Pretraga

Mladi Vukovarci u hrvatskim školama ne žele političare iz nacionalnih manjina

A- A+

Međunarodna konferencija ‘Održivost podijeljenog obrazovanja’ započela je jučerašnjim održavanjem u vukovarskom Hotelu Lav. Radi se o konferenciji čiji je cilj raspraviti probleme o podijeljenom obrazovanju, kao i predstaviti rezultate istraživanja o pravu na obrazovanje manjinskih skupina provedenog u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Istarskoj županiji te Gradu Zagrebu.

Foto: privatna arhiva

‘Održivost podijeljenog obrazovanja‘ naziv je međunarodne konferencije koja je započela s održavanjem 13. prosinca u Vukovaru u Hotelu Lav. Cilj ove konferencije je raspraviti probleme o podijeljenom obrazovanju, kao i predstaviti rezultate istraživanja o pravu na obrazovanje manjinskih skupina, provedenog u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Istarskoj županiji te Gradu Zagrebu.

Izdvojeni članak

Toni Milun i tim volontera snimili video: ZA netoleranciju ili PROTIV diskriminacije

Hrvatsko društvo mora postati društvo jednakih šansa za sve

Ovaj dvogodišnji projekt otvorili su učenici debatom kojom su argumentirano raspravljali o podijeljenom obrazovanju u Hrvatskoj, što je potaknulo i zanimljivu raspravu sudionika. U dinamičnoj raspravi zaključeno je kako se radi o kompleksnom pitanju u kojemu je važno u obrazovnom procesu zajedno uključiti sve – nastavnike, roditelje i političare.

Jedan od pozdravnih govora održao je i ministar Željko Jovanović. – Ako želimo kvalitetno društvo, obrazovanje je jedini put da hrvatska postane društvo jednakih šansi za sve, istaknuo je ministar obrazovanja dodajući da je glavni cilj svakog čovjeka poboljšanje kvalitete života.

Savjetnik Mreže fondacija Otvoreno društvo za Hrvatsku Tin Gazivoda izjavio je kako smo ulaskom u EU napravili nekoliko koraka unazad po pitanju temeljnih ljudskih prava. – Možda je vrijeme da počnemo razgovarati iskreno, direktno, uvažavajući i pokušati pronaći put naprijed, napomenuo je Gazivoda.

Izdvojeni članak

Video: Bjelovarski srednjoškolci za dirljivi film nagrađeni za promicanje nenasilja


EU financira dvogodišnji projekt

Dvogodišnji projekt financiran je sredstvima Europske unije kroz darovnicu IPA 2009 – Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za praćenje napretka i zagovaranje u područjima demokratizacije, ljudskih prava, integracije manjina te održivog povratka izbjeglica u područjima od posebne državne skrbi. Projekt sufinancira Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge, a konferencija se održava uz potporu Mreže fondacija Otvoreno društvo.

Učenici hrvatskih škola ne žele političare iz manjina

U popodnevnom dijelu konferencije predstavljeni su rezultati navedenog istraživanja prava na obrazovanje manjinskih skupina kao i komparativna perspektiva u odnosu na druge zemlje EU i susjednih država u kojima je Network of Education Policy Centers provela slično istraživanje.

Jedan od nalaza provedenog istraživanja je pokazao kako oko 28 posto učenika u školama na hrvatskom jeziku Vukovarsko-srijemske županije se ne slaže ili se izrazito ne slaže s izjavom da je dobro u vladi imati političare iz nacionalnih manjina.

Većina učenika iz škola na hrvatskom jeziku te županije ne može se odlučiti u vezi s tim pitanjem, dok učenici škola na srpskom jeziku velikom većinom podržavaju tu tezu. Njih 87 posto se slaže ili izrazito slaže da je dobro imati manjinske političare u vladi. Isti postotak odobravanja iskazuje se i među učenicima u talijanskim školama u Istri.

Uz navedeno, konferencija ima i humanitarni karakter. Svi sudionici su donijeli jednu do nekoliko namirnica (brašno, ulje, šećer, kozmetika i druge životne potrepštine) koji su predani kod registracije. Skupljeni prilozi donirani su Humanitarnoj udruzi ‘Duga’ iz Vukovara koja se bavi humanitarnim radom i otvara socijalnu samoposlugu za osobe u teškim životnim uvjetima.

Na sljedećem linku možete pogledati sažetak istraživanja Živjeti zajedno, učiti zajedno.

Mladi Vukovarci u hrvatskim školama ne žele političare iz nacionalnih manjina
Share via
Copy link
Powered by Social Snap