Pretraga

Mnoge učenice u školu nisu dolazile u vrijeme mjesečnice pa su im u Engleskoj uveli besplatne uloške i tampone

Škotska je bila prva zemlja u svijetu čija se vlada odlučila iz državnog proračuna izdvajati novac za besplatne higijenske potrepštine potrebne učenicama i studenticama za dane mjesečnice. Od ovog tjedna su i u školama u Engleskoj ulošci i tamponi za djevojke besplatni. Za to je zaslužna tinejdžerica Amika George koja je prije gotovo tri godine pokrenula kampanju.

foto: srednja.hr

Amika George prije gotovo tri godine pokrenula je kampanju i peticiju #FreePeriods čiji cilj je bio da škole u Engleskoj osiguraju besplatne higijenske proizvode svojim učenicama. Od ovog tjedna u svim školama i fakultetima to se i ostvaruje.

– Potez će osigurati da učenice ne izostaju iz škole zbog mjesečnice te će pomoći maknuti stigmu koja postoji oko menstruacije, smatraju u Odjelu za obrazovanje u Engleskoj, a prenosi independent.co.uk.

Prema podacima organizacije Plan International UK, gotovo polovica djevojaka u Ujedinjenom Kraljevstvu preskočila je čitav dan nastave zbog menstruacije, a jedna od deset djevojaka u dobi između 14 i 21 godine ne može si priuštiti tampone ili higijenske uloške.

– Znamo da neke djevojke izostaju iz škole jer nemaju proizvode za menstruaciju i da su morale koristiti stvari poput toaletnog papira i čarapa jer si ne mogu priuštiti ništa drugo. Tako da će im dostupnost različitih proizvoda u školi napraviti značajnu razliku u životima, rekla je Rose Caldwell, izvršna direktorica organizacije, a prenosi navedeni izvor.

Isti potez ranije je napravila i Škotska, a u Europskom parlamentu usvojeno je Izvješće koje izdaje preporuku svim zemljama članicama da se PDV na higijenske potrepštine poput uložaka i tampona ukine ili eventualno svede na 5 posto.

Mnoge učenice u školu nisu dolazile u vrijeme mjesečnice pa su im u Engleskoj uveli besplatne uloške i tampone
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap