Mladi redatelj ponovno u akciji #idalječitam: Otkrio nam je koju će knjigu Vladi čitati svaki dan u 6:11 sati poslijepodne

Lovro Krsnik, mladi kazališni redatelj koji je javnosti postao poznat i kao aktivist nakon što je pokrenuo akciju #idalječitam, ponovno je u akciji, i to opet istoj. Od 15. veljače do 25. svibnja čitao je za povrat obveznih lektira, a sada će do ispunjenja zahtjeva čitalačkim performansom pružati podršku nastavnicima. Simbolički, na Markovom trgu u 6:11 sati poslijepodne svakog dana čitat će Krležin roman Na rubu pameti.

Foto: Instagram

Ovaj put naglasak stavljam na čitanje samo jedne knjige i to Krležinog romana Na rubu pameti koji svojim naslovom, ali i sadržajem u potpunosti odgovara i trenutnoj stvarnosti u Hrvatskoj, kaže Lovro Krsnik.

U 6,11 (poslijepodne) za 6,11 (posto veći koeficijent)

Mladi redatelj već danima ispred Vlade naglas čita lektire izbačene s popisa

Svakog dana u 6:18 sati poslijepodne, čitajući ulomke Krležina djela, ovaj će mladi kazališni redatelj od Vlade tražiti da učitelji i nastavnici, kao i svi drugi zaposlenici škola, dobiju povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto.

Svoj će čitalački performans, kao i prilikom prošle akcije, održavati na Markovu trgu, ispred zgrade Vlade.

– Ovaj put je inicijativa #idalječitam potpuno orijentirana kao podrška profesorima i nastavnicima u štrajku, a doslijedan sam prethodnom čitanju od 100dana od 15. veljače do 25. svibnja u tome što mislim da smo sad u fazi kad a je potrebno djelovati svaki dan, obašnjava Krsnik.

Sreo rasku i dobio ideju

Na ideju je došao na prosvjedu u ponedjeljak kada se susreo sa svojom razrednicom iz osnovne škole.

Čak je i čitalački performans prilagodio tematici pa će Na rubu pameti svakog dana čitati 45 minuta. Pozvao je nastavnike da ponesu svoje primjerke Krležine knjige i čitaju naglas skupa s njim.

– Vrijeme, mjesto, trajanje i knjiga su namjerno simbolični kako bi se jasno odaslala poruka, priznaje redatelj.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Ovime vas obavještavam da inicijativa #idalječitam koja je u prvoj fazi trajala neprekidnih 100 dana po 60 minuta čitanja na glas ispred Vlade RH, i koja je pokrenuta s ciljem popularizacije čitanja te je završila paralelnim čitanjem u 14 gradova Hrvatske i organizacijom:”Hoda za važnost čitanja” kreće s novom etapom. S obzirom na jučerašnji prosvjed u kojem se okupilo više desetaka tisuća ljudi, a kao podrška svim prosvjetnim djelatnicima da ne odustanu od svojih zahtjeva-jer za promjene, kao i za učenje je potreban kontinuirani svakodnevni rad i vrijeme-nema predaje! Zato odlučujem nadalje svaki dan u simboličkih šest sati i jedanaest minuta poslijepodne (18:11 sati)na Markovom trgu ispred Vlade i Sabora po 45 minuta (1 školski sat)na glas čitati: “Na rubu pameti” Miroslava Krleže. ŠKOLSKI SAT #IDALJEČITAM će se moći live pratiti preko službenog instagram profila inicijative, kao i preko mog privatnog Facebook računa… https://www.instagram.com/idaljecitam https://www.facebook.com/lovro.krsnik … sve dok Vlada i Sindikati, zajedno sa svim prosvjetnim radnicima ne uspostave zadovoljavajući dogovor. S time da naglašavam,ovog puta #idalječitam je podrška nastavnicima da ustraju u svojim zahtjevima. Niste sami i nema predaje! P. S. Nadam se da neće biti potrebno novih 100 dana akcije do razriješenja, ali ako bude, iz priloženog se vidi da ni to nije problem. 😎😎😎 Zajedno smo jači! #idalječitam #narubupameti #prosvjed

Objavu dijeli idaljecitam (@idaljecitam)

Raska dolazi na čitanje

Svoju akciju smatra malim doprinosom kojom zahvaljuje nastavncima za sve što je u životu dobio od njih.
– Nema predaje i prosvjeta mora ustrajati u svojim zahtjevima, a ovo je moj mali doprinos podrške njima, poručuje Krsnik.
Njegova oduševljena razrednica najavila je dolazak na Krsnikova čitanja.

Odgovori