Pretraga

Mladi SDP-ovci protestirali pred Ministarstvom: ‘Studenti su opet zadnja rupa na svirali’

A- A+

Predstavnici Foruma mladih SDP-a okupili su se u četvrtak pred Ministarstvom znanosti i obrazovanja kako bi ukazali na probleme u visokoškolskom obrazovanju. Upozorili su na nejednaki položaj studenata stručnih studija, osvrnuli se na situaciju na splitskom Ekonomskom fakultetu te izrazili žaljenje s lošom pozicijom Sveučilišta u Zagrebu na ljestvicama poretka.

– Rektoru želimo što brži oporavak kako bi krenuo raditi na poboljšanju katastrofalnog položaja Sveučilišta u Zagrebu, a danas smo ovdje zbog preko 50.000 studenata stručnih studija koji čekaju rješavanje svog gorućeg problema. Ustavni sud je ukinuo pojedine odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, čime su studenti stručnih studija dovedeni u nezavidan položaj. Naime, ukoliko se do 31. prosinca ove godine ne usvoje izmjene i dopune zakona, navedeni studenti imat će velikih problema prilikom zapošljavanja, jer neće biti prepoznati u sustavu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, rekao je potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Kristian Čarapić.

Forum mladih SDP-a održao je danas takozvani performans ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja. Naime, pred zgradu Ministarstva došli su s tri transparenata. Pojasnili su kako su dolazak planirali pred zgradu Rektorata, no kako je rektor zaražen koronavirusom, pojavili su se ispred MZO-a. Željeli su, kažu, ukazati na nizak položaj zagrebačkog sveučilišta na ljestvicama kvalitete, kao i na problematiku studenata stručnih studija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pozvali Fuchsa na rješnje problema

Ističu kako za razliku od HDZ-a, koji cijelo vrijeme ne čini ništa da ovaj problem riješi, SDP je još 5. studenog predao u saborsku proceduru konkretne prijedloge Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

– Ovim putem pozivamo ministra Fuchsa na što hitnije rješavanje ovog problema jer će 31. prosinca doći začas i studenti nemaju vremena čekati, kazao je Čarapić.

Sastanak s ministrom, ipak, nisu tražili.

Izdvojeni članak

Nakon pokretanja peticije zbog kolokvija na Ekonomiji, policija privela studenta

Forumaši navode kako, nažalost, studenti danas doživljavaju probleme i pokušaje zastrašivanja diljem zemlje. Najnoviji primjer dolazi s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. U spomenutom primjeru je student, jedan od inicijatora peticije pokrenute da se uvaži preporuka rektora o dva kolokvija tjedno, završio na ispitivanju u policijskoj postaji.

foto: srednja.hr

Podržali studente splitske Ekonomije

Studentski zbor Ekonomskog fakulteta objavio je kako Hrvatska obara rekorde u broju zaraženih, a dekanica i dalje ne želi promijeniti odluku o pisanju kolokvija sukladno preporuci rektora. Također, kažu kako je dekanica pokazala i krajnju nezainteresiranost oko problematike polaganja ispita studenata koji su u samoizolaciji.

Izdvojeni članak

Dekanica Ekonomskog nam odgovorila na pitanje je li prijavila svog studenta policiji

– Ovim putem još jednom pružamo punu podršku studenticama i studentima u Splitu. Studentski zbor Ekonomskog fakulteta u Splitu je činio upravo ono što mu i jest zadaća, borba i briga za svoje kolege. Njihova hrabra i odgovorna reakcija pokazuje koliko pojedini dekani i vlast uopće ne mare za studentice i studente. Nego ih još i pokušavaju zastrašiti. Nećete!, zaključio je Čarapić.

Na pitanje kako bi i povisili poziciju Sveučilišta u Zagrebu na ljestvicama kvalitete, nisu dali precizan odgovor.

Mladi SDP-ovci protestirali pred Ministarstvom: ‘Studenti su opet zadnja rupa na svirali’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap