Pretraga

Mladi mozak krije tajnu budućih pijanaca

A- A+

Da je alkoholiziranje štetno za razvoj mladih mozgova odavno je poznato, ali da postoji uzrok moždane aktivnosti koji predviđa tko će biti sklon teškom opijanju, otkriveno je tek sada.

Alkohol štetno utječe na razvoj mozga kod tinejđera, što je više puta potvrđeno istraživanjima u kojima je korištena magnetska rezonanca za ispitivanje aktivnosti mozga. Ovoga puta taj se sofisticirani radiološki stroj koristio u istraživanju koje je pokazalo kako se pomoću praćenja moždane aktivnosti kod djece može predvidjeti koja će od njih imati problema s teškim opijanjem u kasnijoj mladosti.

Postoji biološka predispozicija za alkoholizam

U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Studies on Alcohol and Drugs, nalaze se rezultati istraživanja provedenog na četrdeset ispitanika u dobi od 12 do16 godina kojima je magnetskom rezonancom snimana moždana aktivnost prije nego li su počeli piti, te tri godine kasnije, kada je većina njih već započela s konzumacijom alkohola.

Istraživači su otkrili da je kod djece kod koje se na prvom skeniranju pokazala manja aktivnost u nekim područjima mozga postojala veća opasnost da postanu alkoholičari u iduće tri godine.

Pri rješavanju memorijskih testova, kod onih tinejđera koji su se alkoholizirali pokazala se povećana aktivnost mozga, onakva kakva je inače tipična za teške alkoholičare.

– To je suprotno od onoga što bi se očekivalo jer bi njihovi mozgovi trebali biti učinkovitiji kako oni postaju stariji, kazala je voditeljica istraživanja dr. Lindsay M. Squeglia.

Nemojte ni počinjati s alkoholom

Objavljivanje ovog istraživanja ne znači da će se djeci snimati mozgovi kako bi se otkrilo tko ima sklonost opijanju u kasnijoj dobi, međutim rezultati ukazuju na interesantnu novinu, a to je činjenica da neka djeca imaju biološke predispozicije da postanu teški alkoholičari.

Logično, budući da alkohol negativno utječe na mozak mladih ljudi upravo onda kad je najpotrebnije da on radi učinkovito, najbolje je ne počinjati s konzumacijom alkohola uopće.

Mladi mozak krije tajnu budućih pijanaca
Share via
Copy link
Powered by Social Snap