Pretraga

Mladim Hrvatima normalno je piti: Evo koliko ih je u hospitalizirano i kako se liječe od ovisnosti

A- A+

Podaci mnogih istraživanja upućuju na to kako je konzumacija alkohola itekako prisutna među srednjoškolcima. Prema Europskom istraživanju o pušenju, alkoholu i drogama među učenicima (ESPAD) hrvatski adolescenti piju češće i više od europskog prosjeka. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dobili smo podatke o broju mladih osoba starosti od 15 do 30 godina koji su hospitalizirani radi akutne intoksikacije uzrokovane alkoholom, ali i zbog sindroma ovisnosti o istome te broj mladih liječenih osoba zbog zlouporabe droga. Kontaktirali smo psihologinju Mirjanu Lulić sa psihijatrijskog odjela Opće bolnice Karlovac koja nam je otkrila kako izgleda procedura intervencije i liječenja kod mladih osoba koje su prešle granicu.

Hrvatska mladež vikendima se redovito zabavlja ispijajući litre alkoholnih pića, a neki utjecaj opojnih pića pojačavaju i različitim vrstama droge. Bez obzira na činjenicu da je prodaja alkohola mlađima od 18 u Hrvatskoj zabranjena, gotovo da nema srednjoškolca i adolescenta koji barem vikendom ne pije. Zabrinjavajuć je broj mladih koji su samo u protekloj godini proveli noć u bolnici radi intoksikacije alkoholom, ali i onih koji su mjesece i mjesece provodili na liječenju u dnevnoj bolnici za one koji zloupotrebljavaju alkohol. Donosimo podatke o broju mladih koji su zakoračili u ozbiljno područje problema s alkoholom i drogom te iskustva psihologinje Mirjane Lulić koja se bavi s takvim osobama.

Izdvojeni članak

Dobna granica za alkohol trebala bi biti 21 godinu, evo zašto!

Hrvatski adolescenti piju više i češće od europskog prosjeka

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije Europska unija je regija s najvišom potrošnjom alkoholnih pića u svijetu. Godišnja potrošnja alkohola na starom kontinentu procjenjuje se na 12 i pol litara čistog alkohola po odrasloj osobi ili tri alkoholna pića dnevno, što je dvostruko više od svjetskog prosjeka. Prema podacima ESPAD istraživanja (Europskog istraživanja o pušenju, alkoholu i drogama među učenicima) hrvatski adolescenti (16 godina) piju češće i više od europskog prosjeka. Dječaci su i dalje spol koje više pije, no indikativno je povećanje učestalosti pijenja i kod djevojčica, rekli su nam u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

U Hrvatskoj, kao i u najvećem broju ESPAD zemalja, alkohol je barem jednom u životu pio gotovo svaki učenik ili učenica, odnosno njih 93,5 posto. Učestalo je pilo (40 ili više puta u životu) 41,9 posto dječaka te 23,4 posto djevojčica. O dostupnosti alkohola, ali i uvažavanju zakona dovoljno govori i podatak da je 30,7 posto ispitanika u dobi od 16 godina u posljednjih 30 dana u trgovini sebi kupilo pivo, a njih 24,3 posto kupili su vino.

U 2012. hospitalizirano 377 mladih zbog poremećaja uzrokovanih alkoholom

Iz evidencije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poslali su nam posljednje dostupne podatke o broju hospitalizacija zbog dijagnoze mentalnih poremećaja i poremećaja ponašanja uzrokovanih alkoholom. Zbog akutne intoksikacije uzrokovane alkoholom hospitalizirano je ukupno 377 mladih osoba od 15 do 30 godina starosti. Štetna uporaba alkohola pokazala se kod ukupno 65 mladih osoba, dok je sindrom ovisnosti o alkoholu zabilježen kod ukupno 430 mladih osoba od 15 do 30 godina starosti.

Marihuana i dalje najčešće korištena droga, slijede je heroin, amfetamini i kokain

Broj liječenih mladih osoba starosti od 15 do 24 godina u 2012. godini dosegao je broj 247. Zbog heroina su se liječile 42 osobe, a ‘popularni’ su i amfetamini od kojih se liječilo 39 osoba, a isti se broj borio s ovisnosti o kokainu. Tri osobe liječene su zbog ovisnosti o metamfetaminu, osam od ecstasyja, dvoje od LSD-a, 16 od heptanona te 75 osoba zbog kanabinoida. Prilično je zabrinjavajuć i podatak da je jedna osoba u dobi mlađoj od 14 godina primala pomoć zbog amfetamina, dok su u toj dobi čak 22 osobe imale problem zloupotrebe kanabinoida. Marihuana je i nadalje najčešće korišteno psihoaktivno sredstvo, osobito među mladima, a procjena je da se uzgaja u 172 zemlje svijeta i u svim zemljama Europske unije. Upravo kanabis je droga koja bilježi rast u skupini zemalja u koju spada i Hrvatska, nalazi se u ‘Izvješću o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj u 2012. godini’. Broj liječenih osoba zbog zloupotrebe opijata i psihoaktivnih droga u Hrvatskoj je u porastu – 2000. godine broj svih liječenih osoba iznosio je 3889 osoba, dok je u 2012. taj broj bio 7855, za 220 više od godine prije.

