Pretraga

Mladi ne mogu naći posao, a o stanu mnogi tek sanjaju: Ovo je 5 ključnih stvari s današnje rasprave o Europi i mladima

A- A+

Kuća Europe jutros je bila središte rasprave o mladima i njihovim specifičnim problemima. Raspravu smo saželi u 5 ključnih točaka.

Europski parlament u Hrvatskoj Europa i mladi

Karlo Ressler, Valentina Gambiroža Staković i Duje Kovačević (s lijeva nadesno)
Foto: Europski parlament u Hrvatskoj; Twitter profil

U organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u suradnji s medijskim partnerom srednja.hr, danas je u 9 sati održava rasprava na temu Europa i mladi. Sudjelovali su Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu i Valentina Gambiroža Staković iz Mreže mladih Hrvatske. Uvodnu riječ održala je Violeta Simeonova Staničić, a raspravu je moderirao naš novinar Duje Kovačević.

Program ALMA

Glavna ideja je napraviti projekt sličan Erasmusu, no naglasak je profesionalno usavršavanje mladih u ranim fazama karijere, u kratkotrajnom obliku. Po Erasmusu se može vidjeti da je to najuspješniji projekt razmjene, i čini se da ja najviše doprinio osjećaju stvaranja europske zajednice, istaknuo je Ressler, bez obzira na razlike od Švedske do Portugala. Iz tih se programa i druženja vidjelo da postoje univerzalni problemi mladih koji su bez obzira na razlike slični. Nema straha od toga, kazao je Ressler, da će ovo biti jednosmjeran proces u kojem će mladi iseljavati iz Hrvatske, već da će i netko iz Švedske doći odraditi nešto kod Mate Rimca, u Infobipu ili na hrvatskom Jadranu. Mladi iz Hrvatske će boraviti kratkotrajno i ideja je da se nakon toga vrate.

Nedostaje nam strategija za mlade

Otkako je posljednja istekla 2017. godine, nismo definirali ni izradili novu strategiju za mlade, a tek je nedavno imenovana radna skupina. Iako ne treba nužno kritizirati prije nego što se uopće nešto napravilo, istaknula je Gambiroža Staković, već je došlo vrijeme da tu se nešto poduzme.

NEZAPOSLENOST GORUĆI PROBLEM

– Kroz naš rad, svi mladi nam govore da je nezaposlenost njihov gorući problem. Mladi nas upozoravaju na probleme mjera pripravništva RH koje su teško dostupne i ne odgovaraju svim zanimanjima, te problematiku nepotizma, istaknula je Valentina Gambiroža Staković.

Stambeno pitanje veliki je problem mladih

Stambeno pitanje veliki je problem mladih, a pitanje visokih cijena najma i kvadrata stambenog prostora na prodaju, kako je istaknuo Ressler, uglavnom je prisutno u većim urbanim središtima, što bi u Hrvatskoj bili Zagreb i Split. Tržište ne može samo sebe regulirati pa bi divljajuće cijene najma trebala na neki način regulirati i država. Tu s jedne strane postoji model subvencije, doduše kratkoročni, koji je spomenuo Ressler, a koji su znali kritizirati zbog potencijalnog rasta cijena najma nakon donošenja takvih mjera. Gambiroža Staković spominje praksu Los Angelesa i New Yorka gdje postoji kontrola rente, kao i nekih europskih gradova, koju nije zgorega ispitati pri donošenju novih politika.

Nisu svi mladi nezainteresirani

Iako se mladi ponekad čine nezainteresiranima, posebice za Europsku uniju, Europsku komisiju i Europski parlament, Ressler ističe da oni nisu homogena skupina. Jako su različiti i postoje mladi s kojima je surađivao, a koji su o europskim poslovima informirani iznad prosjeka. Iako su neke stvari komplicirane za objasniti, kazao je Ressler, svoju ulogu, i ulogu svakog eurozastupnika vidi u tome da premošćuje međugeneracijske razlike, kao i razlike među društvenim skupinama i interesima. Tu postoje i udruge mladih, koje nisu samo udruge koje se bave politikama za mlade, već i neke kulturne, novinarske, sportske, crkvene i vjerske u koje su mladi uključeni i daju svoj obol, s kojima također treba komunicirati.

Online nastava ne može zamijeniti učionicu

Online nastava ne može zamijeniti učionicu, slažu se Ressler i Gambiroža Staković. Pokazala je puno manjkavosti, ne može se sve svoditi na pojedini angažman nastavnika, postoje i problemi s opremljenosti škola i regionalne različitosti. Škola u Zagrebu nije isto kao i škola na otoku. Postoji dimenzija obrazovanja koju nijedno online učenje ne može zamijeniti.


Cijeli raspravu na temu Europa i mladi možete pogledati u videu ispod.

https://www.facebook.com/srednja.hr/videos/2975368982779747

Europski parlament u Hrvatskoj Europa i mladi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap