandata Savjet mladih je pokrenuo svoju rubriku na službenim web stranicama Grada Splita kako bi konstruktivnije i reprezentativnije djelovao. Osim toga održano je niz tribina i okruglih stolova za mlade, te organizirano mnoštvo humanitarnih akcija.

Konkretniji potezi bili su i obilježavanje Međunarodnog dana mladih, ali i neki manji i praktični koraci, poput produživanja radnog vremena sveučilišne knjižnice.
Trenutno se radi na dokumentu Gradski program za mlade koji bi trebao biti usvojen do kraja ove godine, na kojem će sljedeći saziv Savjeta graditi svoje djelovanje.

– U izradi programa sudjelovao je velik broj mladih osoba, ali i stručnjaka i predstavnika Grada Splita, pa je program zaista realan i objektivan, ustvrdio je Popović i dodao kako će svrha programa biti ispunjena ako se on zaista bude izvršavao.

Ured i Savjetovalište za mlade samo neki od prijedloga

Svi mladi koji žele svojim radom i entuzijazmom pomoći poboljšati uvjete mladih u gradu Splitu, mogu to napraviti prijavom na natječaj za članove Savjeta mladih na službenom webu tog grada.

Marijo Popović koji je dosad radio u Savjetu objasnio je kako u sljedećim potezima Savjeta treba biti i predlaganje nove baze podataka o mogućnostima obrazovanja u Splitu, kako bi mladi ljudi imali još jedan izvor informacija, ovaj puta pregledniji i dostupan na internetu. Želi se osnovati i Ured za mlade koji bi se bavio pitanjima za tu ciljanu populaciju, a što se tiče zdravstvene zaštite ideja je organizirati Savjetovalište za mlade u kojem bi bilo više stručnjaka nego u dosadašnjem Savjetovalištu koje djeluje pri Županiji.

Ovo su samo neki prijedlozi dosadašnjeg postava Savjeta mladih, za koje bi se i novi članovi trebali izboriti kod Grada, kako bi mladi u Splitu dobili više pažnje koju sigurno zaslužuju.