Pretraga

Mladi otkrivaju motive iseljavanja: Ne može biti gore nego u Hrvatskoj

A- A+

Obzirom na ukidanje ograničenja za hrvatske radnike od strane 22 članice Europske unije, kao i zastrašujuće procjene demografa sa zagrebačkog PMF Stjepana Šterca, da bi nove birokratske olakšice mogle iseliti iz Hrvatske veću populaciju nego šezdesetih godina, u anketi smo vas pitali – ‘razmišljate li o odlasku iz Hrvatske uslijed olakšanih okolnosti iseljavanja?’. Tri četvrtine je odgovorilo potvrdno! Kristinu koja je prije nekoliko tjedana otišla u Irsku, kao i Slavena, koji će na jesen u Njemačku smo pitali kakvi su im motivi odlaska, postoji li nada da će se vratiti i još neke pojedinosti vezane za preseljenje u tuđinu.

Dublin|Iz privatne Kristinine arhive

Iseljavanje mladih iz Hrvatske sve je vruća tema, nažalost s dobrim razlozima. Birokratske olakšice za hrvatske djelatnike od strane 22 članice zemalja EU-a, mogle bi samo dodatno uzburkati migracijske valove, što svjedoči i anketa koju smo vam postavili s pitanjem – ‘razmišljate li o odlasku iz Hrvatske uslijed olakšanih okolnosti iseljavanja?’. Odgovorilo je 865 ljudi. Od toga 75 posto potvrdno.

Izdvojeni članak

Radije ličilac u Kanadi, nego videoreporter u Hrvatskoj

Situacija u Hrvatskoj je depresivna, u Njemačkoj ću voziti kamion

Slaven dolazi iz Koprivnice ima 26 godina te se uskoro ženi, ali nažalost neće u Hrvatskoj život graditi, nego je već odlučio.

– Odlazim jer se mogu zaposliti, samo kod privatnika za mizernu plaću, a moram raditi sve bez obzira na opis posla. U Hrvatskoj bih ostao samo zbog posla u državnim poduzećima. Ništa drugo me ne može zadržati. Situacija je ovdje depresivna i ne želim više biti tu, iskren je Slaven.

Iako još nije ni otišao, već ima ideju i što će raditi. Ne osjeća nelagodu što odlazi u nepoznato.

– Strah me nije jer idem s kumom i ženom, a tamo jedino može biti bolje. Završil sam gimnaziju, a gore bum vozil kamion, otkriva planove 26-godišnjak iz Koprivnice.

Izdvojeni članak

Zašto mladi odlaze: ‘Ne želim diplomirati na Cambridgeu i prati prozore’

U Dublinu ima puno Hrvata koji su spremni pomoći kad zapne

Kristina je iz Zagreba prije svega nekoliko tjedana otišla u Dublin. Otkriva neke svoje motive i dosadašnja friška iskustva.

– Oduvjek sam mislila kako je ok otići van, pogtovo kao mlad čovjek, a trenutno je motiva previše za iseliti se. Od lakšeg pronalaska posla preko boljeg standarda do bogatijeg životopisa, govori 26-godišnja Kristina.

Poput svoga vršnjaka Slavena ni ona nema strah od odlaska u tuđinu.

– Nije me bilo strah otići jer sam avanturist i mislim da je u Hrvatskoj za mlade trenutno jako teško, tako da se ne treba bojati promjena, iznosi hrabar i staložen stav ova Zagrepčanka.

Izdvojeni članak

Uspješni i ambiciozni: Mladi Hrvati otkrili kako su u Njemačkoj s lakoćom pronašli posao po mjeri

Za sada još nije pronašla posao, ali ne strepi zbog toga.

– Trenutno nemam posao, sređujem papire i trebala bih početi raditi uskoro. Ima ovdje različitih agencija koje pomažu radnicima pronaći posao ili jednostavno čovjek posao pronađe sam. Ovdje se to da, za razliku od Hrvatske, pojašnjava Kristina.

A kvalifikacije?

– Bitno je znati osnove engleskog te imati i preporuke starih poslodavaca jer se ovdje provjerava kakav si radnik bio na prošlom poslu, naglašava 26-godišnjakinja.

Izdvojeni članak

Hvaranka s dvije diplome sreću pronašla zaposlivši se kao stjuardesa u Dubaiju

‘Ako si dobar i pouzdan radnik, ovdje se može lijepo živjeti’

Nevolja je mnoge Hrvate natjerala i u Irsku, koja u prošlosti i nije bila obećana zemlja za Hrvate. To novim pridošlicama može biti od koristi.

– Ima ovdje puno ljudi iz Hrvatske koji su spremi pomoći ako gdje zapne, potvrđuje Kristina.

No ne treba po dolasku u stranu zemlju odmah očekivati čuda. Tako ih ne očekuje ni Kristina.

– Za početak ću raditi bilo kakav posao, ali težim nekako tome da se posvetim svojoj struci znači grafičkom dizajnu pa da napravim nešto po tom pitaju, otkriva 26-godišnjakinja planove.

Za kraj je Kristina istaknula nešto vrlo bitno.

– Ako si dobar i pouzdan radnik, ovdje se može lijepo živjeti jer se trud jako cijeni, zaključuje Zagrepčanka koja se otisnula na Otok.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap