Pretraga

Mladić koji tečno govori devet jezika otkrio kako ih je uspio naučiti

A- A+

Matthew Youlden naizgled je običan mladić koji ima vrlo neobičan dar. Lako uči strane jezike te ih tečno govori čak devet, a razumije još pet, među kojima je i hrvatski. Ovaj talentirani sociolingvist koji živi i radi u Berlinu dao je deset savjeta koji su mu pomogli da savlada tolike jezike.

Youtube | srednja.hr

Izdvojeni članak

Poliglotstvo kroz zemlje: Englezima trebaju 44 tjedna da nauče jezike s naših područja

Matthew radi za Babbel, kompaniju koja kreira online tečajeve stranih jezika. U svome je poslu toliko dobar da njegove kolege iz Babbelova berlinskog ureda dugo nisu znali da zapravo nije Nijemac. Osim naravno njemačkog i engleskog, govori i irski, hebrejski, španjolski, portugalski, talijanski, francuski, katalonski i grčki. Uz njih, uči i pomalo razumije nizozemski, afrikaans, ukrajinski, galješki ali i hrvatski jezik.

Nevjerojatnom se lakoćom u govoru prebacuje s jezika na jezik i savršeno skida naglaske. Za one koji se muče s učenjem novih jezika, na Babbelovim stranicama  otkrio je deset trikova koji bi im trebali olakšati posao.

Izdvojeni članak

Priča o Duolingu, aplikaciji za učenje stranih jezika koju koristi 100 milijuna ljudi

1. Imajte na umu zašto učite jezik

Morate imati jasan i čvrst razlog da naučite novi jezik. Tako ćete ostati motivirani na duge staze. Primjerice želja da impresionirate prijatelje znanjem francuskog nije dobar razlog. Ali ako se zaljubite u Francuza ili Francuskinju jest.

2. Nađite partnera

Matthew ima brata blizanca s kojim je krenuo učiti prve strane jezike. U učenju su brže napredovali zbog dobrog starog bratskog rivalstva. Odličan način da ostanete motivirani, a i imati ćete s kime vježbati!

3. Pričajte sami sa sobom

Ne u javnosti naravno. Kada nemate s kime vježbati, pričajte sami na glas. Na taj način vježbat ćete izgovor, a nove riječi i fraze ostat će vam svježe na umu.

4. Održavajte jezik koji učite živim

Razgovarajte i koristite jezik. Cilj vam ne treba biti samo znanje jezika, već mogućnost njegova korištenja. Čitajte, pišite, razgovarajte na jeziku koji učite. Ako ne možete baš otići vježbati u inozemstvo, možete, recimo u grčkom restoranu naručiti hranu na grčkom.

5. Zabavljajte se

Učinite učenje zabavnim. Matthew je primjerice grčki vježbao tako što je pisao i snimao pjesme na grčkom. Nađite zabavnu aktivnost kroz koju možete vježbati jezik i učite kroz nju.

6. Ponašajte se kao dijete

Mit da djeca uče brže nego odrasli je ipak samo mit. Najnovija istraživanja pokazuju kako ipak ne postoji veza između dobi i sposobnosti učenja jezika. Možda razlog zašto su djeca tako dobri učenici jezika leži u njihovom ponašanju. Djeca se ne boje pogrešaka, igraju se i eksperimentiraju. Možda iz istog razloga bolje pričamo strane jezike kad malo popijemo.

7. Izađite iz sigurne zone

Ne bojati se pogrešaka znači i izlazak iz zone udobnosti. Čak i ako osjećate da niste spremi, pokušajte razgovarati sa strancima, pitajte za upute ili pokušajte ispričati vic. To je jedini način da steknete sigurnost.

8. Slušajte

Trudite se slušati jezik koji učite. Svaki novi jezik zvuči čudno kada ga tek počnete učiti, ali ako ga se trudite slušati, priviknut ćete se na izgovore i zvukove te zatim doći i do pravilnih izgovora.

9. Promatrajte ljude kako pričaju

Svaki jezik drugačije koristi jezik, usne i grlo. Izgovor je stvar fizike koliko i psihe. Trudite se gledati ljude kako govore, pa makar i na televiziji.

10. Uronite

Učenje novog jezika nije usputna aktivnost. Potrudite se potpuno uroniti u novi jezik i kulturu. Slušajte glazbu, čitajte knjige, gledajte filmove. Važno je vježbati svaki dan i potpuno se okružite novim jezikom, a najbolji način za to je konverzacija.

Copy link
Powered by Social Snap