Pretraga

Mladi u Hrvatskoj i dalje smatraju da se do dobrog posla može samo preko veze

A- A+

Na karijernim savjetovanjima održanim prošli mjesec u deset hrvatskih gradova mladi su i ove godine najviše interesa pokazali za društvene fakultete, a i dalje je manji interes za deficitarna zanimanja koja nude lakše zaposlenje i bolje poslovne uvjete. Pročitajte što ovogodišnji maturanti misle o prilikama na hrvatskom tržištu i što očekuju od svoje budućnosti.

U deset hrvatskih gradova prošli su mjesec održana besplatna karijerna savjetovanja za dvije tisuće maturanata. Kao i prošle godine, učenici četvrtih razreda srednjih škola, najviše interesa pokazali su za poslove s viškom radne snage. Unatoč velikoj potražnji kvalificiranih radnika u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i informatike interes je i dalje manji nego li za društvene fakultete.

Izdvojeni članak

Otkrijte kako Hrvati najčešće traže posao

‘Maturanti jasno razlikuju klasičnu vezu od preporuke’

Po dojmovima karijernih savjetnika s učilišta Algebra, koji su i proveli ovaj projekt, većina mladih i dalje smatra da se u Hrvatskoj do dobrog posla može uglavnom preko veze pa valjda zbog toga i biraju zanimanja za koja je teže definirati koliko je pojedini kandidat sposoban za otvoreno radno mjesto.

– Pritom jasno razlikuju klasičnu vezu od preporuke pri kojoj se na posao prima preporučeni kandidat sa svim potrebnim kvalifikacijama i znanjima, izjavila je Marija Kolovrat, voditeljica portala EduCentar.

Izdvojeni članak

Sedam ‘smrtnih grijeha’ prilikom slanja molbe za posao

Maturante interesira i studiranje te zapošljavanje u inozemstvu

I dok još uvijek ne razmišljaju previše o potrebama tržišta, učenici četvrtih razreda srednjih škola dosta su se raspitivali o mogućnostima studiranja u inozemstvu, ali i prilikama za zapošljavanje u Europskoj uniji.

S obzirom na to da i države članice EU najviše traže kandidate s tehničkih fakulteta za očekivati je kako će se nakon savjetovanja barem manji broj maturanata predomisliti i odabrati studije koji im omogućuju lakši pronalazak posla i bolje radne uvjete.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap