Pretraga

Mladi liječnik iz BiH proputovao 65 zemalja svijeta

A- A+

Mladi liječnik iz Bosne i Hercegovine Anel Okić, u svoje je 32 godine uspio obići čak 65 zemalja svijeta. Sve je počelo izbjeglištvom, a nastavljeno studentskom razmjenom, sportskim susretima te medicinskim kongresima. Danas su mu putovanja hobi, a ljubav prema odlascima u nepoznato javila mu se još s deset godina.

Anel Okić je 32-godišnji vaskularni kirurg iz bosanskohercegovačkog grada Zenice, koji je do sada uspio obići 350 gradova u 65 zemalja svijeta. Sve je počelo izbjeglištvom, a nastavilo se odlascima na studentske razmjene, sportske susrete te medicinske kongrese, piše Dnevni Avaz. Svaki slobodan trenutak koristi za putovanja, a destinacije koje posjećuje su u rasponu od nepoznatih do megapopularnih.

Izdvojeni članak

Student u godinu dana obišao 16 zemalja i poručio: Hrvatska među najljepšima

Ljubav prema putovanjima se rodila s deset godina

Odlaske u nepoznate okolnosti, ovaj liječnik koji se školovao u Sjedinjenim Američkim Državama, zavolio je u ranoj dobi.

– Kao desetogodišnjak izmješten sam u Libiju, na sjever Afrike. Tu sam vjerojatno pokupio virus želje za upoznavanjem planete, za spomenuti izvor Anel govori alegorijski.

Kao aktivist za vrijeme studentskih dana putovao je u Tursku, Egipat te Englesku nakon koje je nastavio s obilaskom našeg kontinenta.

– Uz Englesku, uslijedila je Francuska, Finska, Njemačka, Portugal, od Eiffelovog tornja, Big Bena, preko mostova, katedrala, muzeja o kojima smo do sada samo čitali. I lažu, ako vam kažu da je to preskupo, ne pokušavajte. Uvijek postoje opcije, jer nitko ne žudi za luksuznim hotelima nego za pristojnim smještajem i hranom, smatra mladi liječnik.

Izdvojeni članak

Obišao 71 zemlju potpuno besplatno

Radi izraelske vize morao mijenjati putovnicu

Iz svoje želje za stalnim putovanjima, javila se ideja za odlaskom na studentsku razmjenu. Na taj način je proputovao Poljsku, Sloveniju, Slovačku, Mađarsku, Rumunjsku, Austriju. Poslije toga je pak uslijedilo i prvo daleko putovanje, točnije u južnoameričke zemlje Čile i Brazil.

– U Čileu smo bili kao akteri latinoameričke sapunice. Spavali u ogromnoj vili, poput onih iz serija, upoznali jednu od najljepših plaža Vina Del Mar, rodnu kuću Pabla Nerude… Ipak mogu izdvojiti Bejrut – Pariz Bliskog Istoka, sigurno među pet najboljih destinacija na svijetu.

Putovali smo na još dvije škakljive destinacije. Išli smo u Teheran, a bili smo i gosti Muamera el-Gadafija u Libiji prije svrgavanja. Ipak, nakon što sam posjetio Izrael, morao sam mijenjati putovnicu, jer s obilježjima te zemlje nije baš kasnije lako putovati po svijetu, objasnio je Anel.

Iz svog dnevnika, izdvojio je i daleku Aziju. Naime čak mjesec dana proveo je putujući Singapurom, Malezijom, Tajlandom te Kambodžom.

Copy link
Powered by Social Snap