Pretraga

Mladi orguljaš polagao tri mature u dvije škole, a u obje proglašen učenikom generacije

Krešimir Klarić završio je ove godine dvije srednje škole, gimnaziju i glazbenu školu. U obje škole polagao je maturu, a u glazbenoj školi ga je čekao obavezni maturalni solistički koncert, kojeg je učenik generacije u obje škole uspješno odsvirao. Razgovarali smo s nadarenim orguljašem o tome kako je žonglirao s dvije srednje škole, dvije mature, te kako se nosio sa silnim obavezama koje su ga okupirale.

Krešimir Klarić ove je godine maturirao u dvije srednje škole, Gimnaziji Karlovac i Glazbenoj školi Karlovac. U glazbenoj je školi završio čak dva odjela, orgulje i teoriju glazbe, uz što dolazi i klavir. Na kraju srednjoškolskog glazbenog obrazovanja maturanti su dužni odsvirati vlastiti maturalni koncert, za koji se mjesecima prije temeljito spremaju. Osim koncerta, Krešimir se naravno morao baviti i državnom maturom u gimnaziji, a uz sve to proglašen je učenikom generacije u obje škole koje je pohađao. Kako se nosio sa silnim obavezama koje si je natovario na leđa, otkrio je u razgovoru za Srednja.hr.

Glazba mu je najbitnija u životu

Talentirani mladić sam za sebe kaže da mu je glazba vjerojatno najbitnija stvar u životu, a uvijek mu se nešto vezano za nju mota po glavi, bilo da je vezano za orgulje ili kompoziciju. Zato jer uz teoriju glazbe, orgulje i klavir, i taj predmet radio s jednim od profesora kompozitora u Glazbenoj školi Karlovac. Ni to mu nije bilo dovoljno, pa je privatno pohađao i čembalo. Njegove kompozicije uglavnom se već izvode, zbog čega je vrlo ponosan.Osim glazbe, ovog svestranog glazbenika zanima i skupanje antiktnih stvari i knjiga, koje već posjeduje u velikom broju.

-Jedino što možda može parirati glazbi kao nešto čime se bavim je skupljanje antiknih stvari i knjiga, tako da trenutno posjedujem veliki broj antiknih knjiga, a nedavno sam si kupio antikni klavir za vikendicu koji restauriram pa mi je to tamošnja okupacija, rekao je svestrani glazbenik.

Mnoštvo obaveza nije ga uplašilo, jer glazbu ne shvaća kao obavezu

Iako su mnogi jedva preživjeli jednu maturu, Krešimir nije tako tragično shvaćao činjenicu da se mora puno više posvetiti učenju i vježbanju od ostalih svojih vršnjaka. Mnoštvo obaveza nije ga preplašilo, jer glazbu ne shvaća kao obavezu, iako je ponekad, kako sam priznaje, imao osjećaj da bi bilo dobro samo sve prespavati i probuditi se kad bude gotovo.

-Tijekom školovanja nisam baš dizao paniku kada su mi se poklapali ispiti u gimnaziji i glazbenoj jer za glazbenu nisam ništa morao učiti, jer glazbu ili znaš ili ne znaš. Jedino mi je nezgodno bilo na dan maturalnog koncerta kada sam ujutro pisao maturu iz povijesti, a navečer imao maturalni koncert iz orgulja. Tijekom nastavne godine u glazbenoj i gimnaziji sam bio doslovno zatrpan obavezama. Uobičajeno je bilo da 13 sati samo sjedim na nastavi u obje škole tako da sam jedva išta stizao kroz tjedan, hvatao sam svaku rupu u rasporedu da vježbam. Učenje za gimnaziju je uglavnom isto bilo u takvim pauzama ili kasno navečer, no još sam uvijek tada imao energije jer sam znao da to moram završiti. Uglavnom preko tjedna nisam vježbao više od 1 sata, ali sam zato preko vikenda vježbao oko 5 sati na dan, ispričao je o svom rasporedu Krešimir.

‘Pohađanje dvije škole nije mala stvar i svakako oplemenjuje čovjeka’

Sam smatra da pohađanje dvije srednje škole donosi brojne prednosti, kao što su treniranje samodiscipline i organizacije. Što se tiče profesora u gimnaziji, s njima nije imao većih problema, budući da je u školi imao status učenika koji odgovara po dogovoru.

– U gimnaziji sam imao status učenika koji odgovara po dogovoru tako da me to riješilo stresa i panike bar malo. Većina profesora je dobro surađivala i držala se dogovora, ali vidjelo se na nekim profesorima da im to jako teško pada, rekao je budući student glazbene akademije.

Upravo zato smatra da bi učenicima dvije škole trebalo što više olakšati, jer ih većina profesora ne razumije. Kako sam kaže, pohađanje dvije škole nije mala stvar i sigurno oplemenjuje čovjeka. Da nije išao u glazbenu školu, priznaje, uvijek bi se osjećao zakinut za nešto.

Upisat će glazbenu akademiju u Stuttgartu ili u Zagrebu

Iako sam kaže da se namučio ove godine, na kraju iskreno kaže kako ništa od toga nije bilo uzaludno. Planira upisati orgulje na akademiji u Stuttgartu ili u Zagrebu, no najveća mu je želja ipak studiranje u Stuttgartu, a za raznoliko znanje koje je dobio u gimnaziji ne smatra da je uzaludno, jer sam smatra kako čovjek s takvim znanjem ima bolju moć rasuđivanja i razmišjanja, lakše mu se snaći u raznim situacijama i lakše pronalazi rješenja za probleme.