Pretraga

Mladi Zagorac napravio fotografiju Mliječne staze u rangu onih s naslovnica National Geographica

A- A+

Alan Špiljak je 23-godišnji student informatike iz Zagorja, koji se u slobodno vrijeme bavi fotografijom. Osobito voli fotografirati pejzaže i noćne motive. Alanov talent i istančan osjećaj za prostor oko sebe, nisu dugo mogli ostati u anonimnosti pa je upravo za jedan noćni motiv, nedavno nagrađen od Hrvatske zajednice županija, koja je imala foto natječaj Volim svoju županiju.

Nagrađena fotografija na foto natječaju Volim svoju županiju / foto: Alan Špiljak

Od preko 600 fotografa prijavljenih na natječaj, samo troje ih je na kraju nagrađeno, a među njima je Alan odnio priznanje u najprestižnijoj kategoriji – nagrada žirija predvođenog jednom od najpoznatijih hrvatskih profesionalnih fotografkinja Marom Milin.    

Izdvojeni članak

[FOTO] Student iz Mostara napravio spektakularnu fotografiju Starog mosta

Sve skupa odlično se poklopilo s našom novom inicijativom na portalu, kroz koju namjeravamo promovirati uratke mladih amaterskih fotografa, a uz to im omogućiti i stručnu kritiku, premda ju je konkretno Alan već dobio. 

U sedmom razredu se javila ljubav prema fotografiji

Kako smo napomenuli, Alan je student informatike, koji rado u slobodno vrijeme fotografira pejzaže i noćne motive. Već desetak godina drži ga ljubav prema ovom hobiju.  

– Strast prema fotografiji stvarala se još od sedmog razreda osnovne škole kada sam eksperimentirao s digitalnim fotoaparatom. Većinu vremena bio sam “zaglavljen” u AUTO modu jer digitalac nije podržavao ručne postavke, ali sam to nadoknađivao igranjem sa svjetlošću i scenama koje je fotić pružao. Kada bih se igrao sa svijetlom, koristio bih noćni mod (duže vrijeme ekspozicije) i vrtio svijetlo oko pojedinih predmeta i stvarao svjetlosne tragove koji su ispali interesantni. Od tog trenutka želio sam veću kontrolu od 2-3 moda unutar fotoaparata. Nakon srednje škole dobio svoj prvi DSLR, pomoću kojeg sam imao kontrolu nad svime. Trebalo mi je malo vremena da proučim osnove s obzirom na to da sam se u međuvremenu usavršavao o različitim tehnikama fotografiranja. Sada nakon toliko vremena i iskustva, shvaćam i vidim svijet oko sebe drugačije, a moje fotografije su odraz toga svega, opisuje nam ukratko povijest svoga bavljenja fotografijom ovaj mladi Zagorac. 

Izdvojeni članak

Fotografiju dana National Geographica napravila 18-godišnja Kninjanka

Slučajno naletio na natječaj za naj-fotku 

Kada imate interese u određenom području, lakše i dolazite do informacija vezanih za njega. Ipak, zanimalo nas je kako je Alan došao do natječaja u kojem je na kraju nagrađen.  

– Kako sam jednog dana tražio po internetu informacije za novi foto projekt,
tako sam naišao na otvoreni foto natječaj od strane Hrvatske zajednice županija,
u kojem je tema bila prikazati koliko volimo svoju županiju. Poziv je bio otvoren za sve fotografe,
od amatera, hobista pa čak i profesionalaca. Odlučio sam poslati dvije svoje fotografije te čekao rezultate objave.
Kako su prolazili tjedni i tjedni, tako se sve više ljudi prijavljivalo.  Na kraju se prijavilo oko 600 fotografa iz cijele Hrvatske, pojašnjava nam Alan Špiljak, koliko je zapravo bila zahtjevna konkurencija. 

A pobjednici su se birali u tri kategorije.

–  Najbolja fotografija prema broju lajkova, najbolja fotografija prema broju dijeljenja
i najbolja fotografija prema mišljenju stručnog žirija.
Stručni žiri su činili profesionalna fotografkinja i predsjednica žirija
Mare Milin, Martina Brautović, voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću Ureda župana Zagrebačke županije te Sandra Pinjuh, zamjenica predstojnika Ureda župana Vukovarsko-srijemske županije.

Onog trenutka kada sam saznao da je moja fotografija bila odabrana kao najbolja od strane stručnog žirija, bilo mi je neopisivo drago da se moj trud isplatio i prepoznao od strane profesionalnih fotografa, ne krije ushićenje mladi fotograf i budući informatičar. 

Nove motivi i polet u fotografiji, dobio je upravo ovom laskavom nagradom.

– Priznanje koje sam primio od strane predsjednice žirija Mare Milin i župana Šibensko-kninske županije, Gorana Pauka, za najbolje ocijenjenu fotografiju,
dodatno su me motivirala da pomičem svoje granice i usavršavam svoje vještine prema još boljoj fotografiji, govori nam Alan.

Izdvojeni članak

Talentirana fotografkinja iz Čakovca brze sportske pokrete zaustavlja objektivom svoga aparata

No, Alan je morao proći stručnu analizu i našeg suradnika

Kao što smo prethodno spomenuli, na portalu smo pokrenuli novu inicijativu, kroz koju namjeravamo promovirati uratke mladih amaterskih fotografa, a uz to im omogućiti i stručnu kritiku. (ako smatrate da imate dobru ili odličnu fotografiju, obavezno nam se javite u inbox na Facebook stranici srednja.hr nap. a.)

Premda su Alanove fotografije, prošle kroz stručni sud višečlanog žirija, morali smo ih podvrgnuti analizi našeg mladog, ali već iskusnog urednika i fotoreportera Lica Grada Ivana Klindića.

Da stvar bude interesantnija, nismo mu unaprijed rekli da je Alanova fotografija Mliječne staze, pobijedila na spomenutom natječaju, kako ne bismo utjecali na prosudbu.

Alan nam je poslao tri fotografije, uključujući i nagrađenu pa evo kako ih je ocijenio Ivan Klindić. 

Prva (pogledaj ispod): Zanimljiv detalj, s obzirom da nedostaje svjetla, ekspozicija je nešto dulja zbog čega iskre ostavljaju trag i čine fotografiju atraktivnijom. Osobno, to je jedino zanimljivo jer sama tema fotografije nije posebno zanimljiva.

foto: Alan Špiljak

Druga (najbolja fotka foto natječaja Volim svoju županiju, pogledaj ispod): Jako dobra fotografija! Posebno bih istaknuo da nije riječ o još jednoj u nizu fotografija Mliječnog puta (što je samo po sebi zahtjevno za napraviti), i to zbog toga što je autor u fotografiji uključio osobu. Fotografije prirode mogu biti prekrasne, no po mom mišljenju element živog bića daje novu dimenziju svim tim fotografijama. Bravo! Jedino što bih istaknuo kao “kritiku” je format fotografije, no to je više subjektivni dojam.

foto: Alan Špiljak

Treća fotografija: Lijepa fotografija! Iako je sunce u kontri, autor je obradom izvukao detalje (pretpostavljam da je rađena u RAW-u) zato imamo informacije i prvog plana. Ako dobro vidim, ima distorzije na fotografiji, no ne smeta mi. Ova može na zid! 

foto: Alan Špiljak

Share via
Copy link
Powered by Social Snap