Izdvojeni članak

Sveučilišno istraživanje: Zašto pijemo alkohol

Mnogo je manje mladih u 2012. bilo u stanju apstinencije od alkohola, njih tek četiri, dok je stanje alkoholne apstinencije s delirijem zabilježeno kod jedne mlade osobe. Psihotični poremećaj, amnetistički sindrom, rezidualni poremećaj ili psihotični poremećaj s kasnim početkom zabilježen je kod četiri mlade osobe. Od ostalih neoznačenih duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja uzrokovanih alkoholom problema je imalo ukupno 980 mladih osoba starih od 15 do 30 godina.

Izdvojeni članak

Svaki sedmi student koristi supstance pri učenju, mnogi zloupotrebljavaju lijekove za ADHD i drogu

Liječenje obično u dnevnoj bolnici, ali traje mjesecima

Ne čudi stoga što mlađe generacije počinju s štetnim navikama i upadaju u ralje ovisnosti o drogu i alkoholu, što u blažim slučajevima ostaje ‘tek na zloupotrebi’.

Kako bismo saznali kako izgleda intervencija i liječenje kod mladih osoba koje graniče s ovisnosti ili su ovisni o alkoholu provjerili smo s Mirjanom Lulić, psihologinjom Odjela za psihijatriju karlovačke Opće bolnice.

Psihologinja Lulić otkrila nam je kako se rjeđe događa da osoba traži pomoć zbog zloupotrebe alkohola, već se dogodi da intoksicirana završi u bolnici. Prvi korak je otrežnjenje, nakon kojeg slijedi razgovor, a onda se odlučuje o individualnoj ili grupnoj terapiji, koja je češći slučaj u borbi s alkoholom kod osoba. Liječenje se obično vrši u dnevnoj bolnici, i to traje oko tri mjeseca. Prvotno se uspostavlja apstinencija, dok se ovisnost liječi dulje.

– U dnevnu bolnicu u prosjeku dođe oko sto pacijenata, a do toga ih deset bude u dobi od 20 do 30 godina, što znači da su s pijenjem počeli već u 13. ili 14. godini. Iskustva pokazuju da mladi najčešće počinju s vikend-opijanjima, a u dobi od 15 do 17 godina počinje intoksikacija. Budući da je potrebno više vremena da se od zloupotrebe dođe do ovisnosti o alkoholu, ona najčešće kreće od 25. godine te se proteže do 40- ih ili 50-ih godina, iz iskustva govori Lulić.

Liječenje je podrazumijeva samo apstinenciju, ovisnost se rješava grupnom ili individualnom terapijom

Do apstinencije se pokušava doći lijekovima, ali ipak najviše terapijom u dnevnim bolnicama, bile one individualne ili grupne.

– U liječenju se često koristi Antabus, kemijsko sredstvo koje jednom kad je uzeto onemogućava konzumiranje alkoholnih pića, zbog jako izraženih simptoma intoksikacije koji slijede nakon toga. Osoba koja zloupotrebljava alkohol svakodnevno dolazi u dnevnu bolnicu s članom obitelji, gdje odrađuje tjelovježbu, razgovore sa psiholozima i psihijatrima, radnim terapeutima a potom i terapijskom zajednicom. Bitno je naglasiti da liječenje nije završeno s dnevnom bolnicom – tu se ne liječi ovisnost, već samo apstinencija. Osoba može prestati piti, no treba promijeniti takvo ponašanje i zamijeniti ga nečim konstruktivnim.

Iako se može pohađati i individualna terapija, prema iskustvima psihologinje Lulić, korisnijim se pokazao grupni rad. Upravo za vrijeme takvih terapija uči se na koji se način stvara ovisnost, kako u psihi, tako i u organizmu osobe. Obiteljska terapija najbolji je način za sprečavanje eskalacije zlouporabe alkohola kod mlađih osoba, zaključila je na Lulić.

Mladim Hrvatima normalno je piti: Evo koliko ih je u hospitalizirano i kako se liječe od ovisnosti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap