Pretraga

MMH: Hrvatska je najlošija u zapošljavanju mladih strukovnjaka

A- A+

Osobe koje nisu na burzi, ne rade i nisu u sustavu obrazovanja nazivaju se NEET populacijom. Prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj tu skupini čini 166.270 mladih do 29 godina, a od toga je čak 70 posto njih završilo strukovno obrazovanje, nakon kojeg nisu upisali fakultet, pronašli posao niti su prijavljeni na burzu.

foto: Anton Mezulić|www.srednja.hr

Mlade bez posla, ali i ambicije da se zaposle na prijavljenim radnim mjestima, većinom čine učenici strukovnih škola pa Mreža mladih Hrvatske upozorava da su potrebne hitne promjene kako bi se zaštitio i popravio status mladih sa strukovnim vještinama.

Izdvojeni članak

Gotovo 100.000 mladih nije zaposleno, nisu na burzi niti traže posao

Hrvatska najlošija u zapošljavanju učenika strukovnih škola

Iz MMH ističu kako je Hrvatska najlošija u Europskoj uniji po zapošljavanju mladih koji imaju završeno strukovno obrazovanje te predlažu tri ključna koraka kojima se učenicima srednjih škola treba olakšati izlazak na tržište rada.

Smatraju kako je važno urediti uvjete rada te isplatu primjerene naknade, s posebnim naglaskom na razvoj sustava stručne prakse kroz suradnju države, poslodavaca i sindikata.

Važno je zaštiti radnička prava učenika

Zatim, potreban je razvoj adekvatne infrastrukture za izvedbu stručne prakse u suradnji obrazovnih ustanova i poslodavaca te uređenje pedagoško-socijalnog sustava osposobljavanja i podrške samim pružateljima stručne prakse.

Cilj takvog pristupa je adekvatno vrednovanje ishoda učenja i osiguravanje primjerene razine radničkih prava učenika, kako bi se stalo na kraj zloupotrebi mladih tijekom stručne prakse.

MMH Facebook

MMH: Hrvatska je najlošija u zapošljavanju mladih strukovnjaka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap