Pretraga

Mladi Osječanin novom domoljubnom pjesmom poručio da ne želi ići vam, ali ni biti gladan

A- A+

Mladog Osječanina Mislava Kontića prvi puta smo upoznali prije nešto više od tri godine, kada je večer prije oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču na Facebook stranici Vlade RH objavio svoju domoljubnu pjesmu o padu Vukovara. Kao maturant je zbog teške situacije i maglovite budućnosti novim stihovima najavio i odlazak iz Lijepe naše, ali je zbog ljubavi prema domovini, a posebno Osijeku, ipak odlučio ostati.

foto: www.facebook.com

Mislav Kontić (19) još se kao srednjoškolac istaknuo kao pjesnik koji kroz svoje stihove izražava ljubav prema domovini. S pjesmom o padu Vukovara ‘Sada znam sve’, koju je objavio na Facebook stranicama Vlade RH, izazvao je veliki interes u javnosti pa ju je u suradnji s Josipom Gizbaherom i uglazbio. Njihov uradak na YouTubeu do sada je skupio preko 100.000 pogleda.

Kao maturant je, ogorčen pozicijom mladih u Hrvatskoj, najavio odlazak, ali od te je ideje ipak odustao pa je zadnji dan veljače objavio pjesmu ‘Zemljo moja’. U njoj opisuje osjećaje zbog kojih se nije mogao oprostiti od svog rodnog kraja.

Izdvojeni članak

Za mlade obrazovanje i odlazak u inozemstvo ključ su izlaska iz siromaštva

‘Odlučio sam se ovdje do kraja boriti’

– Odustao sam od odlaska jer ne bih mogao bez Hrvatske. Pa ja obožavam ovu našu zemlju, pogotovo svoj Osijek. Svaki dan šetam našom promenadom uz Dravu. Odlučio sam se ovdje do kraja boriti. Vani bi mi bilo jako teško stoga nema ni smisla više razmišljati o tome, kaže nam Mislav Kontić te ističe ako si ubrzo ne nađe posao da će pokrenuti nešto svoje, sve samo da ostane.

Objašnjava kako se svojim domoljubnim pjesmama na jedan način bori i za mlade jer mu je užasno gledati kako njegovi prijatelji i vršnjaci pate za Hrvatskom u Njemačkoj i Irskoj. Neshvatljivo mu je da su naslovnice novina pune svega nepotrebnog, dok na mlade nitko ne obraća pažnju.

– Kroz pjesme želim pokazati svu tu ljubav, ali i bol nas mladih. Nisam ni ja daleko od toga da odem van, iako iskreno dat ću sve od sebe da se to nikada ne dogodi jer znam kakav sam i da ne bi dugo izdržao. Hrvatska je moja zemlja i samo u Hrvatskoj vidim i sebe i svoju obitelj, priznaje Mislav te poziva Vladu i medije da mladima daju priliku neka objasne svoje ideje i viđenje vlastite budućnosti.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Pomozimo Vedranu i napišimo pozitivnu priču

‘Jedna od ideja je baš ta da turisti kada dođu u Hrvatsku jedu Hrvatsku hranu’

Mislav Kontić je pri objavi svoje najnovije pjesme poželio da ga netko od vladajućih napokon pozove pa da i on predloži neke svoje ideje za otvaranje novih radnih mjesta.

– O svojim idejama koje bi predložio i ministrima i predsjednici koju jako volim, neću puno u detalje. Ali jedna od ideja je baš ta da turisti kada dođu u Hrvatsku jedu Hrvatsku hranu. Treba olakšati poljoprivrednicima i malim OPG-ovcima. Pa ovi porezi su ih doslovno uništili, tvrdi mladi domoljubni pjesnik i bivši učenik Trgovačke i strukovne škole u Osijeku.

Osim toga, kaže kako već duže vrijeme razmišljam i o ideji tvrtke u kojoj bi radnici bili dioničari. Ne bi bilo klasičnog direktora i klasičnih radnika,već bi svaki radnik imao dio dionica te tvrtke i na taj bi način radnici dolazili motivirani na posao, jer njima je u interesu da tvrtka radi što bolje.

– Danas je nekima sramota biti domoljub, sramota ih je poljubiti hrvatsku zastavu, pomoliti se za Hrvatsku. Mene nije niti će me ikad biti. Mi Hrvati kao da nismo svjesni da nam je Bog da najljepši komad zemlje na cijelome svijetu. Druga stvar je to što to naši političari ne znaju iskoristiti. Primjerice kada turisti dođu ljetovati u Dalmaciju, ti isti turisti jedu povrće iz Španjolske i Mađarske, jedu meso iz Bugarske, mlijeko iz Njemačke a naši poljoprivrednici i mljekari propadaju i gase svoje obrte i tvrtke, požalio se Mislav.

Pročitajte njegove najnovije stihove:

ZEMLJO MOJA

Zemljo moja, ne želim ići

Tu mi je srce, tu je život moj

Ako ikad odem, ti zamnom viči

I vratit ću se brzo u zagrljaj tvoj

Zemljo moja, za tebe se molim

Da budeš ono što si nekad bila

Zemljo moja najviše te volim

Ja kad padam ti mi daješ krila

Zemljo moja, branili te mnogi

Hrabro su zemljo, za slobodu pali

A sada njihovu djecu, politika goni

Uzeli nam sunce, a oblake nam dali

Zemljo moja, probudi se više

Ja sam dijete tvoje i to ću uvijek biti

Donesi nam sunce i otjeraj ove kiše

Ne želim u svojoj zemlji nikome sluga biti

Zemljo moja, ovo sve ti pišem

Da znaš da o tebi mislim često

Do posljednjeg daha ja za tebe dišem

U srcu mome uvijek imaš mjesto

Zemljo moja nemoj tužna biti

Bog nam te je dao u zamjenu za raj

Nikad nečeš pasti, tvoj barjak će se viti

Ti si kao roman, kojem ne znam kraj

Zemljo moja, borim se za bolje sutra

Želim uvijek ostati u krilu tvom

Jer ako ikad odem, plakati će jutra

Imati ću kuću, ali ne i dom

Zemljo moja, sada moram ići

Opet tebi pjesmu pišem, ne znam joj ni broj

Nadam se da će do tvoga srca stići

Zemljo moja, ti si ponos moj!