Pretraga

Mnogi hrvatski studenti ‘preko grane’, ali nikako da strance privuku naša sveučilišta

A- A+

Prije ulaska u EU hrvatski su studenti mahom odlazili na strana sveučilišta, a mnogi od njih nisu otišli preko Erasmusa već su upisani redovito kao strani studenti. Najviše takvih je bilo u susjednim zemljama članicama, no odlučili smo provjeriti koliko se stanje promijenilo u prošloj akademskoj godini otkako je Hrvatska postala dio Europske unije. Također smo se raspitali i koliko iz Slovenije i Austrije studenti dolaze k nama.

Mnogi studenti iz Hrvatske odlučuju se na upisivanje fakulteta u stranim zemljama, a najviše ih logično odlazi u najbliže nam i najrazvijenije zemlje. Veliki broj njih odlazi na Sveučilište u Beč ili Ljubljanu, ne na razmjenu, već pod statusom redovitih stranih studenata. Reklo bi se trbuhom za kruhom, ili u ovom slučaju umom za knjigom, brojni studenti su odlazili i prije našeg ulaska u EU, no odlučili smo provjeriti kakva je situacija nakon 1. srpnja 2013., odnosno prošle akademske godine kad smo postali dio Unije. Također smo ispitali teren oko studenata koji Sloveniju i Austriju zamjenjuju Lijepom našom kako bi visoku naobrazbu stjecali na nekom od naših sveučilišta.

Izdvojeni članak

Ulaskom u EU porastao broj hrvatskih studenata koji hrle u austrijsku prijestolnicu za boljim obrazovanjem

Mi prvom prilikom u Beč, ali ne i obrnuto

Bečko Sveučilište kao jedno od najboljih na ovim dijelu Europe mami i brojne hrvatske studente. Prošle akademske godine 2013./2014. u Beč se na fakultet uputilo 642 hrvatskih studenata, od kojih je njih 16 pošlo zahvaljujući Erasmusu. Ostali su se upisali kao strani studenti, što se ulaskom u EU izjednačava sa statusom koji imaju i domaći studenti tih zemalja u koje odlaze.

U obrnutom smjeru situacija je znatno drugačija. Prema podacima koje nam je ustupila Larissa Lippert iz PR odjela na Sveučilištu u Beču, na neko od hrvatskih sveučilišta preko Erasmusa došlo je 13 austrijskih studenata, dok redovitih upisanih studenata Austrijanaca u Hrvatskoj uopće nije bilo.

Brojke unatrag dvije akademske godine ponovno su išle u korist Austrijanaca, ili Hrvata, ovisno kako pristupite situaciji. Naime, 2011./2012. fakultet je u Beču upisao 551 Hrvat, dok je svega 25 studenata iz Beča stiglo na neko od hrvatskih sveučilišta.

Izdvojeni članak

Strani studenti poludjeli za zdravstvenim fakultetima Istočne Europe, Zagreb sve poželjniji

Manje hrvatskih studenata odlazi u Ljubljanu

Sveučilište u Ljubljani također je popularno među hrvatskim studentima, pogotovo onima iz Rijeke kojima je udaljenost od kuće najprihvatljivija. Prošle akademske godine 412 studenata iz Lijepe naše je pristiglo u Ljubljanu, od čega je njih 53 iz Rijeke te 32 iz Zagreba. Godinu dana ranije, 2012./2013., na Sveučilištu u Ljubljani brojali su 395 redovito upisanih Hrvata te 57 naših studenata koji su u slovensku metropolu otišli na razmjenu.

Slovenija, pak, ne bilježi podatke koliko njihovih studenata odlazi u Hrvatsku stoga nam nisu mogli dati brojku ‘pribjeglica’. Jedini podatak do kojeg smo došli jest onaj sa Sveučilišta u Rijeci na kojem je prošle akademske godine preko Erasmusa stiglo dvoje studenata iz Ljubljane.

Rijeka ponovno bez općenitog socio-demografskog kretanja studenata

Na riječkom Sveučilištu još uvijek ne prate neke općenita socio-demografska kretanja studenata pa posjeduju samo podatke od Erasmusa. – Statistički podatci o tome koliko studenata iz Rijeke općenito od na studije u strane države zapravo ne postoje, odgovorio nam je Neven Protić, stručni suradnik za odnose s javnošću na riječkom Rektoratu.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj skoro tri puta manje stranih studenata nego li u susjednoj Sloveniji


Transferi studenata na relaciji Trst-Rijeka

Unazad dvije akademske godine na tršćanskom Sveučilištu studiralo je 374 Hrvata, od kojih je 110 stiglo iz Rijeke. Te 2012./2013. godine nijedan student iz Trsta nije se odlučio upisati fakultet u Rijeci. Što se tiče akademske godine koja je prije nekoliko dana okončala, iz Rijeke nijedan student nije otišao u Trst (radi se o podacima programa Erasmus), dok je iz Trsta na razmjenu u Rijeku stigao samo jedan student.

Prije nešto više od godinu dana pisali smo o tome kako Sveučilišta u Rijeci i Puli ne prate otkud im dolaze strani studenti, a situacija u najvećem lučkom gradu Lijepe naše nije ni ove godine bolje.

Prema podacima navedenog programa za mobilnost, na Rijeku je stiglo 79 stranaca od kojih je najveći broj bio iz Poljske. Isto Sveučilište prošle akademske godine napustio je 121 student, a najviše ih je na razmjenu otišlo u Poljsku, Austriju i Španjolsku.

Kad su u pitanju stranci koji su upisali puni studij, Rijeka ponovno ima brojku, ali i ne zemlje iz kojih dolaze. Radi se o 79 stranaca u statusu redovitih studenata od kojih je najviše (47) upisalo Medicinski fakultet, zatim Ekonomiju i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.